• Business

    Red Alert: Η μεγαλύτερη ναυτιλιακή εταιρία στο κόσμο προειδοποιεί για την παγκόσμια οικονομία

    MAERSK


    Όταν η Maersk,  η μεγαλύτερη ναυτιλιακή εταιρεία του κόσμου, μιλάει για το μέλλον της ναυτιλίας, είναι σοφό κανείς αν μη τι άλλο να την ακούσει. Και αυτά που λέει ο δανέζικος κολοσσός δεν είναι ιδιαίτερα ευοίωνα ή ευχάριστα. Ανακοινώνοντας τα οικονομικά της αποτελέσματα τριμήνου, η Maersk επανέλαβε την εκτίμησή της για μειώσεις κερδών φέτος στους περισσότερους τομείς στους οποίους δραστηριοποιείται, ενώ παράλληλα προειδοποίησε πως τυχόν αλλαγές στην εμπορική πολιτική των ΗΠΑ μπορεί να προκαλέσει ζημιά στην παγκόσμια οικονομία.

    «Αυτή τη στιγμή έχουμε προκλήσεις από τις δυσκολίες της αγοράς […] με τη μορφή χαμηλής ανάπτυξης και πλεονάζουσας χωρητικότητας σε αμφότερες τις βιομηχανίες μας και αυτό έχει οδηγήσει σε μειούμενες τιμές και μειούμενα έσοδα», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Maersk, Soren Skou.

    Αν και η Maersk κατάφερε στο δεύτερο τρίμηνο του 2016 να αποφύγει τις ζημίες, η διοίκηση της εταιρείας θεωρεί μη ικανοποιητικά τα οικονομικά αποτελέσματα τριμήνου, καθώς τα κέρδη της περιορίστηκαν από το 1 δισεκατομμύριο δολάρια την αντίστοιχη περίοδο του 2015 σε μόλις 100 εκατομμύρια δολάρια, λόγω των χαμηλότερων τιμών για πετρέλαιο, μεταφορές φορτίων και ναυλώσεις τάνκερ.

    Και τα πράγματα μπορεί να γίνουν ακόμη χειρότερα αν οι Ηνωμένες Πολιτείες αλλάξουν την εμπορική τους πολιτική, με τον οικονομικό διευθυντή της Maersk, Trond Westlie, να τονίζει σύμφωνα με το Bloomberg πως οποιαδήποτε τέτοια αλλαγή μπορεί να αποδειχθεί επιβλαβής για το παγκόσμιο εμπόριο.

    Ήδη, ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών για την αμερικανική προεδρία Donald Trump έχει προτείνει να γίνουν διαπραγματεύσεις για την εμπορική σχέση των ΗΠΑ με την Κίνα, ώστε να αποτραπεί η μεταφορά θέσεων εργασίας και εργοστασίων στην Κίνα, ενώ η υποψήφια των Δημοκρατικών, Hillary Clinton, έχει δηλώσει ότι το Σύμφωνο Συνεργασίας TPP δεν έχει βοηθήσει αρκετά στην ενίσχυση των θέσεων εργασίας στις ΗΠΑ.

    Hillary Clinton
    Hillary Clinton

    Η Maersk ανακοίνωσε ότι τα αποτελέσματά της είναι καλύτερα σε σχέση με τους κλάδους όπου δραστηριοποιείται, σε μεγάλο βαθμό χάρη στις περικοπές δαπανών. Ωστόσο, οι αναθεωρημένες προβλέψεις της εταιρείας εκτιμούν ότι η βιομηχανία θα συνεχίσει να επηρεάζεται από μειώσεις στη δραστηριότητα όσον αφορά στο πετρέλαιο και τη ναυτιλία.

    Η δανέζικη εταιρεία προβλέπει πως τα κέρδη του 2016 θα είναι σημαντικά χαμηλότερα σε σχέση με πέρυσι, στα 3,1 δισεκατομμύρια δολάρια, καθώς οι εταιρείες τερματικών φορτηγών πλοίων, γεωτρήσεων και ναυτιλιακών υπηρεσιών αναμένεται να καταγράψουν απώλειες.

    Η μόνη πρόβλεψη που αναθεωρήθηκε προς τα πάνω από τη Maersk είναι αυτή των φετινών εσόδων της εταιρείας, που αναμένεται τελικά να είναι θετικά.

    Οι δυσκολίες της αγοράς οδηγούν τη Maersk στην αναζήτηση στρατηγικών επιλογών που θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν και πώληση κάποιων τμημάτων της, καθώς κάνει ό,τι μπορεί για να παραμείνει η μεγαλύτερη ναυτιλιακή εταιρεία στον κόσμο, την ώρα που όλο και ισχυρότεροι ανταγωνιστές εμφανίζονται στην αγορά μετά από εξαγορές και συγχωνεύσεις εταιρειών.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:

    http://www.mononews.gr/idou-to-erotima-pos-tha-mas-pai-mprosta-i-nd-me-tosous-kratistes-pou-echi/67467

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

    http://www.mononews.gr/otan-vourkose-o-panos-kammenos-klamenos/67475



    ΣΧΟΛΙΑ