Ήπια ανοδικά κινούνται οι ευρωπαϊκοί δείκτες μετά τις εκτεταμένες χτεσινές απώλειες που ξεπέρασαν το -2%, από το σκηνικό κραχ στις αγορές της Κίνας και το πετρέλαιο . Η ανάκαμψη σε Ασία και αργό έδωσε μία “διστακτική” ώθηση στις ευρωπαϊκές αγορές. Σήμερα μικτά πρόσημα επικράτησαν στην Ασία, ενώ το χρηματιστήριο της Κίνας κατέγραψε σημαντικά κέρδη, μετά την απόφαση των αρχών να αναστείλουν τον μηχανισμό διακοπής συνεδριάσεων της αγοράς και να θέσουν μια πιο σταθερή μέση τιμή για τη διαπραγμάτευση του γουάν, για πρώτη φορά τις τελευταίες εννέα ημέρες, σε μία προσπάθεια να κατευνάσουν τη διεθνή ανησυχία των επενδυτών από τις τελευταίες εξελίξεις.

china-stock-market-trigger

Ακόμη, η κεντρική τράπεζα της Κινας βοήθησε να κατευναστούν οι ανησυχίες στις αγορες, θεσπίζοντας μια υψηλότερη τιμή για το γουάν έναντι του δολαρίου.

Στα εμπορεύματα, το πετρέλαιο  διαπραγματεύεται με ισχυρά κέρδη και πιο συγκεκριμένα στο Χρηματιστήριο εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης το WTI καταγράφει σημαντικά κέρδη της τάξης του 1,95% διαπραγματευόμενο στα 33,92 δολάρια το βαρέλι και στο Χρηματιστήριο εμπορευμάτων του Λονδίνου το αργό τύπου Brent ενισχύεται κατά 2,01% διαπραγματευόμενο στα 34,43 δολάρια το βαρέλι.

Στα της συνεδρίασης στις ευρωαγορές, ο Stoxx Europe ενισχύεται κατά 0,13% στις 342,37 μονάδες.  Ο γερμανικός DAX σημειώνει άνοδο 0,48% στις 10.026 μονάδες, ενώ χτες βρέθηκε κάτω από τις 10.000 μονάδες.

Ο FTSE 100 στο Λονδίνο ενισχύεται 0,50% στις 5.984 μονάδες και ο CAC 40 καταγράφει οριακή άνοδο 0,1% στις 4.336 μονάδες.

Στην περιφέρεια, ο ισπανικός IBEX κερδίζει 0,46% στις 9.100 μονάδες, ο ιταλικός FTSE MIB καταγράφει άνοδο 0,35% στις 20.258 μονάδες και ο πορτογαλικός PSI 20 κινείται με κέρδη 0,84% στις 5.184 μονάδες.

Στα μακροοικονομικά νέα της ημέρας, απροσδόκητη πτώση κατέγραψε η βιομηχανική παραγωγή στη Γερμανία το Νοέμβριο, σε μια ένδειξη ότι η επιβράδυνση στις αναδυόμενες αγορές όπως η Κίνα και η Βραζιλία, μπορεί να επιβαρύνει την οικονομική ανάπτυξη. Η παραγωγή, προσαρμοσμένη για τον πληθωρισμό και τις εποχιακές μεταβολές, υποχώρησε 0,3% σε σχέση με τον Οκτώβριο, όταν είχε σημειώσει άνοδο κατά 0,5% (αναθεωρημένη μέτρηση), σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών.

Επίσης, η γαλλική βιομηχανική παραγωγή υποχώρησε το Νοέμβριο μετά από την άνοδο του Οκτωβρίου, σύμφωνα με την στατιστική υπηρεσία Insee. Η βιομηχανική παραγωγή στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης υποχώρησε 0,9% το Νοέμβριο, παρά το ότι η παραγωγή του μεταποιητικού κλάδου ενισχύθηκε 0,4%. Η παραγωγή του κλάδου εξόρυξης υποχώρησε 6,7% το Νοέμβριο.

Σε ξεχωριστή ανακοίνωση αναφέρθηκε ότι το εμπορικό έλλειμμα συρρικνώθηκε το Νοέμβριο σε σχέση με τον Οκτώβριο, καθώς οι εξαγωγές αυξήθηκαν περισσότερο από τις εισαγωγές. Το εμπορικό έλλειμμα υποχώρησε στα 4,63 δισ. ευρώ το Νοέμβριο από τα 4,87 δισ. ευρώ του Οκτωβρίου. Οι εισαγωγές αυξήθηκαν στα 43,05 δισ. ευρώ από τα 42,18 δισ. ευρώ και οι εξαγωγές αυξήθηκαν περισσότερο γρήγορα στα 38,42 δισ. ευρώ από τα 37,31 δισ. ευρώ.