• Καινοτομία: Στρατηγική για το υδρογόνο - Motor Oil

    Business

    Καινοτομία: Στρατηγική για το υδρογόνο

    • NewsRoom

    Το ενδιαφέρον του ομίλου για την αγορά υδρογόνου είναι μεγάλο και ο όμιλος δίνει το παρών στην έρευνα και την καινοτομία οδηγώντας τις εξελίξεις με στόχο να πρωταγωνιστήσει στην οικονομία του υδρογόνου και στην παραγωγή τόσο αυτού με χαμηλό ανθρακικό αποτύπωμα όσο και του ανανεώσιμου υδρογόνου.

    Το όραμα του Ομίλου Motor Oil είναι να αξιοποιήσει το υπάρχον δυναμικό υδρογόνου χαμηλού κόστους για να ξεκινήσει εφαρμογές ενέργειας υδρογόνου στην Ελλάδα για μια σειρά χρηστών οχημάτων, ναυτιλιακών και βιομηχανικών εφαρμογών.

    Στο πλαίσιο αυτό, ο Όμιλος Motor Oil σχεδιάζει ένα ολοκληρωμένο, μεγάλης κλίμακας έργο υδρογόνου, ενώ ίδρυσε και την Hellenic Hydrogen (κοινοπραξία με τη ΔΕΗ), με κύριο στόχο την παραγωγή και αποθήκευση πράσινου υδρογόνου. H εταιρεία στοχεύει στην υλοποίηση μιας ολοκληρωμένης επένδυσης, μεγάλης κλίμακας, στο καθαρό βιομηχανικό υδρογόνο παραγωγής, με ασφαλή, βιώσιμο και διασυνοριακό χαρακτήρα. Η επένδυση περιλαμβάνει την αποθήκευση, τη μεταφορά και τη διανομή καθαρού υδρογόνου σε βιομηχανικούς καταναλωτές, οι οποίοι θα έχουν τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσουν ένα προϊόν καθαρής ενέργειας, εξαιρετικά χαμηλού έως και μηδενικού ανθρακικού αποτυπώματος.

    Το έργο Blue Med θα είναι μια ευέλικτη, κλιμακούμενη και οικονομικά αποδοτική υποδομή για την παραγωγή και διανομή ανανεώσιμου και χαμηλού ανθρακικού αποτυπώματος υδρογόνου. Το έργο Blue Med στοχεύει στη δημιουργία μιας κλιμακούμενης, αξιόπιστης, και χαμηλού κόστους αλυσίδας αξίας υδρογόνου εξαιρετικά χαμηλών εκπομπών άνθρακα, η οποία θα συμβάλει στους ευρωπαϊκούς ενεργειακούς και κλιματικούς στόχους. Το έργο αναμένεται να ολοκληρωθεί πλήρως έως το 2028, για να δώσει ώθηση στην οικονομία του υδρογόνου στην Ελλάδα και να λειτουργήσει ως καταλύτης για την ανάπτυξη και την κλιμάκωση μιας ευρύτερης αγοράς υδρογόνου.

    Το έργο περιλαμβάνει έναν αριθμό επιμέρους έργων, μερικά από τα οποία βρίσκονται ήδη υπό ανάπτυξη, ενώ άλλα βρίσκονται ακόμη υπό αξιολόγηση. Υπό ανάπτυξη βρίσκεται ένα σύστημα ηλεκτρολυτικών κυψελών ισχύος 30 MW, η κατασκευή 2 Μονάδων ανεφοδιασμού υδρογόνου και η δημιουργία ενός νέου στόλου ρυμουλκούμενων βυτιοφόρων υψηλής πίεσης, μαζί με τον σχετικό εξοπλισμό συμπίεσης υδρογόνου για τη διανομή υδρογόνου εντός της Ελλάδας. Υπό αξιολόγηση βρίσκεται η υποδομή δέσμευσης και αποθήκευσης άνθρακα.

    Το έργο στο σύνολό του θα εκκινήσει την οικονομία του υδρογόνου στην Ελλάδα πριν από το 2025, με μικρές, ταχέως αναπτυσσόμενες υποδομές υδρογόνου, οι οποίες γρήγορα θα κλιμακωθούν.

    Θα προσφέρει επίσης σαφή περιβαλλοντικά και κοινωνικά οφέλη εισάγοντας σε σύντομο χρονικό διάστημα τη χρήση καθαρού υδρογόνου στην Ελλάδα. Τέλος, θα προωθήσει τη δημιουργία θέσεων εργασίας και την οικονομική δραστηριότητα με τη δημιουργία μιας νέας αλυσίδας αξίας και αγοράς, καθώς και την αυτάρκεια και την ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού της χώρας.

    Παράλληλα, η Motor Oil προχώρησε στη σύμπραξη για το ανανεώσιμο Υδρογόνο με τη ΔΕΗ. Με προσήλωση και σταθερά βήματα στη διαμόρφωση των ενεργειακών λύσεων του μέλλοντος, η Μotor Oil και η ΔΕΗ, δύο από τις μεγαλύτερες εταιρείες στην εγχώρια αγορά ενέργειας, ανακοίνωσαν την ίδρυση της εταιρείας Hellenic Hydrogen. Στη νέα κοινοπραξία, η Μotor Oil κατέχει το 51% του μετοχικού κεφαλαίου, ενώ η ΔΕΗ το υπόλοιπο 49%.

    Στόχος της εταιρείας είναι να επικεντρωθεί στην ανάπτυξη μεγάλης κλίμακας έργων παραγωγής ανανεώσιμου υδρογόνου στην Ελλάδα.