• Business

    John Paulson: Θα εξετάσουμε νέες επενδύσεις στην Ελλάδα

    Paulson

    John Paulson. Επικεφαλἠς Paulson & Co


    Κρίσιμες επαφές πραγματοποιήθηκαν χθες στη Νέα Υόρκη, στο πλαίσιο του 17ου ετήσιου Capital Link Invest in Greece Forum, μεταξύ Ελλήνων τραπεζιτών και επιχειρήσεων και μεγάλων ξένων επενδυτικών κεφαλαίων, με αντικείμενο την περαιτέρω συνεργασία των δύο πλευρών αλλά και την προσέλκυση νέων επενδύσεων στη χώρα.

    Διαβάστε ακόμα: Ποιους επενδυτές θα δουν στη Νέα Υόρκη Έλληνες υπουργοί, τραπεζίτες και επιχειρηματίες

    John Paulson: Ο ήλιος θα λάμψει και πάλι πάνω από την Ελλάδα

    Ο δισεκατομμυριούχος επιχειρηματίας John Paulson δήλωσε “Θα εξετάσουμε περαιτέρω επενδύσεις στην Ελλάδα. Ο γνωστός επιχειρηματίας για τις τοποθετήσεις του στις ελληνικές τράπεζες εμφανίζεται αισιόδοξος για την πορεία της οικονομίας. Όπως αναφέρει, «μας ενθαρρύνει η υιοθέτηση και εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων από την τρέχουσα κυβέρνηση για τη διασφάλιση της ανταγωνιστικότητας σε διεθνές επίπεδο.

    Η διατήρηση της σταθερότητας στο πολιτικό μέτωπο θα εμφυσήσει την εμπιστοσύνη στην ελληνική ανάκαμψη», πρόσθεσε ο John Paulson. Και συνέχισε λέγοντας «Έχουμε επενδύσει στην ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών και θα εξετάσουμε νέες επενδύσεις όσο θα σημειώνεται περαιτέρω πρόοδος», σημείωσε.

    Επιπλέον, τόνισε πως «η Ελλάδα επιβίωσε από την καταιγίδα. Τα σύννεφα διαλύονται και ο ήλιος αρχίζει να κάνει την εμφάνισή του. Τα ήρεμα νερά θα οδηγήσουν σε πιο ομαλές πλόες. Ο ήλιος θα λάμψει και πάλι πάνω από την Ελλάδα».

    John Calamos: Η Ελλάδα είναι η Φλόριντα της Ευρώπης

    Ο Ελληνοαμερικανός επιχειρηματίας John Calamos χαρακτήρισε την Ελλάδα ως η Φλόριντα της Ευρώπης και εμφανίστηκε περισσότερο αισιόδοξος φέτος για το μέλλον της Ελλάδας από ό,τι ένα χρόνο νωρίτερα.

    Υπογράμμισε πως «η ανοικοδόμηση και η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας πρέπει να περιλαμβάνει διάφορα σημαντικά δομικά στοιχεία, ώστε να καταστεί η χώρα ένα μέρος όπου οι επενδυτές και οι επιχειρήσεις θα μπορούν να βρουν την επιτυχία.

    Μια επανεστίαση στην εξέλιξη του ελληνικού ιδιωτικού τομέα, η δημιουργία κερδών για τις επιχειρήσεις και η μείωση της ανεργίας, είναι πολύ σημαντικά. Ο ιδιωτικός τομέας προσφέρει ένα σημαντικό περιβάλλον όπου η επιχειρηματικότητα ανθεί, η σκληρή δουλειά ανταμείβεται και δημιουργούνται βιώσιμες θέσεις εργασίας», υπογράμμισε.

    Ο ίδιος επισήμανε πως «η χώρα πρέπει επίσης να απλοποιήσει και να άρει τα νομικά, ρυθμιστικά και λογιστικά εμπόδια για την έναρξη μιας επιχείρησης. Η διαδικασία αυτή μπορεί να πάρει χρόνια».

    Πρόσθεσε ότι “τα στοιχεία δείχνουν τον μεγάλο αντίκτυπο που θα μπορούσαν να έχουν στη χώρα οι πολιτικές που ενθαρρύνουν τις μικρές επιχειρήσεις. Ένα βελτιωμένο πλαίσιο για τις επιχειρήσεις θα έδινε και στους επενδυτές στην Ελλάδα μεγαλύτερη εμπιστοσύνη”.

    «Επιπρόσθετα, καθώς η κυβέρνηση εξετάζει νέα φορολογικά μέτρα, οι αξιωματούχοι πρέπει να εξετάσουν τη μείωση του φορολογικού συντελεστή αντί για την αύξησή του. Μια μείωση στους φορολογικούς συντελεστές τονώνει την οικονομία και τα στοιχεία δείχνουν ότι αυτό οδηγεί σε αύξηση των συνολικών εσόδων από φόρους. Πρέπει επίσης να γίνουν προσπάθειες και για τη βελτίωση στη συλλογή φόρων», υπογράμμισε ο J. Calamos.

    «Η Ελλάδα είναι τυχερή που έχει ισχυρή ναυτιλία, μορφωμένο εργατικό δυναμικό και φυσική ομορφιά που αποτελεί αναμφίβολα ένα asset για τον τουρισμό. H Eλλάδα είναι η Φλόριντα της Ευρώπης και καθώς η οικονομία της αναδομείται, η χώρα μπορεί να γίνει ένας εύρωστος προορισμός για επιχειρήσεις και επενδύσεις», τόνισε.

    Γιώργος Λογοθέτης: Η ανακεφαλαιοποίηση, στήριγμα για την εμπιστοσύνη

    Γιώργος Λογοθέτης, Ετών 43, Εφοπλιστής
    Γιώργος Λογοθέτης, Ετών 43, Εφοπλιστής

    Ο πρόεδρος και CEO της Libra Group Γιώργος Λογοθέτης ανέφερε ότι «Η πρόσφατη επιτυχής ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών θα στηρίξει σε μεγάλο βαθμό την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των πιθανών ξένων επενδυτών στην Ελλάδα», υπογράμμισε ο Γιώργος Λογοθέτης, πρόεδρος και CEO της Libra Group. Πρόσθεσε ότι η ανακεφαλαιοποίηση θα ενισχύσει και το εμπόριο.

    «Καθ’ όλη τη διάρκεια της κρίσης κρατήσαμε τη δέσμευσή μας για επενδύσεις στην Ελλάδα καθώς και μια σειρά από κοινωνικά προγράμματα άμεσης στήριξης. Η δέσμευσή μας παραμένει», ανέφερε ο κ. Λογοθετίδης.

    Δημήτρης Μάρδας: Η χώρα χρειάζεται 100 δισ. επενδύσεις τα επόμενα έξι χρόνια

    Στο ίδιο συνέδριο, ομιλητής ήταν ο Έλληνας οικονομολόγος και πολιτικός, πρώην αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Δημήτρης Μάρδας, ο οποίος ξεκαθάρισε ότι η χώρα χρειάζεται 100 δισεκατομμύρια επενδύσεις τα επόμενα έξι χρόνια και κάλεσε τους επενδυτές να τοποθετηθούν.

    Στο κλίμα της ημέρας διάφοροι αναλυτές όπως και ο εκπρόσωπος της Citigroup σημείωσαν ότι οι διεθνείς επενδυτές θέλουν να δουν και άλλες επενδύσεις όπως αυτή της ιδιωτικοποίησης των αεροδρομίων.

    Dean Metropoulos: Η Ελλάδα έχει πλεονεκτήματα που μπορεί να γίνουν ευκαιρίες

    Από την πλευρά του ο Dean Metropoulos (πρόεδρος και CEO της Metropoulos & Co) σημείωσε πως «όπως και ένα άλλο μικρό και πολυμήχανο έθνος, το Ισραήλ, η Ελλάδα είναι μια χώρα με επιχειρηματίες και καλά εκπαιδευμένο πληθυσμό».

    Σύμφωνα με τον ίδιο, η χώρα «διαθέτει και κάποια φυσικά πλεονεκτήματα που μπορούν να εξελιχθούν σε σημαντικές επιχειρηματικές ευκαιρίες. Ανάμεσά τους είναι ο τουρισμός, η ενέργεια και η γεωργία».

    «Έχοντας δεδομένη τη μόρφωση και τον νεανικό πληθυσμό, η τεχνολογία μπορεί να αναπτυχθεί και να γίνει μέρος ενός διεθνούς δικτύου. Αυτό που μπορεί να μάθει η Ελλάδα από το μοντέλο του Ισραήλ είναι ότι αυτές οι ευκαιρίες πρέπει να πλαισιωθούν από ένα επιχειρηματικό και επενδυτικά φιλικό περιβάλλον, όπου η διαφάνεια και ένα νομικό σύστημα δυτικού τύπου θα προσελκύουνεπενδυτές, οι οποίοι θα μπορούν να κρίνουν την αξία μιας επενδυτικής ευκαιρίας, χωρίς να φοβούνται από την πολιτική αστάθεια και τη γραφειοκρατία», σημείωσε.

    Ο κ. Μetropoulos ανέφερε ακόμη ότι η Ελλάδα «θα πρέπει να διαθέτει εφαρμόσιμο φορολογικό κώδικα που θα της επιτρέπει να λειτουργεί με νομιμότητα και δικαιοσύνη όσον αφορά στην εκπλήρωση των υποχρεώσεών της και την προώθηση των εθνικών ευκαιριών».



    ΣΧΟΛΙΑ