• Business

    ΗΠΑ: Στο στόχαστρο Superyacht Ρώσου ολιγάρχη αξίας 300 εκατ. δολαρίων

    • NewsRoom
    Ο Ρώσος ολιγάρχης Σουλεϊμάν Κερίμοφ

    Ο Ρώσος ολιγάρχης Σουλεϊμάν Κερίμοφ


    Στο στόχαστρο των ΗΠΑ  βρίσκεται το Superyacht του Ρώσου δισεκατομμυριούχου Σουλεϊμάν Κερίμοφ.

    Το πολυτελές πλοίο Amadea μήκους 348 ποδιών (106 μέτρων) κατασχέθηκε ήδη στα Φίτζι πέρυσι κατόπιν αιτήματος της κυβέρνησης των ΗΠΑ, η οποία τη Δευτέρα ζήτησε από ομοσπονδιακό δικαστή στη Νέα Υόρκη να μεταβιβάσει επίσημα την ιδιοκτησία του σκάφους στο αμερικανικό δημόσιο.

    Το υπουργείο Δικαιοσύνης ισχυρίζεται ότι ο Κερίμοφ διέθεσε εκατοντάδες χιλιάδες δολάρια για συντήρηση, καύσιμα και τέλη για το γιοτ μέσω αμερικανικών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων κατά παράβαση των κυρώσεων.

    Το αίτημα του υπ. Δικαιοσύνης των ΗΠΑ αποτελεί την πιο πρόσφατη κίνηση μιας ειδικής ομάδας που έχει συσταθεί και η οποία στοχεύει περιουσιακά στοιχεία, συμπεριλαμβανομένων γιοτ, αεροπλάνων και πολυτελών ακινήτων, τα οποία ανήκουν σε  Ρώσους ολιγάρχες, μετά τις κυρώσεις που τους επιβλήθηκαν ως απάντηση στην ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

    Η ειδική ομάδα έχει στοιχεία που δείχνουν το «ξεκάθαρο ενδιαφέρον του Κερίμοφ για το Amadea και την επανειλημμένη κατάχρηση του χρηματοπιστωτικού συστήματος των ΗΠΑ για την υποστήριξη και τη συντήρηση του γιοτ προς όφελός του», δήλωσε ο συνδιευθυντής της ομάδας, Μάικλ Χου.

    Το Amadea, το οποίο διαθέτει έξι καταστρώματα και ένα ελικοδρόμιο, βρίσκεται επί μήνες ελλιμενισμένο στις ΗΠΑ, αφού απέπλευσε από τα Φίτζι προς τη Χονολουλού και από εκεί στο Σαν Ντιέγκο στη Καλιφόρνια.Το κόστος της συντήρησης του γιοτ και της αγκυροβόλησής του ανέρχεται σε εκατομμύρια δολάρια ετησίως.

    Το γιοτ Amadea του Κερίμοφ
    Amadea

    Το υπουργείο Δικαιοσύνης ισχυρίζεται ότι ο Κερίμοφ χρησιμοποίησε μια σειρά από συναλλαγές εταιρειών-κέλυφος για να κρύψει πως το Amadea βρίσκεται στην ιδιοκτησία του.

    Ο 57χρονος Κερίμοφ, με περιουσία αξίας 7,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων σύμφωνα με το Bloomberg Billionaires Index, ασχολήθηκε με διάφορους κλάδους επιχειρήσεων στη Ρωσία, μετά την πτώση της Σοβιετικής Ένωσης. Το Υπουργείο Δικαιοσύνης ισχυρίζεται ότι επωφελήθηκε από το καθεστώς του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν και «έπαιξε βασικό ρόλο στην προώθηση των κακόβουλων δραστηριοτήτων της Ρωσίας».

    Η περιουσία του λέγεται ότι άξιζε έως και 18 δισεκατομμύρια δολάρια στο αποκορύφωμά της, αν και έχασε μεγάλο μέρος από αυτό στο κραχ που ακολούθησε την οικονομική κρίση του 2008. Το μεγαλύτερο μέρος του πλούτου του σήμερα προέρχεται από τα έσοδα των επενδύσεών του στην Polyus, τη μεγαλύτερη εταιρεία παραγωγής χρυσού της Ρωσίας, και άλλες ρωσικές συμμετοχές.

    Διαβάστε επίσης

    Pfizer: Ευρωπαϊκή έγκριση για την εξαγορά της Seagan έναντι 43 δισ. δολαρίων

    NYT: Συνομιλίες για απελευθέρωση 50 ομήρων από τη Χαμάς

    Συρία: Επίθεση με drone σε αμερικανική στρατιωτική βάση



    ΣΧΟΛΙΑ