• Business

    Κορονοϊός: Apple, Microsoft και Google εξετάζουν να φύγουν από την Κίνα – Θα έχει τελικά όφελος;


    Ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ – Κίνας, αλλά και η ραγδαία εξάπλωση του κορονοϊού με επίκεντρο την Κίνα έχει κάνει πολλές εταιρείες να εξετάζουν το ενδεχόμενο να απομακρύνουν τις μονάδες παραγωγής τους από εκεί

    Με τον εμπορικό πόλεμο ΗΠΑ -Κίνας που πρωταγωνιστούσε πέρυσι στην παγκόσμια αγορά, αλλά και την ραγδαία εξάπλωση του φονικού κορονοϊού τους τελευταίους μήνες, με επίκεντρο την Κίνα, όλο και περισσότερες είναι οι μεγάλες εταιρείες που σκέφτονται να αποσύρουν την παραγωγή των προϊόντων τους από την δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου.

    Μεγάλες αμερικανικές εταιρείες τεχνολογίας, όπως η Apple, η Microsoft και η Google φέρονται, σύμφωνα με δημοσίευμα του CNBC να εξετάζουν το ενδεχόμενο να αποσύρουν την παραγωγή τους από την Κίνα, μετά τις εξελίξεις των τελευταίων ετών, στις οποίες ο εμπορικός πόλεμος και ο κορονοϊός πρωταγωνιστούν.

    Ωστόσο, η μείωση της εξάρτησης των εταιρειών αυτών από την Κίνα δεν είναι απλή υπόθεση.

    «Η κινέζικη βιομηχανοποίηση είναι πιο ενσωματωμένη από ποτέ στις αμερικανικές αλυσίδες εφοδιασμού», δηλώνει ο Sean Maharaj διευθύνων σύμβουλος της AArete, μιας παγκόσμιας εταιρείας συμβουλευτικών υπηρεσιών διαχείρισης.

    Με το βλέμμα στραμμένο σε Βιετνάμ και Ταϊλάνδη

    Σύμφωνα με όσα αναφέρει το Nikkei Asian Review την περασμένη εβδομάδα, η Google και η Microsoft επιταχύνουν τις προσπάθειές τους να μετατοπίσουν την παραγωγή υλικού σε άλλα μέρη της Ασίας.

    Το πρόβλημα για όλες αυτές τις χώρες είναι ότι οι κινούμενες αλυσίδες εφοδιασμού θα αποτελούν σύντομα ένα δύσκολο εγχείρημα και η Κίνα θα πρέπει να εξακολουθήσει να διαδραματίζει σημαντικό ρόλο. Αυτό πρακτικά μπορεί να σημαίνει ότι ο μετριασμός του κινδύνου θα είναι κατά πολύ δυσκολότερος.

    Το Nikkei, επικαλούμενο ανθρώπους εκ των έσω, με βαθιά γνώση του θέματος, υποστήριξε ότι η Google πρόκειται να ξεκινήσει στο Βιετνάμ την παραγωγή ενός επερχόμενου smartphone χαμηλού κόστους, που φημολογείται ότι θα ονομαστεί το Pixel 4a τον ερχόμενο Απρίλιο. Επιπλέον, σύμφωνα με το δημοσίευμα, το επερχόμενο smartphone θα συνεχίσει να κατασκευάζεται εκεί και κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους, σύμφωνα με το δημοσίευμα.

    Η Google ζήτησε επίσης από έναν κατασκευαστικό συνεργάτη στην Ταϊλάνδη να προετοιμάσει γραμμές παραγωγής για τα αποκαλούμενα έξυπνα οικιακά προϊόντα, όπως ομιλητές με φωνητικό βοηθό, συμπληρώνει το ίδιο δημοσίευμα.

    Εν τω μεταξύ, η Microsoft ελπίζει να ξεκινήσει την παραγωγή στο Βιετνάμ το δεύτερο τρίμηνο για την σειρά Surface, που αποτελείται από φορητούς και επιτραπέζιους υπολογιστές, προσθέτει το δημοσίευμα.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι και οι δύο αυτές σειρές προϊόντων παράγονταν μέχρι πρότινος στην Κίνα. Ερωτηθείσα για τις κινήσεις που σχεδιάζει, η Microsoft αρνήθηκε να σχολιάσει, ενώ και η Google δεν απάντησε σε δύο αιτήματα για πληροφορίες, όταν επικοινωνούσε με το CNBC.

    Στον ίδιο δρόμο κινείται και η Apple, η οποία επιχείρησε πέρυσι να ξεκινήσει μια δοκιμή για την παραγωγή των AirPods στο Βιετνάμ, ζητώντας από τους προμηθευτές να εξετάσουν τη μετακίνηση 15% έως 30% της παραγωγής από την Κίνα σε άλλα μέρη της Νοτιοανατολικής Ασίας. Η εταιρεία αρνήθηκε να απαντήσει, όταν ερωτήθηκε σχετικώς από το CNBC.

    Είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι η παραγωγή τέτοιων προϊόντων, που αποτελούνται από πολλά και διαφορετικά εξαρτήματα, συνεπάγεται ότι αυτά τα εξαρτήματα παράγονται ξεχωριστά, σε διαφορετικά στάδια, έως ότου προκύψει το τελικό αποτέλεσμα.

    Ο P.S Subramaniam, συνεργάτης στην επιχειρησιακή στρατηγική της Kearney εξηγεί ότι υπάρχουν ηλεκτρονικά εξαρτήματα όπως οθόνες και μνήμη, αντικείμενα όπως κάμερες, αλλά και η συναρμολόγηση των τελικών προϊόντων. Περίπου το 40% των τελικών προϊόντων παγκοσμίως προέρχονται σήμερα από την Κίνα. «Υπάρχει χώρος και σε άλλες περιοχές του κόσμου», δήλωσε ο Subramaniam. Έτσι, είναι «πιο εύκολο να αποστασιοποιηθούν από την Κίνα βραχυπρόθεσμα (3-6 μήνες) εταιρείες που έχουν καλά αναπτυγμένη τεκμηρίωση διαδικασιών παραγωγής και συναρμολόγησης», πρόσθεσε ο ίδιος.

    Εν τω μεταξύ, περίπου το 60% των μονάδων υλικών κατασκευάζονται στην Κίνα. Αυτό είναι δυσκολότερο να απομακρυνθεί από εκεί,  «αλλά εξακολουθεί να είναι εφικτό», δήλωσε ο Subramaniam. Η μετατόπιση των θέσεων παραγωγής συμβάλλει στη μείωση του κινδύνου, αλλά δεν αποτελεί θεραπεία για όλα και στην πραγματικότητα θα μπορούσε να μετατραπεί σε ένα επικίνδυνο παιχνίδι.

    Ο τομέας των εξαρτημάτων είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα

    «Αυτό είναι ένα ειδικό και δύσκολο σημείο, καθώς τα εξαρτήματα αποτελούν απαραίτητο συστατικό στα σύνθετα τεχνολογικά τελικά προϊόντα. Ο τομέας αυτός είναι πολύ δύσκολο να μετακινηθεί, καθώς απαιτεί ολόκληρα οικοσυστήματα, δήλωσε ο Subramaniam στο CNBC. Η μετακίνηση εξαρτημάτων εκτός της Κίνας θα είναι επίσης δύσκολη, δεδομένου του πόσο εδραιωμένη είναι η παραγωγή εκεί και πόσου χρόνου θα χρειαζόταν για την οικοδόμηση ικανών μονάδων σε άλλη χώρα.

    «Κάποιο μέρος της συνδεσμολογίας θα μπορούσε να μετακινηθεί αλλού, αλλά αυτές οι γραμμές παραγωγής χρειάζονται χρόνο για να εγκατασταθούν και επιπλέον καμία άλλη χώρα δεν έχει την προσφορά εργασίας που έχει η Κίνα», δήλωσε στο CNBC ο John Harmon, ανώτερος αναλυτής της Coresight Research.

    Επιπλέον, οι προμηθευτές εξαρτημάτων στους οποίους βασίζονται οι εταιρείες έχουν την παραγωγή τους στην Κίνα. Αυτό θα μπορούσε να κάνει οποιαδήποτε κίνηση μίας αμερικανικής εταιρείας τεχνολογίας πολύ πιο δύσκολη και σύνθετη διαδικασία.

    «Άλλοι προμηθευτές, Κινέζοι, Ταϊβανέζοι, Ιάπωνες ή Κορεάτες, έχουν εγκαταστήσει την παραγωγή τους γύρω από αυτά τα εργοστάσια στην Κίνα θα πρέπει επίσης να μετακινηθούν, πράγμα που θα καθιστούσε αυτή τη διαδικασία εξαιρετικά αργή», δήλωσε ο Νιλ Σαλ, συνεργάτης της Counterpoint Research στο CNBC.

    Ο Maharaj του AArete δήλωσε ότι η μετακίνηση των αλυσίδων εφοδιασμού από την Κίνα μπορεί να συμβεί, αν και θα είναι αργή.

    «Αυτό είναι σαν να γυρίζεις αργά ένα αεροσκάφος», είπε στον CNBC. «Νομίζω ότι πολλές εταιρείες έχουν εξετάσει σοβαρά τις στρατηγικές μείωσης του κινδύνου των αλυσίδων εφοδιασμού».

    «Όταν οι εταιρείες θέλουν να κινούνται γρήγορα και να επενδύουν, μπορούν. Και συνεργάζονται στενά με τις τοπικές κυβερνήσεις και τις επιχειρήσεις για να το κάνουν να συμβεί», δήλωσε ο Maharaj. «Λαμβάνοντας υπόψη την παραπάνω δυναμική – δηλ. τη στροφή προς τη Νότια Κορέα, την Ταϊβάν, το Βιετνάμ κ.λπ. – αυτό θα μπορούσε να εξελιχθεί πιο γρήγορα από ό, τι αρχικά αναμενόταν».

    Τελικά, όμως, η μετακίνηση μιας παραγωγής εκτός της Κίνας μπορεί να μην είναι και κάτι που μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο για τις εταιρείες.

    «Η μετατόπιση των θέσεων παραγωγής συμβάλλει στη διαφοροποίηση του κινδύνου, αλλά δεν είναι θεραπεία και στην πραγματικότητα θα μπορούσε να μετατραπεί σε επικίνδυνο παιχνίδι», δήλωσε στο CNBC ο Bryan Ma, αντιπρόεδρος της έρευνας για συσκευές στην IDC. «Ο κορονοϊός έχει ήδη εξαπλωθεί σε άλλες χώρες, ενώ τα τιμολόγια του εμπορικού πολέμου θα μπορούσαν να στοχεύσουν και άλλες χώρες με την πάροδο του χρόνου».



    ΣΧΟΛΙΑ