• Business

    ΗΠΑ: Δέκα Πολιτείες κατέθεσαν αντιμονοπωλιακή αγωγή σε βάρος της Google

    • NewsRoom


    Με νέα αγωγή για παράβαση της αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας βρίσκεται αντιμέτωπη η Google στις ΗΠΑ, η οποία στοχεύει αυτήν τη φορά την τεχνολογία διαφημιστικών υπηρεσιών της μεγαλύτερης μηχανής αναζήτησης στον κόσμο.

    Την αγωγή κατέθεσαν 10 γενική εισαγγελείς πολιτειών, με επικεφαλής τον γενικό εισαγγελέα του Τέξας, οι οποίοι ισχυρίζονται ότι η Google παράνομα απέκτησε, προσπάθησε να αποκτήσει ή εδραίωσε τη μονοπωλιακή της θέση στη διαδικτυακή διαφημιστική αγορά με διάφορους τρόπους, μεταξύ των οποίων η αγορά και πώληση ιστοσελίδων.

    Σύμφωνα επίσης με την αγωγή η Google έχει εμπλακεί σε παράνομες συμφωνίες δεσμευτικές συμφωνίες για τη χρήση των διαφημιστικών προϊόντων της, με αποτέλεσμα οι διαφημιζόμενοι έπρεπε να χρησιμοποιήσουν κάποιο άλλο εργαλείο της εταιρείας εάν επέλαγαν να χρησιμοποιήσουν τις υπηρεσίες ανταλλαγής διαφημίσεων της Google.

    Οι ενάγοντες ισχυρίζονται ότι η εξαγορά της τεχνολογικής διαφημιστικής εταιρείας DoubleClick από την Google το 2008 σηματοδότησε μια “θεμελιώδη αλλαγή”, στο πλαίσιο της οποία η εταιρεία άρχισε να “ασκεί μόχλευση” ως μεσάζων ώστε να εξασφαλίσει πληρωμές από όλα τα βήματα της σύνθετης διαδικασίας αγοράς διαδικτυακών διαφημίσεων.

    Η αγωγή προσθέτει επίσης ότι η Google και το Facebook, τις οποίες χαρακτηρίσει “συν-συνωμότες”, έβλαψαν τον ανταγωνισμό μέσω μιας παράνομης συμφωνίας για τη χειραγώγηση των δημοπρασιών και τον καθορισμό των τιμών. Σύμφωνα με την αγωγή, όταν το Facebook ανακοίνωσε το 2017 ότι σκοπεύει να ανταγωνιστεί την Google στον χώρο της διαφήμισης, η μηχανή αναζήτηση φέρεται να του πρότεινε μια συμφωνία για να περιορίσει τον ανταγωνισμό. Ως μέρος της υποτιθέμενης ρύθμισης, η Google θα παραχωρούσε στο Facebook ορισμένα πλεονεκτήματα στις δημοπρασίες της για διαφημίσεις σε εφαρμογές κινητών.

    Ο γενικός εισαγγελέας του Τέξας Ken Paxton δήλωσε κατά την ανακοίνωση της κατάθεσης αγωγής σε βάρος της Google, ότι η εταιρεία “εξάλειψε αποτελεσματικά τον ανταγωνισμό και στέφθηκε ηγέτης των διαδικτυακών διαφημίσεων”.

    Σημειώνεται ότι την αγωγή συνυπογράφουν εκτός από τον γενικός εισαγγελέα του Τέξας και οι γενικοί εισαγγελείς άλλων 9 πολιτειών: Άρκανσο, Αϊντάχο, Ιντιάνα, Κεντάκι, Μισσισίπι, Μιζούρι, Βόρεια Ντακότα, Νότια Ντακότα και Γιούτα.

    Διαβάστε επίσης:

    Ιρλανδία: Πρόστιμο ύψους 450.000 ευρώ στο Twitter

    Κομισιόν: Προτείνει νέους κανόνες εποπτείας για τις μεγάλες ψηφιακές πλατφόρμες

    ΕΕ: Μεγάλα πρόστιμα στους τεχνολογικούς κολοσσούς αν δεν συμμορφωθούν στους νέους κανόνες



    ΣΧΟΛΙΑ