• Business

    Kανείς δεν καταλαβαίνει τι θέλει να κάνει ο Ρουμελιώτης με το αεροδρόμιο

    Ρουμελιώτης

    Παναγιώτης Ρουμελιώτης, Πρόεδρος της Attica Bank


    Άβυσσος η ψυχή του ανθρώπου… Η γνωστή ρύση ταιριάζει στην περίπτωση του προέδρου του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών Ελ. Βενιζέλος Παναγιώτη Ρουμελιώτη, ο οποίος έχει προκαλέσει εύλογη απορία με τη στάση του απέναντι στο θέμα της παράτασης της σύμβασης παραχώρησης του αεροδρομίου και της πώλησης του 30% της εταιρίας.

    Τόσο οι Καναδοί μεγαλομέτοχοι του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών όσο και ο Πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ Στέργιος Πιτσιόρλας αδυνατούν να κατανοήσουν για ποιο λόγο ο επικεφαλής του Ελ. Βενιζέλος κωλυσιεργεί και αποφεύγει να φέρει το θέμα προς συζήτηση στο Διοικητικό Συμβούλιο της εταιρίας και να ξεκινήσει τη διαπραγμάτευση για την ολοκλήρωση της συμφωνίας.

    Παρά το γεγονός ότι το τρίτο μνημόνιο και οι δεσμεύσεις της χώρας μας προς τους πιστωτές προβλέπουν την πώληση του 30% των μετοχών το αεροδρομίου από το ΤΑΙΠΕΔ, ο κ. Παν. Ρουμελιώτης, ως εκφραστής της πολιτικής της κυβέρνησης, δεν δείχνει πρόθυμος να συνεργαστεί και να προχωρήσει μία έτοιμη επένδυση που θα φέρει άμεσα στα ταμεία του Ελληνικού Δημοσίου πάνω από 300 εκατ. ευρώ.

    Σημειώνεται ότι η υφιστάμενη σύμβαση παραχώρησης λήγει το 2026 και στόχος των διαπραγματεύσεων είναι η παράταση της για 20 ακόμη χρόνια, σύμφωνα με όσα προβλέπει η σχετική σύμβαση. Αν και υπάρχει χρόνος για την υπογραφή της νέας συμφωνίας, το γεγονός ότι αυτή, καθώς και η πώληση του 30% της εταιρίας που κατέχει το ΤΑΙΠΕΔ αποτελούν μέρος του τρίτου μνημονίου, δεν αφήνει περιθώρια στην ελληνική πλευρά να το καθυστερήσει για οποιοδήποτε λόγο.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι η πλευρά των πιστωτών πιέζει η επέκταση του δικαιώματος παραχώρησης του αερολιμένα να γίνει ταυτόχρονα με την πώληση του 30% των μετοχών, κυριότητας ΤΑΙΠΕΔ. Το τελευταίο ωστόσο επιχειρεί να διαχωρίσει την αποκρατικοποίηση αυτή σε δύο φάσεις, την πρώτη που θα περιλάβει την επέκταση της σύμβασης παραχώρησης και τη δεύτερη που θα αφορά την πώληση μετοχών.



    ΣΧΟΛΙΑ