• Business

    Λεωνίδας Φραγκιαδάκης: Ενθαρρυντικές εξελίξεις για τα κόκκινα δάνεια της Εθνικής Τράπεζας

    Λεωνίδας Φραγκιαδάκης

    Λεωνίδας Φραγκιαδάκης. Ετών 51. Διευθύνων Σύμβουλος ΕΤΕ


    Ενθαρρυντικές εξελίξεις στο χαρτοφυλάκιο κόκκινων δανείων καταγράφει η Εθνική Τράπεζα, τονίζει ο Λεωνίδας Φραγκιαδάκης. Τα κέρδη μετά από φόρους από συνεχιζόμενες δραστηριότητες σε επίπεδο Ομίλου είναι οριακά θετικά, κατά 3 εκατ.ευρώ το πρώτο εξάμηνο του 2016, αντανακλώντας την ανάκαμψη των οργανικών εσόδων και τη μείωση των προβλέψεων για επισφαλή δάνεια στην Ελλάδα, καθώς και την κερδοφορία στην ΝΑ Ευρώπη.

    Η Εθνική Τράπεζα διατηρεί μακράν τη χαμηλότερη έκθεση ELA στον κλάδο, ανερχόμενη σε μόλις 5 δισ.ευρώ, γεγονός το οποίο υπογραμμίζει το συγκριτικό χρηματοδοτικό πλεονέκτημα ενόψει της ανάκαμψης της εγχώριας οικονομίας, σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο. Οπως σημειώνει ο Λεωνίδας Φραγκιαδάκης, η τράπεζα μείωσε τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα για πρώτη φορά κατά σχεδόν 1 δισ.ευρώ, αντανακλώντας τις θετικές τάσεις στις επανεισπράξεις, τις επιτυχείς αναδιαρθρώσεις και τις διαγραφές δανείων.

    Ο δείκτης κάλυψης δανείων σε καθυστέρηση άνω των 90 ημερών από σωρευμένες προβλέψεις διαμορφώθηκε σε 77% στην Ελλάδα και σε 75% σε επίπεδο Ομίλου, στα υψηλότερα επίπεδα του κλάδου.

    Αναφορικά με τα κέρδη μετά φόρων από συνεχιζόμενες δραστηριότητες, ο Όμιλος σημείωσε οριακά κέρδη κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους. Τα αποτελέσματα καταδεικνύουν τις θετικές τάσεις σε επίπεδο λειτουργικών αποτελεσμάτων στην Ελλάδα, με τα οργανικά κέρδη προ προβλέψεων να ανέρχονται σε 478 εκατ.ευρώ το Α’ εξάμηνο του έτους. Η κερδοφορία στη ΝΑ Ευρώπη ενισχύθηκε περαιτέρω, συνεισφέροντας κέρδη ύψους 53 εκατ.ευρώ στα καθαρά αποτελέσματα του Ομίλου κατά το Α’ εξάμηνο του 2016, τα διπλάσια σε σχέση με το Α’ εξάμηνο του 2015. Ο δείκτης κύριων βασικών ιδίων κεφαλαίων, συμπεριλαμβανομένων των CoCos και των συμφωνηθέντων πωλήσεων των ΑΣΤΗΡ ΠΑΛΑΣ και NBGI, ανήλθε σε 22,1%. Η κεφαλαιακή θέση θα ενισχυθεί περαιτέρω από την πλήρη εφαρμογή του σχεδίου αναδιάρθρωσης της τράπεζας.

    Στην Ελλάδα, τα οργανικά κέρδη προ προβλέψεων ενισχύθηκαν σε 207 εκατ.ευρώ το Β΄ τρίμηνο του 2016 (+9,8% σε τριμηνιαία βάση), αντανακλώντας την αύξηση των οργανικών εσόδων κατά 6,3% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, ως αποτέλεσμα της μείωσης του κόστους άντλησης ρευστότητας και της αύξησης των εσόδων από προμήθειες. Τα έσοδα από τόκους συνέχισαν την ανοδική τους πορεία, ανερχόμενα σε 400 εκατ.ευρώ από 396 εκατ.ευρώ το Α΄ τρίμηνο του 2016, θετικά επηρεαζόμενα από την περαιτέρω ανατιμολόγηση του κόστους των προθεσμιακών καταθέσεων (-22 μ.β. σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο) και τη μείωση της εξάρτησης από το μηχανισμό ELA (-4,9 δισ.ευρώ σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο).

    e0vikn trapeza

    Τα καθαρά έσοδα από προμήθειες αυξήθηκαν σημαντικά σε 37 εκατ. ευρώ το Β΄ τρίμηνο του 2016 από 20 εκατ.ευρώ το προηγούμενο τρίμηνο, αντικατοπτρίζοντας μέρος μόνο της ωφέλειας από τη σταδιακή εξάλειψη της χρήσης των ομολόγων του Πυλώνα ΙΙ, τα οποία αποπληρώθηκαν πλήρως τον Ιούλιο. To κόστος των ομολόγων του Πυλώνα ΙΙ μειώθηκε σημαντικά σε 15 εκατ. ευρώ στο Β΄ τρίμηνο του 2016 από 30 εκατ.ευρώ το προηγούμενο τρίμηνο. Η εξάλειψη της εξάρτησης της Τράπεζας από τον Πυλώνα ΙΙ & ΙΙΙ ισοδυναμεί με ετησιοποιημένο όφελος στα έξοδα προμηθειών περίπου 200 εκατ.ευρώ, εκ του οποίου πάνω από 150 εκατ.ευρώ αντιστοιχεί στο 2016.

    Οι λειτουργικές δαπάνες μειώθηκαν κατά 2,8% σε ετήσια βάση το Α΄ εξάμηνο του 2016, αντανακλώντας τη μείωση τόσο των δαπανών προσωπικού (-2,9% σε ετήσια βάση) όσο και των γενικών και διοικητικών εξόδων (-4,3% σε ετήσια βάση). Ο δείκτης Κόστους προς Οργανικά έσοδα βελτιώθηκε σε 56% από 59% το Α΄ εξάμηνο του 2015. Οι δαπάνες προσωπικού αναμένεται να περισταλούν περαιτέρω μέσω της υλοποίησης του σχεδιαζόμενου Προγράμματος Εθελουσίας Εξόδου Προσωπικού, τα κόστη του οποίου έχουν ήδη επιβαρύνει το Δ’ τρίμηνο του 2015.

    Οι ζημίες μετά από φόρους στην Ελλάδα περιορίστηκαν σημαντικά σε 50 εκατ.ευρώ το Α’ εξάμηνο του 2016 από 1,9 δισ. ευρώ το A΄ εξάμηνο του 2015, αντικατοπτρίζοντας τη μείωση των προβλέψεων επισφαλών απαιτήσεων και την ανάκαμψη των οργανικών εσόδων.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:

    http://www.mononews.gr/vrionis-kalogritsas-ta-mistika-rantevou-sto-spiti-tou-evangelatou/70606



    ΣΧΟΛΙΑ