• Business

    Μ. Katrantzou: Η σχεδιάστρια που ντύνει τις Μ. Obama , T. Swift και Beyoncé

    • NewsRoom


    Αν πιστεύει κανείς, πως το να διακριθεί κάποιος στην παγκόσμια βιομηχανία μόδας είναι εύκολο, πλανάται πλάνην οικτρά. Το σίγουρο είναι πως χρειάζεται ταλέντο, κότσια, επιμονή, υπομονή, διασυνδέσεις, δημόσιες σχέσεις…κι αυτά είναι μόνο η αρχή! Ακόμα και το ονοματεπώνυμο, παίζει μεγάλο ρόλο. Ας πούμε, αν είσαι εγγονή του Νίκου Κατράντζου, ιδρυτή των ” Κατράντζος σπορ” έχεις μεγαλύτερες ευκαιρίες διάκρισης (τουλάχιστον από άποψη άνεσης σπουδών και κοινωνικού στάτους) από μια απλή ταλαντούχα φοιτήτρια του θρυλικού Central Saint Martins College of Art and Desing, στο Λονδίνο.

    Παρ όλα όσα είχε σαν background, η Μary Katrantzou έκανε την υπέρβαση εκτοξεύοντας το όνομα της ,σαν την καλύτερη νέα Ελληνίδα σχεδιάστρια, δημιουργώντας στα 32 μόλις χρόνια της ένα τελείως προσωπικό στυλ. Ένα στυλ, το οποίο έχει γίνει ήδη αποδεκτό από τους πιο δύστροπους κριτικούς μόδας στον κόσμο, έχει πάρει δεκάδες βραβεία και το κυριότερο; Το έχουν λατρέψει από την Michelle Obama, την Taylor Swift και την Beyoncé  μέχρι τις πλουσιότερες κληρονόμους του διεθνούς τζετ σετ ,αλλά και τις απανταχού fashionistas.

    LONDON, ENGLAND - JULY 16: Mary Katrantzou attends a rooftop party in Shoreditch, London.
    LONDON, ENGLAND – JULY 16: Mary Katrantzou attends a rooftop party in Shoreditch, London.

    Η ιστορία της Mary Katrantzou είναι λίγο σαν παραμύθι. Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1983. Ξεκίνησε σπουδές αρχιτεκτονικής στην Αμερική, το 2003, στο Rhode Island of Design. Το ρεπορτάζ λέει πως η καρμική συνάντηση με τον Μάριο Πολίτη, νευρολόγο, κι αγαπημένο της εδώ και 13 χρόνια, της άλλαξε τη πορεία της ζωής της. Αυτός την έπεισε να εγκαταλείψει την αρχιτεκτονική και να στραφεί στη μόδα και στον ιδιαίτερο κόσμο της ΑΙΣΘΗΤΙΚΗΣ της. Στο Saint Martins, άρχισε να ξεδιπλώνει το υπερβολικό ταλέντο της, στο οποίο άλλωστε οφείλεται και η καριέρα της που συνεχώς απογειώνεται.

    Διαβάστε ακόμα: Ποιος είναι πίσω από τις σκελετωμένες κούκλες των καταστημάτων; Γιατί κατηγορούν τη Mary Katrantzou

    Το 2006, συνεργάστηκε με την επίσης διάσημη Ελληνίδα σχεδιάστρια Σοφία Κοκοσαλάκη. Έφτιαξε μαζί της ένα portfolio και κατάφερε το 2008 να ανοίξει την επίδειξη των αποφοίτων του Saint Martins, αφήνοντας κριτικούς και κοινό ενθουσιασμένους. Αιτία;

    Οι καινοτομίες που η ίδια εφάρμοσε παρουσιάζοντας ρούχα με έντονα χρωματιστά τυπώματα σε ολόκληρη την επιφάνειά τους. Η πρώτη της συλλογή αγοράστηκε από τους Harrods. Και ξεκινάμε… Η πρώτη της Pret a Porter συλλογή κάνει το ντεμπούτο της στην χειμερινή εβδομάδα μόδα στο Λονδίνο το 2008, όπου εκεί η Mary Katrantzou γίνεται αποδέκτης ενός προγράμματος χορηγίας του Βρετανικού συμβουλίου μόδας για έξι συνεχόμενες σεζόν έως το 2011.

    Designer Mary Katrantzou
    Designer Mary Katrantzou

    Τώρα, το τι διαφορετικό είχε η συλλογή της και τράβηξε την προσοχή; Ένα μοναδικό, προσωπικό στυλ. Prints με στοιχεία από αντικείμενα πολυτελείας, αβγά Φαμπερζέ, γυάλινα μπουκάλια αρωμάτων, πίνακες του 18ου αιώνα και όλα αυτά παντρεμένα με την αρχιτεκτονική. Ρούχα με δομή, μοτίβο, γεωμετρία. Μια σημαντική διαφορά είναι πως τα υφάσματα είναι 100% δική της δημιουργία και έτσι δεν υποκύπτει στις «προσταγές» των διεθνών οίκων εισαγωγής υφασμάτων που καθορίζουν, εν πολλοίς τις τάσεις.

    Η Mary Katrantzou, βρίσκεται σε μία συνεχή αναζήτηση. Το φετινό Οκτώβριο η νεαρή σχεδιάστρια έκανε πάλι την έκπληξη. Στο fashion week του Λονδίνου, η παρευρισκόμενοι την χειροκρότησαν όρθιοι κάνοντας ακόμα και την πασίγνωστη editor της Vogue, Suzy Menkes να γράψει διθυράμβους. Η Katrantzou παίρνει συνεχώς διακρίσεις.

    Mary-Katrantzou-2

    Η προσωπική της σελίδα έχει 41.000 likes και συνεχίζει ακάθεκτη. Τα prints της κάνουν τον γύρω του κόσμου, όλοι οι κριτικοί της μόδας περιμένουν την νέα της στροφή και η ίδια χαλαρά προτιμά να φορά μαύρα ρούχα και να ψάχνει καινούριες πηγές έμπνευσης. Είναι μόλις 32 ετών.

    Έχει όλη τη ζωή μπροστά της. Ελπίζω να αφήσει την σφραγίδα της γιατί ο κόσμος της μόδας μας έχει αποδείξει πως είναι τόσο αδηφάγος όσο ο κόσμος της πολιτικής, της οικονομίας… Άλλωστε όλα αυτά είναι άρρηκτα δεμένα μεταξύ τους.



    ΣΧΟΛΙΑ