• Business

    Μάριος Ρίζος (Aurarius Investment Group): Στις ράγες η επένδυση των 25 εκατ. ευρώ σε μονάδα υδροπονικής καλλιέργειας στη Μαγνησία

    Μάριος Ρίζος (Aurarius Investment Group)

    Μάριος Ρίζος (Aurarius Investment Group)


    «Πράσινο φως»  για την έγκριση της επένδυσης ύψους 25,6 εκατ. ευρώ για θερμοκηπιακή μονάδα παραγωγής ντομάτας στη Μαγνησία άναψε στην «Υδρανθός» η αρμόδια διεύθυνση Αναπτυξιακών Νόμων και Άμεσων Ξένων Επενδύσεων του υπουργείου Ανάπτυξης.

    Πρόκειται για το πρώτο project της «Υδρανθός Μονοπρόσωπη Ιδιωτική Κεφαλαιουχική Εταιρεία»  με βασικό μέτοχο τον αμερικανικό επενδυτικό όμιλο Aurarius Investment Group, που  ιδρύθηκε το 2010 με έδρα το Wilmington στο Delaware των ΗΠΑ και ιδρυτή και διευθύνοντα σύμβουλο τον Μάριο Ρίζο. Η Aurarius του Ελληνοαμερικανού πολιτικού μηχανικού, μέσω της εταιρείας Υδρανθός ΙΚΕ, σκοπεύει να αναπτύξει ένα χαρτοφυλάκιο υδροπονικών εκμεταλλεύσεων, σε συνδυασμό με ενεργειακά εργοστάσια σε όλη την Ελλάδα και άλλες χώρες της Ν. Ευρώπης, με στόχο την καλλιέργεια υψηλής ποιότητας λαχανικών, χρησιμοποιώντας υδροπονική τεχνολογία θερμοκηπίου.

    Δυναμικότητα παραγωγής ντομάτας 9.000 τόνων ετησίως

    Η επένδυση αφορά στην ίδρυση υδροπονικής θερμοκηπιακής μονάδας στον Αλμυρό Βόλου για παραγωγή ντομάτας, δυναμικότητας 9.000.000 κιλών/έτος και από την οποία θα δημιουργηθούν 128 θέσεις εργασίας. Με την ένταξη στον αναπτυξιακό η εταιρεία θα λάβει ενίσχυση με τη μορφή επιχορήγησης ύψους 9 εκατ. ευρώ.

    Το πρώτο project  της «Υδρανθός» στην περιοχή Αλμυρού Βόλου, περιλαμβάνει την κατασκευή κλειστών γυάλινων εγκαταστάσεων υδροπονικής παραγωγής, έκτασης 148.500 τετραγωνικών μέτρων, με παράλληλη παραγωγή ενέργειας 9,6 mw3,  προϋπολογιζόμενο κόστος κατασκευής 65.000.000€, απασχόληση 140 εργαζόμενων στις κλειστές εγκαταστάσεις παραγωγής και επιπλέον 25 πλήρως απασχολούμενων εργαζόμενων και στελεχών  στις διοικητικές υπηρεσίες της εταιρείας. Η δυνατότητα παραγωγής του ΥΔΡΑΝΘΟΣ Ι ανέρχεται σε 10.000 μετρικούς τόνους τομάτας (ενώ υπάρχει η δυνατότητα παραγωγής και άλλων προϊόντων) και παράλληλη παραγωγή 67.000 MWh ηλεκτρισμού ανά έτος, που θα πωλείται στο δίκτυο  της χώρας.

    Το αρχικό επενδυτικό πλάνο της εταιρίας περιλαμβάνει την κατασκευή επιπλέον τεσσάρων αντίστοιχων υδροπονικών  – ενεργειακών εγκαταστάσεων στην ελληνική επικράτεια.

    Χαρτοφυλάκιο υδροπονικών μονάδων

    To περασμένο καλοκαίρι η «Υδρανθός» υπέγραψε σύμβαση με την ΕΔΑ ΘΕΣΣ για τη σύνδεση της νέας θερμοκηπιακής μονάδας υδροπονικής καλλιέργειας με το με το δίκτυο διανομής. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη συμφωνία που έχει κάνει η ΕΔΑ ΘΕΣΣ, καθώς θα αποφέρει ιστορικό υψηλό στους διανεμηθέντες όγκους φυσικού αερίου κατά 17 εκ. Νm3 ετησίως. Η Υδρανθός θα χρησιμοποιεί φυσικό αέριο σε νέα μονάδα Συμπαραγωγής Ηλεκτρισμού – Θερμότητας Υψηλής Απόδοσης (ΣΗΘΥΑ) συνολικής ισχύος 10 MW με σκοπό την κάλυψη των ενεργειακών της αναγκών σε ηλεκτρισμό, θέρμανση/ψύξη και διοξείδιο του άνθρακα. Η εν λόγω θερμοκηπιακή μονάδα υπολογίζεται ότι θα είναι πλήρως λειτουργική το 2025. Η επένδυση έχει συμπεριληφθεί στο υποβληθέν Πρόγραμμα Ανάπτυξης 2022-2026 και τον Επιχειρησιακό Σχεδιασμό της ΕΔΑ ΘΕΣΣ.

    Όπως είχε δηλώσει ο τότε ο διευθύνων σύμβουλος, Μάριος Ρίζος η Aurarius Investment Group, μέσω της εταιρείας «Υδρανθός MΙΚΕ», σκοπεύει να αναπτύξει ένα χαρτοφυλάκιο υδροπονικών μονάδων πρωτοποριακής τεχνολογίας σε συνδυασμό με ενεργειακά εργοστάσια σε όλη την Ελλάδα, με αντικείμενο την καλλιέργεια υψηλής ποιότητας λαχανικών, στοχεύοντας τόσο στην ενίσχυση των τοπικών κοινωνιών όσο και σε υγιείς οικονομικές αποδόσεις.

    Τα θερμοκήπια υδροπονικής καλλιέργειας αποτελούν εξελιγμένες παραγωγικές μονάδες που σήμερα λειτουργούν αποτελεσματικότερα μέσω της χρήσης νέων τεχνολογιών. Βασικά συστατικά για τη παραγωγική τους διαδικασία αποτελούν η θερμότητα και το διοξείδιο του άνθρακα – τα οποία αμφότερα αποτελούν υποπροϊόντα της Συμπαραγωγής παράλληλα με την ηλεκτρική ενέργεια. Η τεχνολογία της Συμπαραγωγής μπορεί τυπικά να ανακτήσει -μέσω εναλλακτών- πάνω από το 80 % της παραγόμενης θερμότητας. Εκτός από τη χρήση της ανακτώμενης θερμότητας, η συμπαραγωγή είναι επίσης ωφέλιμη για το περιβάλλον, καθώς αυξάνει την ενεργειακή απόδοση και απελευθερώνει χαμηλότερα επίπεδα εκπομπών ρύπων στην ατμόσφαιρα. Επιπλέον, η συμπαραγωγή μπορεί να εξοικονομήσει έως και το 30 % των καυσίμων σε σύγκριση με τη συμβατική «διαχωρισμένη παραγωγή» θερμότητας και ενέργειας.

    Διαβάστε επίσης

    Intracom: Εγκρίθηκε από την ΕΓΣ η διάσπαση του κλάδου ακινήτων

    Διοικητικές αλλαγές στη Westnet – Interim γενικός διευθυντής ο κ. Κωνσταντίνος Μάγκουρας

    Σκρέκας: «Προωθούμε την Πράσινη Μετάβαση, συνεχίζουμε αποφασιστικά τη δημοπράτηση μονάδων επεξεργασίας αποβλήτων»



    ΣΧΟΛΙΑ