• Business

    Κόψτε τις συντάξεις λέει ο Thomsen, και οι Ευρωπαίοι συμφωνούν

    Wall Street Journal

    Paul Tomsen. ΔΝΤ


    Απέναντι στη σκληρή στάση και τις εκβιαστικές απαιτήσεις του ΔΝΤ για το ασφαλιστικό, η κυβέρνηση ήλπιζε στην υποστήριξη των Ευρωπαίων εταίρων της, περιμένοντας πως αυτοί θα πίεζαν το Ταμείο να κάνει πίσω και να σταματήσει να ζητά μειώσεις κύριων συντάξεων. Αμ δε…

    Αν και τα αρχικά μηνύματα που έρχονταν από την Κομισιόν έδειχναν κατανόηση προς τις ελληνικές θέσεις και γέμιζαν αισιοδοξία την ελληνική πλευρά, οι χθεσινές δηλώσεις τόσο του Jeroen Dijsselbloem όσο και του Mario Draghi της… έκοψαν τα φτερά.

    Την αρχή έκανε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, που εξήρε την τεχνογνωσία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και υπογράμμισε πως η συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα είναι «ιδιαίτερα επιθυμητή», κλείνοντας ουσιαστικά την πόρτα σε όσους ακόμα ελπίζουν στην Αθήνα πως μπορεί το ΔΝΤ να μείνει τελικά στο περιθώριο.

    Όμως οι δηλώσεις που πραγματικά ψαλίδισαν τις όποιες ελπίδες της κυβέρνησης για μία θετική έκβαση στις διαπραγματεύσεις με τους εταίρους για το ασφαλιστικό ήταν αυτές του Dijsselbloem, ο οποίος ευθυγραμμίστηκε πλήρως με τις απαιτήσεις του ΔΝΤ, υπογραμμίζοντας ότι «ενδεχομένως να υπάρξουν κάποιες περικοπές συντάξεων».

    Ο πρόεδρος του Eurogroup, μιλώντας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, άφησε να εννοηθεί πως από τις περικοπές δεν θα γλιτώσουν ούτε οι σημερινοί συνταξιούχοι, σημειώνοντας πως το κεντρικό ζήτημα στις διαπραγματεύσεις με την Αθήνα είναι το πόσο βάρος θα πρέπει να σηκώσουν οι σημερινοί συνταξιούχοι. «Ενδεχομένως να υπάρξουν κάποιες περικοπές συντάξεων, αλλά δεν είμαι σε θέση να πω κάτι πιο συγκεκριμένο τώρα», ανέφερε.

    Και σαν να μην έφτανε αυτό, ο Dijsselbloem εμφανίστηκε το λιγότερο επιφυλακτικός όσον αφορά στο πότε θα ολοκληρωθεί η αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος, αφήνοντας να εννοηθεί ότι δεν είναι βέβαιο αν αυτό θα γίνει μέχρι το καθολικό Πάσχα, στις 27 Μαρτίου, όπως προέβλεψε πρόσφατα ο Γάλλος επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί – και όλοι θυμόμαστε εκείνη την ατάκα του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου στη Βουλή, ότι αν καθυστερήσει η αξιολόγηση… «καήκαμε».

    Οι επιφυλάξεις του Dijsselbloem πάντως κάθε άλλο παρά αβάσιμες είναι: στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές υπάρχουν ακόμα μεγάλες διαφορές, και το πότε θα επιστρέψει στην Αθήνα το «κουαρτέτο» παραμένει άγνωστο. Πόσω μάλλον τώρα που φαίνεται πως οι απαιτήσεις του ΔΝΤ για μειώσεις συντάξεων, σύσταση νέου ταμείου αποκρατικοποιήσεων και ανεξάρτητου φορέα είσπραξης φόρων υιοθετούνται και από τους Ευρωπαίους εταίρους…



    ΣΧΟΛΙΑ