• Business

    Κυριάκος Σκούρας: Νέα project υλοποιούνται στο “The Ranch”!


    Ενα ράντζο βγαλμένο από ταινία γουέστερν του Χόλυγουντ όπου θα εμφανισθεί ο Τζών Γουέϊν και ο Ερολ Φλύν αγκαλιά με τη Βίβιαν Λή, θα μπορούσε κανείς να χαρακτηρίσει τις εγκαταστάσεις των παιδικών κατασκηνώσεων “The Ranch” στο Σοφικό Κορινθίας του Κυριάκου Σκούρα. 

    Κάθε χρόνο περισσότερα απο 1.000 παιδιά αναμένουν τη λήξη της σχολικής χρονιάς για να αρχίσουν τις ξένοιαστες διακοπές που προσφέρει η παιδική κατασκήνωση, ιδιοκτησίας της εταιρίας Κ.Σκούρας Εμπορική Τουριστική Α.Ε., στον καταπράσινο λόφο του Σοφικού Κορινθίας.

    Προκειμένου, λοιπόν, η παιδική κατασκήνωση να υποδεχθεί περισσότερα παιδιά η εταιρία υπέβαλε στο υπουργείο Περιβάλλοντος περιβαλλοντική μελέτη για την επέκταση των εγκαταστάσεων. Το υπουργείο ενέκρινε του περιβαλλοντικούς όρους και έτσι ως νέες εγκαταστάσεις, μεταξύ άλλων, αναφέρονται 53 κτίρια καταλυμάτων, θέατρο, τρία κτίρια καφέ, δύο γήπεδα ποδοσφαίρου, δύο γήπεδα μπάσκετ, δύο γήπεδα πετοσφαίρισης, δύο πισίνες κ.α.

    Η εταιρεία Αξιοποίησης Δημοτικής Ακίνητης Περιουσίας Αγιάς, εξάλλου, ενέκρινε τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για την έκδοση άδειας λειτουργίας του Δημοτικού Κάμπινγκ της Δημοτικής ΑΕ (Οργανωμένη δημοτική τουριστική κατασκήνωση – Δημοτικό Κάμπινγκ Στομίου).

    skouras_0

    The Ranch

    Μια κατασκήνωση σαν παραμύθι  υποδέχεται τους μικρούς και μεγάλους επισκέπτές της, μόλις 97 χιλιόμετρα από την Αθήνα σε μια πευκόφυτη κοιλάδα, δίπλα στο Σοφικό Κορινθίας.

    Το “The Ranch” μπορεί να φιλοξενήσει τα βράδια μέχρι 1350 παιδιά αλλά και να δεχθεί μονοήμερες εκδρομές μέχρι 2000 άτομα, ενώ αποτελεί αγαπημένο προορισμό όχι μόνο των παιδιών αλλά και πολλών οικογενειών. Το ειδικευμένο προσωπικό και οι δεκάδες δραστηριότητες που διαθέτει απασχολούν για πολλές ώρες τους μικρούς επισκέπτες και έτσι οι γονείς μπορούν ελεύθερα να κάνουν το δικό τους πρόγραμμα. Από βόλτα στο δάσος και στα διπλανά χωριά μέχρι εκδρομές στους κοντινούς αρχαιολογικούς χώρους της Επιδαύρου και της Ακροκορίνθου.

    Πίσω, όμως, από την πανέμορφη κατασκήνωση βρίσκεται ο δημιουργός της, Κυριάκος Σκούρας. Η ιστορία του 56χρονου επιχειρηματία είναι παραπλήσια με εκείνη πολλών αυτοδημιούργητων Ελλήνων, οι οποίοι ξεκίνησαν από το μηδέν αλλά δεν ξέχασαν ποτέ την ιδιαίτερη πατρίδα τους. Παιδί μιας πολυμελούς οικογένειας γεννήθηκε στο Σοφικό, ένα χωριό περιτριγυρισμένο από πεύκα που αγναντεύει περήφανα τον Σαρωνικό και μεγάλωσε στη Νέα Σμύρνη. Ως έφηβος έπαιζε ποδόσφαιρο στην ερασιτεχνική ομάδα του Πανιωνίου ενώ από την ηλικία, μόλις, των 14 χρονών ξεκίνησε να εργάζεται αφού η οικογένειά του δεν μπορούσε εύκολα να τα βγάλει πέρα. Στα 20 του χρόνια ο Κυριάκος Σκούρας εργάζεται ως εκτελωνιστής στο λιμάνι του Πειραιά ενώ στα 30 του έχει ήδη δημιουργήσει το δικό του εκτελωνιστικό γραφείο.

    “Μόλις ξεκίνησα να κερδίζω τα πρώτα μου χρήματα θέλησα να κυνηγήσω το όνειρό μου, το οποίο ήταν η δημιουργία μιας μοναδικής κατασκήνωσης στο χωριό μου” επισημαίνει ο Κυριάκος Σκούρας. “Ηθελα να ξεχωρίζει για τις αθλητικές δραστηριότητες και να διαθέτει ιππικό αθλητικό προπονητικό κέντρο. Από τον παππού μου είχα κληρονομήσει 170 στρέμματα σε μια καταπράσινη περιοχή 500 μέτρα από το Σοφικό. Αρχισα λοιπόν με τα πρώτα μου χρήματα σιγά-σιγά να αγοράζω τα γύρω κτήματα. Το 1999 είχα πλέον αποκτήσει μια έκταση 330 στρεμμάτων. Την ίδια χρονιά ξεκίνησα την κατασκευή των κτιρίων, η οποία μέσα σε 10 μήνες είχε ήδη ολοκληρωθεί. Βέβαια μέχρι και σήμερα συνεχίζω να επενδύω στην κατασκήνωση κατασκευάζοντας και διαμορφώνοντας νέους χώρους. Επειδή το ιππικό αθλητικό προπονητικό κέντρο κατέχει μια ιδιαίτερη θέση και βαρύτητα στον χώρο σκεφτήκαμε η κατασκήνωση να διαθέτει μια πιο άμεση σχέση με τα άλογα και να παραπέμπει έτσι σε western. Οι καουμπόιδες εξάπτουν τη φαντασία των παιδιών, τα οποία νιώθουν ότι δεν επισκέπτονται μια συνηθισμένη κατασκήνωση αλλά ότι βιώνουν μια περιπέτεια στην άγρια δύση. Οι ξενώνες μας είναι ξύλινοι, ενώ οι στάβλοι, τα εστιατόρια και οι περισσότεροι χώροι θαρρείς ότι αποτελούν σκηνικό από ταινία”.

    ranch3 (1)

     Τα 25 άλογα, ανάμεσά τους και 10 πόνυ, είναι έτοιμα να γοητεύσουν τους μικρούς επισκέπτες που μπορούν να τα ιππεύσουν σε κάποιο από τα 3 μανέζ ιππασίας.

    Όμως το The Ranch δεν περιλαμβάνει μόνο αυτά αλλά και 6 γήπεδα ποδοσφαίρου 5χ5, 1 γήπεδο 11×11 με φυσικό χλοοτάπητα και 2 γήπεδα 11×11 με τεχνητό χόρτο 4ηςγενιάς. Ακόμα διαθέτει 4 γήπεδα μπάσκετ, 2 γήπεδα βόλει, 2 γήπεδα τένις, 2 μεγάλες πισίνες, 1 παιδική πισίνα (έως 6 ετών), τραπέζια πινγκ πονγκ και τοίχο αναρρίχησης.

    Επίσης τα παιδιά έχουν τη δυνατότητα να εξασκηθούν σε rollers, ξιφασκία, τοξοβολία, ενόργανη και ρυθμική γυμναστική, ποδηλασία και aerobic. Υπάρχει ακόμα μια τεράστια παιδική χαρά, φουσκωτά balloons, μηχανοκίνητο τρενάκι που περιηγείται τους χώρους της κατασκήνωσης, η Παραμυθούπολη για εκείνους που λατρεύουν τα παραμύθια, αλλά και το Σκάκι Γίγας για όσους αγαπούν τα πνευματικά παιχνίδια.

    Τέλος μια βόλτα με τις άμαξες στους χώρους του “The Ranch” αλλά και στις διαδρομές περιπάτου είναι ό,τι καλύτερο για εκείνους που λατρεύουν τις εξερευνήσεις και την επαφή με τη φύση.

    “Δεν έχουμε μόνο αθλητικές αλλά και πολλές καλλιτεχνικές και εκπαιδευτικές δραστηριότητες. Διαθέτουμε πέτρινο θέατρο χωρητικότητας 1200 θέσεων και βιβλιοθήκη. Τα παιδιά που μας επισκέπτονται δεν ξέρουν πραγματικά τι να επιλέξουν πρώτα. Υπάρχει ακόμα ζωγραφική, χειροτεχνία, κατασκευές από πηλό χάντρες, ανακυκλώσιμα υλικά…, παραδοσιακοί και μοντέρνοι χοροί, κουκλοθέατρο, παραστάσεις καραγκιόζη, κινηματογράφος, πάρτι καραόκε κ.ά.”

    Οι μικροί φίλοι της κατασκήνωσης έχουν τη δυνατότητα μέσω του εκπαιδευτικού χωριού, το οποίο φιλοξενείται στους χώρους του “The Ranch”, να ζήσουν σε μια άλλη εποχή μαθαίνοντας πολλά για την παράδοση και τις αγροτικές εργασίες. Ετσι μπορούν να επισκεφθούν τον παραδοσιακό αλευρόμυλο, να παρακολουθήσουν το όργωμα με άλογα και αλέτρι, καθώς και τη σπορά δημητριακών. Μπορούν ακόμα να επισκεφθούν το παραδοσιακό ελαιοτριβείο, και να μάθουν όλη τη διαδικασία παραγωγής του λαδιού από το μάζεμα της ελιάς μέχρι τη συσκευασία του. Υπάρχει επίσης το πρότυπο πιλοτικό τυροκομείο, το τσαγκαράδικο, το κουρείο, το παντοπωλείο και το υφαντήριο. Τέλος μπορούν να περπατήσουν στη φάρμα και στους στάβλους και να δουν από κοντά τα άλογα που ανήκουν σε διαφορετικές ράτσες, τις αγελάδες, τα αγριογούρουνα, τα κατσικάκια, τα πρόβατα, τα ελάφια, τα ζαρκάδια αλλά και να παρακολουθήσουν ζωντανά τη διαδικασία του πεταλώματος και του αρμέγματος των ζώων.

    skouras family

    “Τα καλοκαίρια” τονίζει ο Κυριάκος Σκούρας “εργάζονται πάνω από 150 άτομα ενώ το χειμώνα το μόνιμο προσωπικό είναι 50 άνθρωποι και στην πλειοψηφία τους είναι κάτοικοι των γύρω περιοχών. Και τα δύο μου παιδιά, η Ιωάννα και ο Δημήτρης, αφού πήραν το πτυχίο τους, ασχολούνται πλέον με την κατασκήνωση και ως νέοι άνθρωποι συνεχώς την ανανεώνουν και τη βελτιώνουν. Τελευταία μάλιστα διοργανώνουν σε συνεργασία με εκπαιδευτικούς και επιστήμονες μονοήμερα και πολυήμερα περιβαλλοντικά προγράμματα. Δεν είναι μόνο τα καλοκαίρια ξεχωριστά στο “The Ranch” αλλά και οι χειμώνες. Μάλιστα, τώρα τα Χριστούγεννα αποτελούμε αγαπημένο προορισμό πολλών οικογενειών, είτε για μονοήμερες ή τριήμερες εκδρομές. Αρκετοί μας επισκέπτονται από τώρα για να έχουν ιδία άποψη για την κατασκήνωση που θα στείλουν τα παιδιά τους στις καλοκαιρινές διακοπές. Για μένα το “The Ranch” δεν αποτελεί απλώς μια επιχείρηση, αλλά το σπίτι μου, όλη μου η ζωή… Εδώ επένδυσα τους κόπους μου θέλοντας ταυτόχρονα να αναδείξω τις ομορφιές της γενέτειράς μου, το πανέμορφο Σοφικό. Οσοι το επισκεφθούν, μικροί και μεγάλοι, ξεφεύγουν από την καθημερινότητα, μπορούν να χαλαρώσουν και να ζήσουν, έστω για λίγο, το δικό τους παραμύθι”.

     

     



    ΣΧΟΛΙΑ