• Business

    Μαρινόπουλος: Προσοχή, κινδυνεύουν οι μισθοί 12.000 εργαζομένων


    Τρεις και πλέον μήνες μετά την υπογραφή της κατ’ αρχήν συμφωνίας για τη διάσωση της Μαρινόπουλος, το μεγάλο deal μοιάζει να βρίσκεται στον αέρα, με πολλούς να ανησυχούν για ενδεχόμενη κατάρρευση της διαδικασίας, η οποία θα οδηγήσει στον αφανισμό την ιστορική αλυσίδα σούπερ μάρκετ, βυθίζοντας σε απόγνωση όχι μόνο τους προμηθευτές της εταιρείας, αλλά και τους 12.000 εργαζομένους της, που είχαν αναθαρρήσει στην προοπτική της “ανάστασης” του Μαρινόπουλου, όμως τώρα βλέπουν και πάλι το φάντασμα της ανεργίας να ορθώνεται μπροστά τους.

    Αν και όλα έμοιαζαν να έχουν μπει σε έναν δρόμο, προκαλώντας προσωρινά ανακούφιση στην αγορά, οι εξελίξεις των τελευταίων εβδομάδων δεν είναι ευχάριστες: η σχετική απόφαση του Πρωτοδικείου όχι μόνο δεν έχει βγει ακόμα, αλλά μόλις την περασμένη εβδομάδα ορίστηκε εισηγητής στην υπόθεση του Μαρινόπουλου, και επομένως μάλλον θα καθυστερήσει και δεν θα εκδοθεί εντός του Δεκεμβρίου, όπως αναμενόταν. 

    Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι τα χρονικά περιθώρια για την υλοποίηση της συμφωνίας στενεύουν επικίνδυνα, καθώς ήδη εκφράζονται φόβοι ότι θα υπάρξουν προβλήματα με τη μισθοδοσία του Δεκεμβρίου, η οποία εκτιμάται ότι ξεπερνά τα 9 εκατομμύρια ευρώ, και η οικογένεια Μαρινόπουλου δεν δείχνει διατεθειμένη, σύμφωνα με πληροφορίες, να την καλύψει. 

    Εξάλλου, σε αυτό το στάδιο είναι αδύνατο το “ξεκλείδωμα” της ενδιάμεσης χρηματοδότησης ύψους 300 εκατ. ευρώ για να πληρωθούν οι προμηθευτές και να γεμίσουν τα ράφια στα σούπερ μάρκετ της αλυσίδας, γεγονός που παρατείνει τη μετέωρη κατάσταση στην οποία βρίσκεται σήμερα ο Μαρινόπουλος.

    Γεράσιμος Σκλαβενίτης
    Γεράσιμος Σκλαβενίτης. Επικεφαλής Σκλαβενίτης ΑΒΕΕ

    Και βέβαια, εύλογα πλέον όλοι φοβούνται τα χειρότερα: το να καθυστερήσει η καταβολή του μισθού του Δεκεμβρίου έστω και για έναν μήνα, μέχρι να ολοκληρωθεί και επίσημα το deal, είναι το καλό σενάριο. Το κακό σενάριο είναι να καταρρεύσει το deal λόγω της καθυστέρησης και να οδηγηθούμε σε μία εξέλιξη καταστροφική για όλους, την οποία κανείς δεν θέλει ούτε να σκέφτεται, όμως πλέον κανείς δεν μπορεί και να αποκλείσει…

    Σε κάθε περίπτωση, όσο κι αν ο χρόνος πιέζει, είναι ακόμα νωρίς για καταστροφολογίες. Άλλωστε η κρίσιμη ημερομηνία είναι η 30ή Ιανουαρίου του 2017, όταν και λήγει η προστασία της Μαρινόπουλος από τους πιστωτές της, ενώ επιπλέον στις 14 Φεβρουαρίου λήγει η προθεσμία που έχει θέσει ο Σκλαβενίτης για την ολοκλήρωση του deal. Μέχρι τότε εκτιμάται ότι θα έχει προχωρήσει η διαδικασία και δεν θα τεθεί σε κίνδυνο η διάσωση του Μαρινόπουλου, αν και κανείς δεν μπορεί να το πει αυτό με βεβαιότητα.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Δεν βάζουν μυαλό: ζητάνε 62% φόρο για τα αδήλωτα εισοδήματα που είναι στο εξωτερικό

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Από 2 Ιανουαρίου: σεισμός για χιλιάδες καταθέτες που έχουν τα λεφτά τους στο εξωτερικό

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Δίνεται άδεια καζίνο στο Ελληνικό (ήταν από τα προαπαιτούμενα)



    ΣΧΟΛΙΑ