• Business

    Υποδομή εθνικής σημασίας το 5G – Πού βρισκόμαστε σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ

    • Της Τέτης Ηγουμενίδη


    Την επιτακτική ανάγκη να ψηφιστεί άμεσα το θεσμικό πλαίσιο για την αδειοδότηση των κεραιών κινητής τηλεφωνίας υπογράμμισε η Μαρία Μπούρα, Head of Strategy, Marketing και Communications, South East Europe Hub της Ericsson, σε πρόσφατη εκδήλωση – ενημέρωση της εταιρείας για το 5G.

    Όπως είπε το 5G θεωρείται υποδομή εθνικής σημασίας και, ως εκ τούτου, αποτελεί μείζον θέμα μια χώρα μπει έγκαιρα στη νέα αυτή τεχνολογία.

    Απαντώντας σε ρώτημα του mononews για το πώς εκτιμά τη μέχρι σήμερα προετοιμασία της Ελλάδας για τη νέα αυτή γενιά κινητής τηλεφωνίας, σημείωσε πως «γίνονται κινήσεις, όπως είναι οι πιλοτικές δοκιμές σε τρεις πόλεις και ο σχεδιασμός για τις συχνότητες».

    Ωστόσο, πρόσθεσε, «λείπει το θεσμικό πλαίσιο για την αδειοδότηση των κεραιών, πολύ περισσότερο καθώς το 5G χρειάζεται περισσότερα σημεία για την ανάπτυξή του. Επίσης, είναι αναγκαίο η Πολιτεία να μην εξαντλήσει οικονομικά τους παρόχους χρησιμοποιώντας εισπρακτική λογική κατά την απονομή των συχνοτήτων γιατί σε μια τέτοια περίπτωση θα καθυστερήσει η ανάπτυξη των υπηρεσιών».

    Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Ericsson, που παρουσίασε η κ. Μπούρα, το 2014 θα υπάρχουν σε όλο τον κόσμο 5,9 δισ. συνδρομητές με κινητή ευρυζωνική σύνδεση, εκ των οποίων 1,9 δισ. θα χρησιμοποιούν το δίκτυο 5G, ενώ η κίνηση δεδομένων θα αυξηθεί πέντε φορές.

    Ακόμη, βάσει ερευνών τέσσερις στους 10 συνδρομητές με smartphone πιστεύουν ότι το 5G θα έρθει σε ένα χρόνο, ενδεικτικό των προσδοκιών για μια τεχνολογία που έρχεται. Ενδεικτικό είναι επίσης το γεγονός ότι 235 πάροχοι σε 93 χώρες επενδύουν αυτή τη στιγμή στη νέα γενιά κινητής τηλεφωνίας.

    Ο δείκτης DESI για την κινητή ευρυζωνικότητα

    Χωρίς τον αναγκαίο ταχύ βηματισμό κινείται η Ελλάδα προς την ψηφιακή οικονομία, βάσει του Δείκτη Ψηφιακής Οικονομίας και Κοινωνίας (DESI) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, για το 2019, όταν, μεταξύ άλλων, με συνολική βαθμολογία συνδεσιμότητας 41,2 κατατάσσεται στην τελευταία θέση μεταξύ των 28 χωρών της ΕΕ, όπως και το 2018.

    Ειδικότερα ως προς την κινητή ευρυζωνικότητα, η διείσδυση αυξήθηκε στην Ελλάδα κατά 8 μονάδες, ωστόσο, οι 74 συνδρομές ανά 100 άτομα, είναι κατά πολύ χαμηλότερες από τον μέσο όρο των 96 συνδρομών ανά 100 άτομα στην ΕΕ.

    Οι επιδόσεις της Ελλάδας όσον αφορά την τεχνολογία 4G είναι καλύτερες, καθώς η κάλυψη αγγίζει το 92%, πλησιάζοντας τον μέσο όρο του 94% της ΕΕ.

    Ως προς την ετοιμότητα για το 5G (φάσμα που έχει εκχωρηθεί) βρισκόμαστε στο μηδέν στη 13η θέση της κατάταξης με το μέσο όρο στους 25 στο 14%.

    Η έκθεση της ΕΕ κάνει αναφορά και στον εθνικό χάρτη πορείας για την αποδέσμευση της ζώνης των 700 MHz, ορίζοντας ως τελική ημερομηνία για την έναρξη χρήσης της ζώνης για ασύρματα ευρυζωνικά δίκτυα την 15η Δεκεμβρίου 2020. Η ενδεικτική ημερομηνία για τη χορήγηση δικαιωμάτων χρήσης για δίκτυα 5G στη ζώνη 3,4-3,8 GHz είναι το τέλος του 2019. Με βάση τα δεδομένα σήμερα δύσκολα θα τηρηθούν τα χρονοδιαγράμματα.

    Όπως τονίζεται, οι σημαντικές καθυστερήσεις στην υλοποίηση των έργων και στην απορρόφηση των κονδυλίων που διατίθενται είχαν ως αποτέλεσμα η Ελλάδα να μην βελτιώσει τη βαθμολογία της όσον αφορά τη συνδεσιμότητα και να παραμείνει στην τελευταία θέση μεταξύ των χωρών της ΕΕ και το 2018.

    Δεν λείπει ακόμη η αναφορά στη θεσμική εκκρεμότητα αναφορικά με τη διαδικασία αδειοδότησης των κεραιών και τον αριθμό 112: «Η αντιμετώπιση των σημαντικών καθυστερήσεων που παρατηρούνται στις διαδικασίες χορήγησης άδειας για εγκατάσταση κεραίας και η προώθηση της ανάπτυξης της τεχνολογίας 5G θα βελτιώσουν την ψηφιακή κατάσταση της χώρας. Επιπλέον, η ρυθμιστική αρχή θα πρέπει να συνεχίσει να διασφαλίζει την έγκαιρη και ορθή εφαρμογή των ρυθμιστικών αποφάσεων. Επιπροσθέτως, είναι σημαντικό η Ελλάδα να λάβει τα κατάλληλα μέτρα και να αντιμετωπίσει τα ζητήματα που συνδέονται με την υλοποίηση του ευρωπαϊκού αριθμού κλήσης έκτακτης ανάγκης 112 χωρίς περαιτέρω καθυστερήσεις».



    ΣΧΟΛΙΑ