• Business

    Λουκέτο και στη Softex, φεύγει η μητρική από Ελλάδα – Στο δρόμο 200 εργαζόμενοι


    Ακόμα μια επιχείρηση φεύγει από την Ελλάδα, αφού κλείνει οριστικά το εργοστάσιο της Softex (Αθηναϊκή Χαρτοποιΐα), με αποτέλεσμα την απόλυση των, περίπου, 200 εργαζομένων. Κι αυτό, γιατί η πολυεθνική εταιρεία, Bolton Group, με έδρα την Ιταλία, που εκπροσωπείται στην Ελλάδα από την Bolton HELLAS AEBE αποφάσισε να αποχωρήσει. Το υπουργείο Εργασίας καταγγέλλει την εταιρεία και ανακοινώνει ότι θα εξαντλήσει κάθε νόμιμη δυνατότητα προς πάσα κατεύθυνση.

    Πιο συγκεκριμένα, όπως αναφέρει το υπουργείο, πρόκειται για ένα καίριο πλήγμα στην ελληνική βιομηχανία, που αφήνει στο δρόμο όλους τους εργαζόμενους, περίπου 200.

    Αφορμή στάθηκε η μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε στις αρχές Ιουλίου 2015 σε μία μονάδα του εργοστασίου της Softex που δημιούργησε προβλήματα στη παραγωγή κι ενώ οι ασφαλιστικές εταιρείες, σύμφωνα με το υπ. Εργασίας, με διάφορες δικαιολογίες και καθυστερήσεις αποφάσισαν να αποζημιώσουν με ένα πολύ μικρό ποσό την εταιρεία.

    Αυτό αποτέλεσε το πρόσχημα, καταγγέλλει το υπουργείο, έτσι ώστε αντί να διορθωθεί το πρόβλημα και να συνεχίσει την λειτουργία της η Softex και να διατηρηθούν οι θέσεις εργασίας, να προχωρήσει η μητρική εταιρεία στο κλείσιμο της μεγαλύτερης ελληνικής βιομηχανίας προϊόντων χάρτου.

    Επιπλέον, δηλώνει ότι σε συνεργασία με τους εργαζόμενους και τη διοίκηση της Softex θα εξαντλήσει κάθε νόμιμη δυνατότητα προς πάσα κατεύθυνση, ώστε να συνεχίσει η λειτουργία του εργοστασίου και η διατήρηση των θέσεων εργασίας. “Πρέπει όλοι να καταλάβουν ότι η Ελλάδα δεν είναι πια η χώρα της αυθαιρεσίας σε βάρος της οικονομίας και της εργασίας”, σημειώνει σε σχετική ανακοίνωση.

    Το ιστορικό της πολύπαθης βιομηχανίας

    Η Softex, είναι  μία από τις ιστορικότερες ελληνικές βιομηχανίες. Ιδρύθηκε από την οικογένεια Κεφάλα και  ήταν για πολλά χρόνια από τις πιο κερδοφόρες μεταποιητικές επιχειρήσεις.
    Τη δεκαετία του ’70 άρχισε να συσσωρεύει ζημιές, για να περάσει τη δεκαετία του ΄80 στο ΟΑΕ (Οργανισμός Ανασυγκρότησης Επιχειρήσεων).  Όταν  στις αρχές της δεκαετίας το 90 το Δημόσιο αποφάσισε να ξεφορτωθεί τις προβληματικές επιχειρήσεις, οι εργαζόμενοι θέλησαν να λειτουργήσουν την εταιρεία μόνοι τους, χωρίς όμως αποτέλεσμα, ώσπου το 1999 η κυβέρνηση αποφάσισε να την ιδιωτικοποιήσει.
    Το 2002, η Αθηναϊκή Χαρτοποιϊα εξαγοράστηκε από την πολυεθνική Bolton. Ιδρυτής και βασικός μέτοχος της Bolton Group, ήταν ο γεννημένος το 1919 στη Θεσσαλονίκη Ιωσήφ Νισσίμ.Η Bolton  εδρεύει στο Μιλάνο της Ιταλίας, διαθέτει βιομηχανικές μονάδες σε αρκετές χώρες και διακινεί περισσότερα από 50 γνωστά σήματα καταναλωτικών προϊόντων σε 125 χώρες, εξασφαλίζοντας ετήσια έσοδα της τάξεως του 1,5 δισ. ευρώ.
    Mετά την ανάληψη της διοίκησης από την Bolton, έκλεισε το εργοστάσιο της Δράμας και απολύθηκαν 450 εργαζόμενοι.



    ΣΧΟΛΙΑ