• Business

    Λισαβόνα: Google, Meta και άλλοι τεχνολογικοί κολοσσοί αποχωρούν από το Web Summit λόγω της διαμάχης για το Ισραήλ

    • NewsRoom
    Sundar Pichai, CEO Google

    Sundar Pichai, CEO Google


    Η Google και η Meta Platforms προστίθενται στον συνεχώς αυξανόμενο κατάλογο εταιρειών και επενδυτών οι οποίοι δήλωσαν πως αποχωρούν από το τεχνολογικό συνέδριο Web Summit στην Πορτογαλία, έπειτα από τα σχόλια του  επικεφαλής της εκδήλωσης κατά της Δύσης και του Ισραήλ, νωρίτερα αυτή την εβδομάδα.

    Οι εκπρόσωποι της Google και της Meta επιβεβαίωσαν την Παρασκευή ότι οι εταιρείες δεν θα συμμετάσχουν στο συνέδριο, που είναι προγραμματισμένο για τον Νοέμβριο στη Λισαβόνα. Η Google είχε προηγουμένως αναφερθεί ως συνεργάτης του συνεδρίου. Η Intel και η Siemens AG ανακοίνωσαν παρόμοια απόφαση την Πέμπτη, μετά την αποχώρηση μιας σειράς επενδυτών από το Ισραήλ, τις ΗΠΑ και την Ευρώπη.

    Εκπρόσωπος της Stripe, μίας επί μακρόν χορηγό του Web Summit, επιβεβαίωσε επίσης την Παρασκευή ότι ο Chief Product Officer της, Will Gaybrick, και ο Chief Marketing Officer της, Jeff Titterton, δεν θα παρευρίσκονται πλέον στο συνέδριο.

    Οι ακυρώσεις ήρθαν αφού ο Paddy Cosgrave, επικεφαλής του Web Summit, επέκρινε τη δυτική υποστήριξη προς το Ισραήλ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μετά τις επιθέσεις της Χαμάς.

    «Τα εγκλήματα πολέμου είναι εγκλήματα πολέμου ακόμη και όταν διαπράττονται από συμμάχους», είπε σχετικά με την απάντηση του Ισραήλ στις επιθέσεις.

    Ο Cosgrave απηύθυνε αργότερα μια συγγνώμη, γράφοντας στον ιστότοπο του Web Summit , «Καταλαβαίνω ότι αυτό που είπα, η χρονική στιγμή όσων είπα και ο τρόπος που παρουσιάστηκαν προκάλεσαν βαθιά πληγή σε πολλούς».

    Μια ομάδα Ισραηλινών επενδυτών εξέδωσε κοινή δήλωση καλώντας σε μποϊκοτάζ της εκδήλωσης.

    Το Web Summit δεν σχολίασε αμέσως.

    Εκτός από τις εταιρείες τεχνολογίας και τους επενδυτές, στο Web Summit έχουν συμμετάσχει στο παρελθόν αρκετοί πολιτικοί ως ομιλητές. Η παρουσία του Πορτογάλου υπουργού Οικονομίας, Αντόνιο Κόστα Σίλβα, επιβεβαιώθηκε φέτος, ανέφερε το υπουργείο μέσω email την Παρασκευή. Ο Ρόμπερτ Χάμπεκ, ο αντικαγκελάριος της Γερμανίας, αναφέρεται ως κεντρικός ομιλητής για τον Νοέμβριο. Ένας εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης είπε ότι η χώρα εξακολουθεί να σταθμίζει τη συμμετοχή της.

    Εκπρόσωποι της Amazon.com, η οποία έχει επίσης προγραμματιστεί να στείλει στελέχη στο Web Summit, δεν απάντησαν σε αιτήματα του Bloomberg για σχόλια.

    Διαβάστε επίσης

    Μπάιντεν: Τα πρώτα φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια θα μπουν στη Γάζα εντός των επόμενων 24-48 ωρών

    Ισραήλ: Ζήτησε να εκκενωθεί το νοσοκομείο Αλ Κοντς της Γάζας

    Πιέσεις στη Wall Street καθώς το αμερικανικό πετρέλαιο ανεβαίνει στα 90 δολάρια το βαρέλι



    ΣΧΟΛΙΑ