• Business

    ΗΠΕΙΡΟΣ: Εργοστάσιο στον Δομοκό – Μία μονάδα με καθετοποιημένη χρήση αποβλήτων

    • NewsRoom
    Εργοστάσιο της ΗΠΕΙΡΟΣ ΑΕΒΕ στον Δομοκό - Μία μονάδα με καθετοποιημένη χρήση αποβλήτων

    Εργοστάσιο της ΗΠΕΙΡΟΣ ΑΕΒΕ στον Δομοκό – Μία μονάδα με καθετοποιημένη χρήση αποβλήτων


    Η αειφόρος ανάπτυξη και η βιώσιμη λειτουργία των μονάδων παραγωγής αποτελούν στρατηγική προτεραιότητα για την ΗΠΕΙΡΟΣ ΑΕΒΕ.

    Στο πλαίσιο αυτό, το εργοστάσιό της στον Δομοκό, στο οποίο παράγεται το κατίκι Δομοκού «Ορεινές Πλαγιές», σχεδιάστηκε με γνώμονα τη μείωση της χρήσης ενέργειας και φυσικών πόρων, όπως το νερό, μέσω της κυκλικής χρήσης.

    Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, είναι η πρώτη τυροκομική μονάδα στην Ελλάδα που έχει πετύχει το 100% των υγρών αποβλήτων της μονάδας επεξεργασίας βιολογικού καθαρισμού να χρησιμοποιείται για το πότισμα έκτασης 5 στρεμμάτων, μέσω υπογείου συστήματος άρδευσης, επιστρέφοντας καθαρό νερό στον υδροφόρο ορίζοντα.

    Επιπλέον, στο εργοστάσιο ΗΠΕΙΡΟΣ στον Δομοκό έχουν φυτευτεί 200 δέντρα Παυλώνια, είδος που επελέγη, μετά από ενδελεχή μελέτη, για τον υψηλό δείκτη δέσμευσης διοξειδίου του άνθρακα, σε έκταση πέντε στρεμμάτων.

    Συγκεκριμένα, στο βάθος δεκαετίας (μέση ζωή δέντρων 7-10 χρόνια) η δέσμευση διοξειδίου του άνθρακα από τα δέντρα υπολογίζεται σε 55 τόνους.

    Σε εξέλιξη βρίσκεται η υλοποίηση της δεύτερης φάσης της δεντροφύτευσης επιπλέον τριών στρεμμάτων, με στόχο την κάλυψη επιπλέον αναγκών που δημιουργούνται από την αύξηση της παραγωγικής δυναμικότητας της μονάδας.

    Τα δέντρα Παυλώνια, εκτός από την ικανότητα της δέσμευσης διοξειδίου του άνθρακα, έχουν πλούσια ανθοφορία που συνεισφέρει σημαντικά στην μελισσοκομία, ενώ η ξυλεία τους θεωρείται εξαιρετικής ποιότητας και είναι περιζήτητη.

    Στη μονάδα έχει επίσης πραγματοποιηθεί ριζική μείωση των αποβλήτων, που θα κατέληγαν σε χώρους υγειονομικής ταφής, τα οποία πλέον διοχετεύονται για την παραγωγή πράσινης ενέργειας, μέσω της συνεργασίας με εταιρείες παραγωγής βιοαερίου.

    Ο Γιώργος Κουτσικιανίδης, γενικός διευθυντής Παραγωγικών Μονάδων της ΗΠΕΙΡΟΣ, δήλωσε:

    «Η επένδυση αυτή είναι ένα μικρό βήμα προς την κατεύθυνση του μηδενισμού του ανθρακικού μας αποτυπώματος. Σίγουρα πρέπει να κάνουμε πάρα πολλά ακόμη, και ως εταιρία και ως κλάδος. Είμαστε περήφανοι όταν μπορούμε να συνδυάζουμε πρωτοποριακές και έξυπνες πρακτικές, που συμβάλλουν στην αντιμετώπιση των περιβαλλοντικών προκλήσεων».

    Σημειώνεται πως το εργοστάσιο ΗΠΕΙΡΟΣ στον Δομοκό εφαρμόζεται Σύστημα Περιβαλλοντικής Διαχείρισης ISO14001 από την TUV Hellas, λαμβάνοντας υπόψη επικαιροποιημένα κριτήρια ως προς την ελαχιστοποίηση των επιπτώσεων των δραστηριοτήτων των εργοστασίων στο φυσικό περιβάλλον.

    Διαβάστε επίσης:

    Εγκρίθηκε η χωροθέτηση και οι περιβαλλοντικοί όροι για το νέο λιμάνι της Ηγουμενίτσας

    Επιδότηση καυσίμων: Ανοίγει τη Μεγάλη Πέμπτη η πλατφόρμα

    doValue: Παράδοση έργου εγκατάστασης φωτοβολταϊκών στην ΕΛΕΠΑΠ



    ΣΧΟΛΙΑ