• Business

    Μάριος Ηλιόπουλος: Νέες δικαστικές περιπέτειες του Ελληνα εφοπλιστή


    Απορρίφθηκε από ανώτατο δικαστήριο του Λονδίνου αίτημα του Ελληνα εφοπλιστή Μάριου Ηλιόπουλου αναφορικά με την πειρατική επίθεση στο δεξαμενόπλοιο “Brillante Virtuoso”, λόγω ελλείψεως επαρκών στοιχείων από την πλευρά του Ελληνα εφοπλιστή.

    Πιο αναλυτικά προκύπτει ότι ο δικαστής Julian Flaux έκρινε ότι οι λόγοι που επικαλείται ο πλοιοκτήτης για την υπόθεση σε συνδυασμό με την άρνησή του να παραδώσει το ηλεκτρονικό αρχείο της υπόθεσης, είναι “κατασκευασμένα”. “Ακόμα κι αν η ιστορία του Ελληνα εφοπλιστή είναι αληθινή” επισημαίνει ο Julian Flaux “θα μπορούσε να γίνει μια δίκαιη δίκη, όμως ο ιδιοκτήτης δεν δείχνει να συμμορφώνεται πλήρως με τις υποχρεώσεις δημοσιοποίησης των στοιχείων της υπόθεσης”.

    Η ιδιοκτήτρια εταιρία Suez Fortune Investments, έχει δηλώσει ότι η ζημιά του δεξανοπλοίου προκλήθηκε από άνδρες-πειρατές που έχουν κατακλύσει τον Κόλπο του Άντεν το 2011, από το οποίο επιβιβάστηκαν στο πλοίο με αποτέλεσμα να εκραγεί βόμβα και να θέσει το πλοίο σε πυρκαγιά.
    Η υπόθεση δικαστικά, άρχισε στο εμπορικό δικαστήριο το 2012. Τον Μάιο του 2015, ο δικαστής διέταξε τον πλοιοκτήτη να προσκομίσει τα σχετικά έγγραφα περασμένα σε μονάδα USB.

    marios hliopoulos

    Σε επιστολή του δικηγορικού γραφείου Hill Dickinson τον Δεκέμβριο του 2015, αναφέρονται οι λόγοι του πλοιοκτήτη για την άρνησή του να παραδώσει την μονάδα USB, καθώς εμπεριέχονταν εμπιστευτικές πληροφορίες προς τρίτους.
    Το πλοίο είχε ασφαλιστεί από τον ιδιοκτήτη για 55 εκατ. δολάρια αν και αποτιμώντας το κατά το χρόνο του ατυχήματος το δεξαμενόπλοιο έφθανε κοντά στο 10,2 εκατ. δολάρια.
    Το πλοίο πωλήθηκε τελικά από τον ιδιοκτήτη για απόσυρση έναντι 700.000 δολαρίων.

    Το ιστορικό της υπόθεσης

    Το ποσό των 77 εκατ. ευρώ αξιώνει ο Ελληνας πλοιοκτήτης για την καταστροφή του πλοίου “Brillante Virtuoso” από πειρατές στην Υεμένη το 2011, με την ασφαλιστική ωστόσο να ισχυρίζεται ότι υπήρξε δολιοφθορά εκ των έσω προκειμένου ο ίδιος να καρπωθεί την ασφάλεια. Μια ιστορία-θρίλερ που περιέχει και έναν νεκρό, και συγκεκριμένα τον επιθεωρητή που ερευνούσε υπό ποιες συνθήκες συνέβη το ναυτικό ατύχημα, ο οποίος σκοτώθηκε από έκρηξη βόμβας που είχε τοποθετηθεί στο αυτοκίνητό του στο Αντεν της Υεμένης.

    brilante

    Το “Brillante Virtuoso”, καταστράφηκε το πρωινό της 6ης Ιουλίου 2011 καθώς περνούσε από τη διώρυγα του Σουέζ, 20 ναυτικά μίλια νοτιοδυτικά του λιμανιού Αντεν της Υεμένης. Ο καπετάνιος έσπευσε να αναφέρει ότι δεχόταν επίθεση από πειρατές που κρατούσαν καλάσνικοφ και εκτοξευτή αντιαρματικών ρουκετών (RPG), το πλοίο εξέπεμψε σήμα SOS και το 26μελές πλήρωμά του αναγκάστηκε να εγκαταλείψει το πλοίο μέσα σε βάρκες. Σε λίγα λεπτά το “Brillante Virtuoso”, το οποίο μετέφερε μεγάλη ποσότητα πετρελαίου, παραδόθηκε στις φλόγες από τα πυρά των Σομαλών πειρατών. Να σημειωθεί ότι το καταδρομικό σκάφος “USS Philippine Sea” περισυνέλεξε από τη θάλασσα τους ναυτικούς και τους διέσωσε. Η ιδιοκτήτρια εταιρεία του πλοίου, Suez Fortune Investments Ltd, της οποίας ο κ. Ηλιόπουλος δηλώνει ένας εκ των μετόχων, έστειλε δύο ρυμουλκά στο Αντεν για να σβήσουν τη φωτιά και να ρυμουλκήσουν το δεξαμενόπλοιο.

    Σύμφωνα με την Εβδομαδιαία Εκθεση Πειρατείας (Ιούλιος 2011) του Αντριου Μβανγκούρα, επικεφαλής της Ναυτικής Ενωσης με έδρα τη Σομαλία και διαπραγματευτή μεταξύ των πειρατών και των ιδιοκτητών πλοίων στα ανοικτά των ακτών της Αφρικής, δεν βρέθηκε κάποιο στοιχείο που να αποδεικνύει ότι το πλοίο και το εύφλεκτο φορτίο του επλήγησαν από ρουκέτα RPG ή πυρά μικρότερων όπλων. Αντίθετα η πλευρά, του Ελληνα εφοπλιστή υποστηρίζει ότι το πλοίο ελέγχθηκε από πέντε πραγματογνώμονες στο Ντουμπάι όπου μεταφέρθηκε, οι οποίοι βρήκαν σημάδια από σφαίρες, ενώ όσον αφορά στην έκρηξη, το συμπέρασμα που έβγαλαν, σύμφωνα πάντα με την πλευρά του κ. Ηλιόπουλου, είναι ότι η έκρηξη προκλήθηκε από μηχανισμό που προερχόταν από εξωγενείς παράγοντες. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι ο Βρετανός επιθεωρητής και σύμβουλος ναυτιλίας Ντέιβιντ Μόκετ που ερευνούσε το περιστατικό σκοτώθηκε μετά από έναν μήνα από έκρηξη βόμβας που είχε τοποθετηθεί στο αυτοκίνητό του στο Αντεν της Υεμένης όπου ζούσε και εργαζόταν τα τελευταία δέκα χρόνια.

    BrillanteVirtuoso800

    Η σύλληψη στο Λονδίνο

    Η ασφάλεια που αξιώνει η ιδιοκτήτρια εταιρεία του πλοίου φτάνει το ποσό των 77 εκατ. δολαρίων. Αν και έχουν περάσει περίπου πέντε χρόνια από το περιστατικό, τα χρήματα δεν έχουν καταβληθεί ακόμη. Αντιθέτως, η ασφαλιστική Talbot Underwriting Ltd, μία από τις μεγαλύτερες στον κόσμο στο είδος της, όχι μόνο δεν είναι διατεθειμένη να πληρώσει το ποσό, αλλά υπέβαλε και μήνυση κατά του Ελληνα εφοπλιστή για συνωμοσία σε διάπραξη απάτης. Μάλιστα, σύμφωνα με δημοσιογραφικά πρακτορεία όπως το Bloomberg, ο κ. Ηλιόπουλος συνελήφθη πριν από μερικές ημέρες στο Λονδίνο τη στιγμή που έβγαινε από το κτίριο δικαστηρίων όπου συζητιόταν η συγκεκριμένη υπόθεση.

    Εντελώς διαφορετική πάντως είναι η θέση του εφοπλιστή, ο οποίος δηλώνει δημοσίως ότι “πρόκειται για μία προκατασκευασμένη ιστορία η οποία αποβλέπει στο να μην εκπληρώσει η ασφαλιστική εταιρεία τις υποχρεώσεις της και να αποφύγει την αποζημίωση του πλοίου”, απειλώντας με μηνύσεις όσα μέσα ενημέρωσης τον έχουν δυσφημήσει. “Καθαρός ουρανός αστραπές δεν φοβάται”, σημειώνει ο κ. Ηλιόπουλος, ο οποίος εξηγεί ότι πράγματι βρισκόταν στο Λονδίνο προκειμένου να καταθέσει σε δίκη για το αστικό μέρος της υπόθεσης, έπειτα από μήνυση όμως που είχε υποβάλει ο ίδιος. Αν και διέμενε οκτώ ημέρες σε γνωστό ξενοδοχείο της πόλης, η αστυνομία τον αναζήτησε την τελευταία ημέρα της παραμονής του, τη 12η Απριλίου. Σύμφωνα με τον δικηγόρο του, από την κατάθεση (τη χαρακτηρίζει συνέντευξη) των 90 λεπτών στους αστυνομικούς δεν προέκυψε οποιοδήποτε αδίκημα ή κατηγορία, ενώ οι ερωτήσεις που του έκαναν ήταν γενικές. Ετσι ο κ. Ηλιόπουλος αφέθηκε ελεύθερος και την ίδια ημέρα επέστρεψε στην Ελλάδα.

    Ο ίδιος δηλώνει ότι όλα αυτά είναι τεχνάσματα της ασφαλιστικής προκειμένου να αποφύγει να καταβάλει την ιλιγγιώδη αποζημίωση των 77 εκατ. δολαρίων. Ωστόσο, όπως προσθέτει, σεβόμενος την έρευνα της Δικαιοσύνης, αποφεύγει να αποκαλύψει στοιχεία της δικογραφίας, η οποία, σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του, τον δικαιώνει πλήρως.



    ΣΧΟΛΙΑ