• Business

    Καταστροφικές οι συνέπειες από την επιβολή του τέλους διανυκτέρευσης για τα νησιά του Β. Αιγαίου, σύμφωνα με τον Π.Αντωνίου


    “Χαριστική” βολή χαρακτηρίζουν οι ξενοδόχοι, κυρίως του Βορείου Αιγαίου, την φημολογούμενη οριζόντια επιβολή του ειδικού τέλους διανυκτέρευσης, καθώς ο τουρισμός στις συγκεκριμένες περιοχές της Ελλάδας “δοκιμάζονται” καθημερινά λόγω του μεταναστευτικού ζητήματος που έχει ανακύψει και επιδεινώνεται ημέρα με την ημέρα.

    Για τις καταστροφικές συνέπειες που μπορεί να επιφέρει η εφαρμογή ενός τέτοιου μέτρου, έκανε λόγο ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Λέσβου Περικλής Αντωνίου σε επιστολή που έστειλε στον υπουργό Οικονομίας Γ. Σταθάκη και στους αναπληρωτές υπουργούς Τουρισμού Ελενα Κουντουρά και Οικονομικών Τρ. Αλεξιάδη. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του, ενδεχόμενη επιβολή τέλους 1 ευρώ ανά αστέρι για κάθε διανυκτέρευση που κοστίζει από 20 έως 60 ευρώ συνιστά μέση ποσοστιαία αύξηση των επιβαρύνσεων μεταξύ 5% και 15%. Παράλληλα, ένα τέτοιο μέτρο ουσιαστικά θα “τιμωρήσει” όσους προχώρησαν σε αναβάθμιση και εκσυγχρονισμό των εγκαταστάσεών τους ανεβάζοντας τα αστέρια στις μονάδες τους. Ο κ. Αντωνίου διαπιστώνει ήδη σοβαρές μειώσεις προκρατήσεων, charters, κρουαζιεροπλοίων, αλλά και αφίξεων από την Τουρκία στο νησί. Στο μεταξύ, η περιφερειάρχης Β. Αιγαίου Χριστιάνα Καλογήρου, μιλώντας σε συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, επισήμανε όσον αφορά το προσφυγικό και μεταναστευτικό ζήτημα ότι τα προβλήματα στις τοπικές κοινωνίες τείνουν να μετατραπούν σε δομικά, με μακροχρόνιες επιπτώσεις.

    xristiava kalognrou

    Η περιφερειάρχης Β. Αιγαίου Χριστιάνα Καλογήρου

    Εν τω μεταξύ, τα νησιά του Αιγαίου αντιμετωπίζουν κι ένα ακόμα μείζον τουριστικό πρόβλημα: Την καθυστέρηση των διαδικασιών χορήγησης βίζας σε υπηκόους τρίτων χωρών προερχόμενους απο την Τουρκία για διακοπές, γεγονός το οποίο εγκυμονεί τον κίνδυνο τουριστικών απωλειών, όπως επισημαίνει και η περιφερειάρχης Β.Αιγαίου.

    Τα τελευταία χρόνια το εν λόγω πρόγραμμα εφαρμοζόταν στη Σάμο, στη Χίο, στη Λέσβο, στην Κω, στη Ρόδο και στο Καστελλόριζο για το διάστημα από τον Απρίλιο έως και τον Οκτώβριο, γεγονός που οδήγησε σε σημαντική αύξηση της τουριστικής κίνησης από την Τουρκία. Για φέτος, όμως, ακόμη δεν έχει ξεκινήσει το πρόγραμμα, με αποτέλεσμα νησιά ειδικά στο Βόρειο Αιγαίο, που ήδη καταγράφουν σημαντική πτώση στις κρατήσεις τους εξαιτίας των προβλημάτων που έχουν δημιουργηθεί από τις υψηλές προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές, να αντιμετωπίζουν ακόμη ένα σημαντικό πρόβλημα για τη φετινή σεζόν. Η κα. Καλογήρου ζήτησε την άμεση έναρξη του προγράμματος, στέλνοντας σχετική επιστολή στον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά, στην αναπληρώτρια υπουργό αρμόδια για θέματα Τουρισμού Ελενα Κουντουρά και στον αναπληρωτή υπουργό αρμόδιο για θέματα Προστασίας του Πολίτη Νίκο Τόσκα.

    Σύμφωνα με τη κα. Καλογήρου, η περαιτέρω καθυστέρηση, ή ακόμη χειρότερα η μη έναρξη του προγράμματος, θα είναι η χαριστική βολή για τον τουρισμό των νησιών. Η περιφερειάρχης τονίζει ότι μία από τις σημαντικότερες επιπτώσεις του προσφυγικού – μεταναστευτικού ζητήματος στην οικονομική ζωή των νησιών είναι η μεγάλη μείωση των τουριστικών κρατήσεων από τις ευρωπαϊκές χώρες, αποτέλεσμα της αρνητικής δημοσιότητας αλλά και της παραπληροφόρησης. Αυτό, συμπληρώνει, καθιστά απολύτως απαραίτητη την αξιοποίηση κάθε εναλλακτικής εισροής τουριστών στα νησιά του Β.Αιγαίου και ειδικότερα την αύξηση του αριθμού των Τούρκων επισκεπτών.

    Στο μεταξύ, εντείνεται η ανησυχία τουριστικών φορέων της χώρας για τις επιπτώσεις που μπορεί να επιφέρει συνολικά, πλέον, στον ελληνικό τουρισμό η μέχρι σήμερα διαχείριση του προσφυγικού και μεταναστευτικού ζητήματος. Οπως διαπιστώνουν, η αδυναμία εκκένωσης της Ειδομένης και του Πειραιά από πρόσφυγες και μετανάστες, τα συχνά επεισόδια αλλά και το κλείσιμο των δρόμων, έχουν προκαλέσει πλήγμα στην εικόνα του ελληνικού τουρισμού. Επιπλέον, μεγάλους κινδύνους εγκυμονεί για τη μελλοντική προοπτική του κλάδου της κρουαζιέρας στη χώρα μας η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στο λιμάνι του Πειραιά, καθώς αυτή την περίοδο μεγάλες εταιρείες κρουαζιέρας σχεδιάζουν τα παγκόσμια προγράμματά τους για τη διετία 2017-18.

    rania_antonopoulou

    Η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας Ράνια Αντωνοπούλου

    Η προβολή των νησιών

    Προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι η στήριξη των νησιών που δέχθηκαν πιέσεις από τις προσφυγικές ροές καθώς και η τόνωση του εσωτερικού και κοινωνικού τουρισμού, καθιστά σαφές το υπουργείο Τουρισμού.

    Με απόφαση της αναπληρώτριας υπουργού Εργασίας, Ράνιας Αντωνοπούλου, σε συνεργασία με την αναπληρώτρια υπουργό Τουρισμού, Έλενα Κουντουρά, και τη Διοικήτρια του ΟΑΕΔ, Μαρία Καραμεσίνη, αυξήθηκε η επιδότηση των τουριστικών μονάδων των νησιών αυτών, στο πλαίσιο του προγράμματος Κοινωνικού Τουρισμού 2015-2016.

    Kountoura Elena

    Η αναπληρώτρια υπουργός Τουρισμού Ελενα Κουντουρά

    Οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι και οι οικογένειές τους που θα προτιμήσουν για τις διακοπές τους τουριστικά καταλύματα στα νησιά Λέσβο, Χίο, Σάμο, Λέρο και Κω θα δικαιούνται, χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση, διακοπές έως και 10 ημερών και όχι 5, όπως ισχύει για τους δικαιούχους του Κοινωνικού Τουρισμού που θα επιλέξουν άλλους προορισμούς.

    “Η υποστήριξη των συγκεκριμένων νησιών που παραδοσιακά αποτελούν τουριστικούς προορισμούς, αλλά πλήττονται λόγω των αυξημένων προσφυγικών ροών, κρίνεται αναγκαία”, δήλωσε η κ. Αντωνοπούλου.

    “Η απόφαση, στην οποία προχώρησε άμεσα η αν. υπουργός Εργασίας,  Ράνια Αντωνοπούλου, καταδεικνύει τη σημασία που εναποθέτει η κυβέρνηση στην στήριξη τόσο των νησιών και των τοπικών τους οικονομιών, όσο και του εσωτερικού και κοινωνικού τουρισμού, καθ’ εφαρμογή του επιχειρησιακού σχεδίου για τον τουρισμό που ανακοινώθηκε στις αρχές Μαρτίου”, δήλωσε η κα. Κουντουρά.

    Το χρονικό διάστημα υλοποίησης του Προγράμματος Κοινωνικού Τουρισμού είναι από 14.12.2015 έως 30.11.2016. Οι πάροχοι τουριστικών καταλυμάτων έχουν τη δυνατότητα υποβολής αιτήσεων και ένταξης τους στο Μητρώο καθ’ όλη τη διάρκεια του προγράμματος.



    ΣΧΟΛΙΑ