• Business

    Κρίστιαν Χατζημηνάς: Η Ελλάδα να μην είναι μόνο «καταφύγιο» αλλά και εφαλτήριο επενδύσεων

    • NewsRoom
    Κρίστιαν Χατζημηνάς

    Κρίστιαν Χατζημηνάς


    Είναι κοινή παραδοχή ότι στη νέα πραγματικότητα, που δημιούργησε η πανδημία COVID-19, η ενεργειακή κρίση και ο πόλεμος στην Ουκρανία, η ψηφιακή τεχνολογία, τόσο στην Ευρώπη όσο και στην Ελλάδα, κατέχει καίριο ρόλο και αποτελεί θεμελιώδη προτεραιότητα. Ενδιαφέρουσες υπήρξαν οι απόψεις για τις δυνατότητες αξιοποίησης της πραγματικής δυναμικής της βιομηχανίας ψηφιακής τεχνολογίας, ως κρίσιμου καταλύτη για την ευημερία της ελληνικής κοινωνίας και την ανάπτυξη της εθνικής οικονομίας, που διατύπωσαν οι συμμετέχοντες στο digital economy forum 2022: digital Greece in the spotlight, το οποίο διοργανώνει ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Πληροφορικής και Επικοινωνιών Ελλάδας (ΣΕΠΕ).

    Ο συνδυασμός του υφιστάμενου νομοθετικού πλαισίου, της πολιτικής σταθερότητας, της οικονομικής ανάπτυξης και του υψηλού επιπέδου ανθρώπινου δυναμικού έχει καταστήσει τη χώρα προορισμό για τη δημιουργία hubs τεχνολογίας και καινοτομίας, τόσο από εταιρείες οι οποίες προέρχονται από τον κλάδο ψηφιακής τεχνολογίας, όσο και από άλλους κλάδους. Οι ευκαιρίες και οι προκλήσεις, που δημιουργούνται από αυτές τις επενδύσεις, αποτέλεσαν το αντικείμενο συζήτησης του πάνελ «Επενδύσεις και τεχνολογικά hubs».

    Την άποψη ότι η Ελλάδα θα πρέπει να μην είναι μόνο καταφύγιο επενδύσεων, αλλά εφαλτήριο για επενδύσεις και εξαγωγές ολοκληρωμένων προϊόντων προς τα έξω με βάση πάντα την Ελλάδα, εξέφρασε ο Πρόεδρος ΔΣ της Ελληνικής Ένωσης Επιχειρηματιών (Ε.ΕΝ.Ε.) και Πρόεδρος του EFA GROUP, κ. Κρίστιαν Χατζημηνάς.

    Μιλώντας χθες Δευτέρα (19/12) στην ενότητα «Επενδύσεις και τεχνολογικά hubs στην Ελλάδα», κατά τη διάρκεια του συνεδρίου digital economy forum που διοργάνωσε ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Πληροφορικής και Επικοινωνιών Ελλάδας (ΣΕΠΕ), ο κ. Χατζημηνάς ανέφερε, μεταξύ άλλων ότι θα πρέπει η Ελλάδα να μην είναι μόνο καταφύγιο επενδύσεων, αλλά εφαλτήριο για επενδύσεις και εξαγωγές ολοκληρωμένων προϊόντων προς τα έξω με βάση πάντα την Ελλάδα.

    «Το να αποβιβάζονται στη χώρα μας πολυεθνικές είναι σίγουρα καλό και μεγάλη επιτυχία της κυβέρνησης που η Αθήνα γίνεται το νέο Τελ Αβίβ, θα πρέπει όμως να ενισχύσουμε τις ελληνικές εταιρείες που δημιουργούν ολοκληρωμένα προϊόντα και υπηρεσίες με μεγάλο διεθνές αποτύπωμα, όπως προϊόντα και υπηρεσίες ψηφιοποίησης, τουρισμού και εμπορικής ναυτιλίας,  να τις εξάγουν και να επιστρέφουν την προστιθέμενη αξία τους στην Ελλάδα.

    Και βέβαια θα χρειαστεί να προσέξουμε τον ανταγωνισμό που δημιουργείται ανάμεσα στις πολυεθνικές και στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, όπως για παράδειγμα στον τομέα προσέλκυσης μηχανικών λογισμικού. Αυτό το φαινόμενο μπορεί να αντιμετωπιστεί αναβαθμίζοντας τις ψηφιακές δεξιότητες του υφιστάμενου εργατικού δυναμικού – μία από τις προτάσεις μάλιστα της Ε.ΕΝ.Ε. είναι να αποκτήσουν πιστοποιητικό ψηφιοποίησης από ουδέτερο φορέα με αντίστοιχη μείωση του μη-μισθολογικού κόστους».

    Συντονιστής του πάνελ υπήρξε ο οικονομικός συντάκτης Νίκος Φιλιππίδης, ενώ ο Κρίστιαν Χατζημηνάς, συνομίλησε με τους Γιώργο Νούνεση, Διευθυντή & Πρόεδρο ΔΣ ΕΚΕΦΕ ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ, Δημήτρη Κουτσόπουλο, Διευθύνων Σύμβουλο, Deloitte Greece, Θεοδόση Μιχαλόπουλο, CEO, Microsoft Ελλάδας, Κύπρου & Μάλτας, Βασίλη Ορφανό, Β’ Αντιπρόεδρο ΔΣ ΣΕΠΕ, Ειδικό Σύμβουλο, nvisionist.

    Διαβάστε επίσης:

    Γεωργιάδης: Σε λίγα χρόνια, η Ελλάδα μπορεί να φιλοξενεί 15 μεγάλα data centers

    Kafea Τerra: «Σφήνα» στις πολυεθνικές με τον ελληνικό εσπρέσο Dimello



    ΣΧΟΛΙΑ