• Business

    Κατακόρυφη αύξηση των εσόδων των τηλεπικοινωνιακών παρόχων από τις υπηρεσίες 5G


    Μεγάλη αύξηση στα έσοδά τους αναμένεται να δουν οι μεγάλοι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι παγκοσμίως από τις υπηρεσίες 5G.

    Συγκεκριμένα, έρευνα της Juniper Research αναδεικνύει ότι τα έσοδα των παρόχων από τις υπηρεσίες 5G θα φτάσουν τα 315 δισ. δολαρίων το 2023, σημειώνοντας κατακόρυφη αύξηση 60% σε σχέση με το 2022, όπου τα έσοδα αναμένεται να περιοριστούν στα 191 δισ. δολάρια. Μάλιστα, όπως εκτιμούν οι αναλυτές, το 2023 τα έσοδα από τις υπηρεσίες 5G θα αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το 1/3 (35%) των συνολικών εσόδων των τηλεπικοινωνιακών παρόχων.

    Η έκθεση προβλέπει ότι μέχρι το 2027 η ανάπτυξη των δικτύων 5G θα είναι ακόμα ισχυρότερη με πάνω από το 80% των εσόδων των παρόχων να έρχονται από τις υπηρεσίες 5G. Ο κλάδος των τηλεπικοινωνιών απέδειξε την ανθεκτικότητά του έναντι των επιπτώσεων της πανδημίας COVID-19 και η έκθεση προβλέπει ότι η ανάπτυξη του 5G θα είναι επίσης ανθεκτική έναντι της οικονομικής και γεωπολιτικής κρίσης που βιώνουμε.

    Παρά την αναμενόμενη οικονομική ύφεση για το 2023 και τη συνεχιζόμενη γεωπολιτική αστάθεια, η έρευνα της Juniper Research εκτιμά ότι η παγκόσμια συνδρομητική βάση του 5G θα διευρυνθεί κατά 600 εκατομμύρια νέες συνδρομές σε παγκόσμιο επίπεδο (5G Monetisation: Business Models, Strategic Recommendations & Market Forecasts 2022-2027).

    Η έρευνα επίσης προβλέπει ότι αυτή η αύξηση των εσόδων θα οφείλεται στην επιταχυνόμενη μετάβαση των συνδρομητών κινητής τηλεφωνίας από τα δίκτυα 4G στη νέα γενιά δικτύων 5G.

    Ο κλάδος των τηλεπικοινωνιών

    Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αναλυτών, παρά την ανάπτυξη του Internet of Things και των συνδέσεων σε επίπεδο επιχειρήσεων, τα έσοδα από τις συνδέσεις των καταναλωτών θα συνεχίσουν να αποτελούν τον ακρογωνιαίο λίθο της αύξησης των εσόδων των παρόχων από το 5G.

    Πάνω από το 95% των παγκόσμιων συνδέσεων 5G το 2027 θα είναι συνδεδεμένες προσωπικές συσκευές, όπως smartphones, tablet, laptops και routers.

    Ανθεκτικό στον πληθωρισμό το 5G

    Παγκοσμίως, η υιοθέτηση του 5G από τους καταναλωτές προβλέπεται ότι θα είναι ανθεκτική στον πληθωρισμό. Τουλάχιστον 510 εκατ. καταναλωτές σε 37 αγορές είναι πιθανό να χρησιμοποιήσουν το 5G το 2023, σύμφωνα με το report ConsumerLab’s 5G: The Next Wave της Ericsson.

    Πάντως, καθώς η υιοθέτηση της τεχνολογίας 5G αυξάνεται και εδραιώνεται σε όλο και περισσότερες χώρες του κόσμου, η διαθεσιμότητα 5G αναδεικνύεται ως το νέο σημείο αναφοράς ικανοποίησης μεταξύ των καταναλωτών.

    Το 5G στην Ελλάδα

    Πρόσφατη έρευνα της Κομισιόν (DESI) έδειξε ότι η Ελλάδα τρέχει πλέον με ρυθμούς υψηλότερους από τους ευρωπαϊκούς μέσους όρους έχοντας αναδειχθεί σε μια από τις πρωτοπόρες χώρες της ΕΕ στην ανάπτυξη των δικτύων 5G.

    Στην έκθεση για την ψηφιακή ετοιμότητα των κρατών μελών της ΕΕ, η Ελλάδα διακρίνεται στον καινοτόμο τομέα του 5G και όσον αφορά στη διάθεση του φάσματος (5G readiness), η χώρα μας βρίσκεται στο 99%, τη στιγμή που ο μέσος όρος της Ε.Ε. είναι μόλις στο 56%.

    Ήδη η Cosmote έχει ανακοινώσει πως μέχρι το τέλος του 2022 το Cosmote 5G θα έχει πληθυσμιακή κάλυψη 80% και έχει σαν στόχο το 90% μέχρι το τέλος του 2023, ενώ από την επόμενη χρονιά θα ξεκινήσει κι η λειτουργία του 5G Stand Alone (SA), του επόμενου σταδίου ανάπτυξης του δικτύου 5ης γενιάς. Από την πλευρά της η Vodafone είχε αναφέρει ότι επεκτείνει το δίκτυο 5G οποίο θα προσφέρει πληθυσμιακή κάλυψη 44% με τον στόχο για το 2025 να έχει τεθεί στο 90%.

    Τι είναι το 5G;

    Το 5G είναι η καινούργια γενιά των ασύρματων δικτύων. Ουσιαστικά πρόκειται για ένα σύνολο οδηγιών που καθορίζουν πώς θα λειτουργούν τα ασύρματα δίκτυα ως το 2030 που θα έρθει το 6G.

    Στις αρχές της δεκαετίας του ’90 εμφανίστηκε η δεύτερη γενιά ασύρματων δικτύων. Από τότε και μετά κάθε περίπου δέκα χρόνια έχουμε μια καινούργια γενιά, η οποία προσφέρει καινούργιες δυνατότητες και εφαρμογές.

    Γιατί χρειάζεται η εξέλιξη από 4G σε 5G

    Για πολλούς λόγους. Τα κοινωνικά δίκτυα είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα της καθημερινότητάς μας. Αυτά δεν μπορούσαν να υποστηριχτούν με τα δίκτυα δεύτερης και τρίτης γενιάς. Με το 2G και 3G δεν θα μπορούσαμε επίσης να στείλουμε φωτογραφίες ή βίντεο, να κάνουμε live streaming κ.ο.κ. Τα δίκτυα τέταρτης γενιάς εμφανίστηκαν λόγω ανάγκης να υποστηρίξουν τη λειτουργία των νέων, τότε, κοινωνικής δικτύων [ Facebook, Twitter] αλλά και του YouTube.

    Το 5G προσφέρει προς το παρόν ταχύτητες 100 φορές περισσότερο από το 4G. Κυρίως όμως το μεγάλο πλεονέκτημα είναι η ταχύτατη απόκριση του συστήματος. Αυτή θα επιτρέψει την ύπαρξη επαναστατικών εφαρμογών που δεν είχαμε προηγουμένως, όπως για παράδειγμα η διασύνδεση των οχημάτων με σκοπό την αποφυγή ατυχημάτων, τα χειρουργεία εξ αποστάσεως και άλλες σημαντικές εφαρμογές. Τα οφέλη αφορούν στην οικονομία, στον πολιτισμό, στην κοινωνία.

    Διαβάστε επίσης:

    Η COSMOTE Global Solutions σε μεγάλο έργο υπηρεσιών πληροφορικής για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή

    Β. Αργυριάδης (HUAWEI): Το 5G είναι εδώ – Είμαστε ανοιχτοί σε νέες συνεργασίες



    ΣΧΟΛΙΑ