• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Κατηγορίες για τους Γιώργο Νίκα και Τηλέμαχο Λαβίδα στις ΗΠΑ

    Wall Street


    Ένας τραπεζίτης της Goldman Sachs Group Inc. στη Νέα Υόρκη,  συνελήφθη μετά από ισχυρισμούς περί ανταλλαγής εμπιστευτικών πληροφοριών στις Η.Π.Α., σύμφωνα με δικαστικές πηγές στη Νέα Υόρκη. 

    Ο Bryan Cohen, στέλεχος της GS , διέρρευσε απόρρητες πληροφορίες για σχεδόν τρία χρόνια με αντάλλαγμα μετρητά, στο πλαίσιο ενός διεθνούς συστήματος διαπραγμάτευσης εμπιστευτικών πληροφοριών, το οποίο οδήγησε σε παράνομα κέρδη ύψους 2,6 εκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με καταγγελία στη Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των Η.Π.Α. 

    Ορισμένες πληροφορίες συνδέονταν με συμφωνίες που αφορούσαν τη Syngenta AG και τη Buffalo Wild Wings Inc.

    Eκπρόσωπος της Goldman επιβεβαίωσε ότι ο Cohen εργαζόταν στην τράπεζα στο τμημα επενδυτικής τραπεζικής. 

    Η τράπεζα αγνοούσε τους ισχυρισμούς έως ότου ο Cohen συνελήφθη την Παρασκευή το πρωί στο διαμέρισμά του στο Μανχάταν. Από τότε έχει τεθεί σε υποχρεωτική άδεια.

    “Συνεργαζόμαστε με τις αρχές σχετικά με την κατάσταση του όσον αφορά τον κ. Cohen”, δήλωσε η Nicole Sharp, εκπρόσωπος της Goldman Sachs. “Η προστασία των εμπιστευτικών πληροφοριών των πελατών είναι η υψηλότερη εσωτερική μας προτεραιότητα και καταδικάζουμε αυτήν την συμπεριφορά.”

    Ο Cohen εμφανίστηκε ενώπιον του Δικαστή Stewart D. Aaron την Παρασκευή και αφέθηκε ελευθερος καταβάλλοντας εγγύηση 250.000 δολαρίων. Ο Patrick Smith, δικηγόρος που εκπροσωπεί τον Cohen, αρνήθηκε να σχολιάσει.

    Ο Γιώργος Νίκας 

    Ο Cohen, 33 ετών, φαίνεται να μοιράστηκε τις πληροφορίες με έναν trader που δεν έχει εντοπιστεί και που στη συνέχεια φέρεται να τις συζήτησε και με τον Ελληνα επιχειρηματία Γεώργιο Νίκα, ο οποίος εξ αιτίας αυτών των πληροφοριών , αποκόμισε σημαντικά κέρδη, σύμφωνα με την καταγγελία της Αμερικάνικης Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς. 

    Στον 54χρονο Γιώργο Νίκα, ο οποίος είναι ιδιοκτήτης της αλυσίδας GRK Fresh, έχουν απαγγελθεί κατηγορίες από εισαγγελείς. 

    Ο Cohen έλαβε ένα απροσδιόριστο ποσό σε μετρητά με αντάλλαγμα τις συμβουλές που προσέφερε, σύμφωνα με τα στοιχεία. Ο Νίκας φέρεται να κέρδισε πάνω από 400.000 δολάρια απο αγορά και πώληση μετοχών της Buffalo Wild Wings εξαιτίας εσωτερικής πληροφήρησης. 

    Οι Γιώργος Νίκας και Τηλέμαχος Λαβίδας

    Επιπρόσθετα στον Γιώργο Νίκα και στο Έλληνα φίλο του Τηλέμαχο Λαβίδα έχουν απαγγελθεί κατηγορίες απο τις 7 Οκτωβρίου περί συνομωσίας για να κλέψουν απόρρητες πληροφορίες για την Ariad Pharmaceuticals Inc. , από τον πατέρα του Λαβίδα, ο οποίος υπηρέτησε στο συμβούλιο της εταιρείας μέχρι το 2016. 

    Η Takeda Pharmaceutical Co. συμφώνησε να αγοράσει την Ariad (κατασκευαστή φαρμάκων για τον καρκίνο) αντί του ποσού των 4,66 δισ. Δολ.  το 2017.

    Ο Νίκας δεν απάντησε στα ερωτήματα του Bloomberg.

    Ο Λαβίδας κατηγορήθηκε την περασμένη Παρασκευή από έναν δικαστή και κρατήθηκε χωρίς εγγύηση εξαιτίας του ενδεχομένου να διαφύγει απο τις ΗΠΑ , εν αναμονή της δίκης του. 

    Η δικηγόρος του, Jennifer Achilles, δεν απάντησε στα ερωτήματα του Bloomberg.



    ΣΧΟΛΙΑ