• Business

    Λίβανος: Οι εισαγγελικές αρχές απαγορεύουν την εξόδου από τη χώρα στον Κάρλος Γκοσν

    • NewsRoom


    Λιβανέζος εισαγγελέας επέβαλε σήμερα απαγόρευση εξόδου από τη χώρα στον πρώην επικεφαλής της Nissan Κάρλος Γκοσν, όπως δήλωσαν σήμερα πηγές από το δικαστικό κλάδο, αφού το πρώην στέλεχος έλαβε κλήτευση ύστερα από ένταλμα της Interpol που εκδόθηκε μετά από αίτημα της Ιαπωνίας, επιδιώκοντας τη σύλληψή του βάσει των κατηγοριών για οικονομικές ατασθαλίες.

    Την περασμένο μήνα, ο Γκοσν, 65 ετών, διέφυγε από την Ιαπωνία στο Λίβανο, χώρα όπου πέρασε την παιδική του ηλικία, ενώ ανέμενε να περάσει από δίκη κατηγορούμενος για την υποβολή ανακριβών στοιχείων για τις απολαβές του, για απιστία και κατάχρηση χρημάτων της εταιρίας, κατηγορίες τις οποίες αρνείται.

    Οι δικαστικές αρχές του Λιβάνου ζήτησαν επίσης από την Ιαπωνία τον φάκελο της υπόθεσης του Γκοσν, περιλαμβανομένου του κατηγορητηρίου σε βάρος του, και δεν θα τον ανακρίνουν ξανά έως ότου αποσταλούν τα στοιχεία αυτά, δήλωσε μία από τις πηγές. Ο Κάρλος Αμπού Τζάουντε, ο δικηγόρος του Γκοσν στη Βηρυτό, δήλωσε στο λιβανέζικο δίκτυο MTV ότι ο Γκοσν νιώθει «πολύ καλά» με την όλη διαδικασία στη Βηρυτό. «Είναι πολύ άνετος με αυτή τη διαδικασία», δήλωσε ο Τζάουντε, προσθέτοντας ότι ο ίδιος ο Γκοσν αισθάνεται καλά, «ειδικά μετά από όσα πέρασε».

    Σύμφωνα με την απόφαση του εισαγγελέα, του Δικαστή Γάσαν Ουίντατ, ο Γκοσν οφείλει να ενημερώνει τις αρχές για το πού διαμένει, δήλωσαν οι πηγές. Ο Γκοσν θα παραδώσει το γαλλικό του διαβατήριο στις αρχές του Λιβάνου αργότερα σήμερα, δήλωσε μία από τις πηγές ύστερα από την ανάκριση, που έγινε στο Μέγαρο της Δικαιοσύνης στη Βηρυτό, το κεντρικό κτίριο του δικαστικού σώματος.

    Σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου στη Βηρυτό, ο Γκοσν δήλωσε ότι διέφυγε στον Λίβανο για να αποκαταστήσει το όνομά του και ότι είναι έτοιμος να περάσει από δίκη οπουδήποτε θα μπορούσε να τύχει μια δίκαιης αντιμετώπισης. Ανέφερε επίσης, ότι είναι έτοιμος να παραμείνει για μεγάλο διάστημα στον Λίβανο, που δεν επιτρέπει την έκδοση των υπηκόων του, ενώ πηγή κοντά στον Γκοσν είπε ότι η νομική του ομάδα πιέζει ούτως ώστε να δικαστεί στη χώρα.

    Εκτός από το ένταλμα της Interpol, ο Γκοσν ανακρίνεται και αναφορικά με μια καταγγελία που κατατέθηκε σε βάρος του από ομάδα Λιβανέζων δικηγόρων που τον κατηγορούν για «εξομάλυνση» με το Ισραήλ αναφορικά με μια επίσκεψή του εκεί το 2008. Ο Γκοσν δήλωσε χθες ότι πραγματοποίησε το ταξίδι ως Γάλλος υπήκοος και ανώτατο στέλεχος της Renault για να υπογράψει συμβόλαιο με ισραηλινή εταιρία για την πώληση ηλεκτρικών οχημάτων και ότι αναγκάστηκε να το κάνει καθώς του το ζήτησε το διοικητικό συμβούλιο της εταιρίας.

    Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης εκείνης, ο Γκοσν συνάντησε τον πρώην πρωθυπουργό του Ισραήλ Εχούντ Ολμέρτ, που ήταν στην πρωθυπουργία την περίοδο του πολέμου του 2006 μεταξύ του Ισραήλ και της λιβανέζικης, στηριζόμενης από το Ιράν, οργάνωσης Χεζμπολάχ. Στη σύρραξη του 2006, έχασαν τη ζωή τους σχεδόν 1.200 Λιβανέζοι, κυρίως πολίτες, και 158 άνθρωποι στο Ισραήλ, κυρίως στρατιώτες.



    ΣΧΟΛΙΑ