• Business

    Καρέλιας: Μοιράζει στους μετόχους 25,39 εκατ. ευρώ παρά τα μειωμένα αποτελέσματα

    • NewsRoom
    Ανδρέας Καρέλιας

    Ανδρέας Καρέλιας


    Τη διανομή μικτού μερίσματος 9,2 ευρώ ανά μετοχή για την οικονομική χρήση 2017 θα προτείνει στην τακτική Γενική Συνέλευση των μετόχων της η καπνοβιομηχανία Καρέλιας ΑΕ, παρά τη μικρή κάμψη σε τζίρο και καθαρά κέρδη το 2017.

    Σύμφωνα με τις οικονομικές καταστάσεις χρήσης, το Δ.Σ. της Καρέλιας, λαμβάνοντας υπόψη τα αποτελέσματα της χρήσης 2017, την χρηματοοικονομική κατάσταση της εταιρείας, τις προοπτικές, καθώς και τα δεδομένα του ευρύτερου χρηματοοικονομικού περιβάλλοντος, θα προτείνει, στην τακτική γενική συνέλευση οποία θα συγκληθεί στις 20 Ιουνίου τη διανομή με τη μορφή μερίσματος, ποσού 25,39 εκατ. ευρώ.

    Το ποσό αυτό αντιστοιχεί σε μικτό μέρισμα 9,20 ανά μετοχή και είναι ίσο με αυτό που καταβλήθηκε στη χρήση 2016. Η μερισματική απόδοση, με βάση τη χρηματιστηριακή τιμή της μετοχής την 31η Δεκεμβρίου 2017, διαμορφώνεται σε 3,33%.

    Η καπνοβιομηχανία Καρέλια ΑΕ έκλεισε την απελθούσα χρήση με κέρδη μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας 54,71 εκατ. ευρώ έναντι 62,4 εκατ. ευρώ το 2016 (πτώση κατά 12,27%), με τον κύκλο εργασιών να διαμορφώνεται στα 209,4 εκατ. ευρώ μειωμένος κατά 3,6% σε σχέση με το 2016 (217,25 εκατ. ευρώ). Τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων ανήλθαν σε 88,14 εκατ. ευρώ έναντι 91,4 εκατ. ευρώ το 2016, σημειώνοντας πτώση κατά 3,63%.

    Η εταιρεία αναμένει το 2018 ότι οι εγχώριες πωλήσεις της θα κινηθούν πιθανότατα σε χαμηλότερα επίπεδα, λόγω των υψηλών λιανικών τιμών των τσιγάρων εξαιτίας των φόρων και λόγω αύξησης του λαθρεμπορίου καπνικών προϊόντων. Ακόμη, σημειώνει ότι ο κύκλος εργασιών της θα μειωθεί κατά 2%, ενδεχομένως, στην περίπτωση που δεν παραταθεί μετά τον Ιούνιο η λειτουργία Καταστημάτων Αφορολογήτων Ειδών σε συνοριακούς σταθμούς. Προσδοκά, ωστόσο, ενίσχυση του μεριδίου της στην αγορά.

    Συγχρόνως η Καρέλιας αισιοδοξεί για την εξέλιξη των πωλήσεών της στις άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και λοιπές χώρες, πλην ορισμένων χωρών της Ανατολικής Ευρώπης και της Γαλλίας, όπου αποφασίστηκε ισχυρότερη φορολογία των τσιγάρων. Η εταιρεία ευελπιστεί ακόμα ότι θα εξελιχθούν οι πωλήσεις της στις αγορές της Βουλγαρίας και της Τουρκίας.

    Μικρή μείωση πωλήσεων δε αναμένεται στις χώρες της Άπω Ανατολής, ενώ στη Βόρεια Αφρική προβλέπεται περαιτέρω ίσως κάμψη των εσόδων, η οποία πιθανόν θα αντισταθμιστεί από αυξημένες πωλήσεις στη Δυτική Αφρική.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: ΔΕΗ: Η πλειονότητα των εργαζομένων θα μεταφερθεί στις υπό πώληση μονάδες

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Νovartis: Καμία επίπτωση της ψωρίασης στην ποιότητα ζωής με σεκουκινουμάμπη

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: ΜIG: Η στρατηγική του Θανάση Παπανικολάου για την «επόμενη μέρα» και οι στόχοι για Vivartia, Attica , Υγεία, SingularLogic



    ΣΧΟΛΙΑ