• Business

    Οικονομική ασφυξία για τον Γιώργο Κούμπα

    Γιώργος Κούμπας

    Γιώργος Κούμπας


    Οι τράπεζες τραβάνε “την πρίζα”. Εδώ και τώρα, 22 εκατομμύρια ευρώ ζητά η Πειραιώς από τον διευθύνοντα σύμβουλο της «Kούμπας Συμμετοχών». Ανεπιστρεπτί φαίνεται πως έχουν περάσει οι εποχές που ο επιχειρηματίας φιγούραρε πρώτη μούρη, μαζί με την πρώην σύζυγό του Άννα, στα κοσμικά events.
    Την μεγαλύτερη περιπέτεια στην επιχειρηματική του ζωή περνά ο Γιώργος Κούμπας που η μετοχή της εταιρείας του ανέβηκε στα χρηματιστηριακά “ουράνια” την δεκαετία του 90. Λόγω αδυναμίας κάλυψης των όρων της σύμβασης, η Πειραιώς έκανε άμεσα απαιτητό υπόλοιπο δανείου ύψους 22 εκατ. ευρώ προς την εταιρία.

    ScreenHunter_78 Dec. 23 00.27

    Στην επιχειρηματική κοινότητα “βλέπουν” να έρχονται οι “τίτλοι τέλους” σε ένα ακόμα business story που, μέχρι να ξεσπάσει η κρίση, φαινόταν πετυχημένο. Ο Γιώργος Kούμπας ξεκίνησε με ένα προσωπικό Πρακτορείο Ασφαλίσεων και κατάφερε να γίνει μια μεγάλη εταιρεία Holding που μπήκε στο Χρηματιστήριο, άντλησε κεφάλαια εκατομμυρίων ευρώ και την εμπιστεύτηκαν μέτοχοι που έβλεπαν σημαντικά κέρδη στο χαρτοφυλάκιό τους. Η κοινωνική ζωή της οικογένειας Κούμπα εξελισσόταν στα “μεγάλα σαλόνια” και βρισκόταν για πολλά χρόνια στο επίκεντρο των media με μεγάλες , λαμπερές φωτογραφίες στα περιοδικά.

    Άννα, Γιώργος και Στεφανία Κούμπα, Μύκονος 2011.
    Άννα, Γιώργος και Στεφανία Κούμπα, Μύκονος 2011.

    Η εικόνα έχει αλλάξει άρδην. Ο όμιλος βρίσκεται στο κόκκινο με αρνητικά ίδια κεφάλαια ζημίες και μηδενικό τζίρο. Oι βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις του ομίλου και της εταιρίας στο τέλος Mαρτίου 2015 υπερέβαιναν το κυκλοφορούν ενεργητικό κατά το ποσό των 131,2 εκατ. ευρώ και 133,3 εκατ. ευρώ αντίστοιχα, ενώ συνολικά οι υποχρεώσεις φτάνουν τα 138,2 εκ. ευρώ. Η μετοχή “παλεύει” στο καθεστώς «υπό επιτήρηση» τίτλων και οι μέτοχοι έμειναν “στα κρύα του λουτρού”.
    Το πρόβλημα ρευστότητας που αντιμετωπίζει η Κούμπας Συμμετοχών επιδεινώθηκε από το 2008 και μετά. Η οικονομική κρίση επηρέασε τις επενδύσεις της εταιρείας σε μετοχές και ακίνητα, με αποτέλεσμα να μην τηρεί τους όρους δανειακών συμβάσεων που έχει υπογράψει με τα τραπεζικά ιδρύματα.

    Άννα Κομνηνού - Κούμπα, Δημοτική Σύμβουλος Δήμου Φιλοθέης-Ψυχικού
    Άννα Κομνηνού – Κούμπα, Δημοτική Σύμβουλος Δήμου Φιλοθέης-Ψυχικού

    Χαρακτηριστική είναι η κίνηση της πώλησης της μέχρι πρότινος θυγατρικής Eurobrokers στο τέλος του προηγούμενου έτους, από την Kούμπας Συμμετοχών στον ίδιο τον Γιώργο Kούμπα, έναντι τιμήματος 121.533,60 ευρώ, ώστε να μην συμπεριλαμβάνονται τα αποτελέσματά της στον όμιλο.

    H στρατηγική του επιχειρηματία επικεντρώνεται στην μείωση του λειτουργικού κόστους του ομίλου. Τον Φεβρουάριο μεταβίβασε 26.700 μετοχές της Kάπα Δυναμικής στην «KAΠEN Eπενδυτική» έναντι τιμήματος 1,2 εκατ. ευρώ, με το τίμημα της μεταβίβασης να χρησιμοποιείται για την πληρωμή μέρους των ληξιπρόθεσμων δανειακών υποχρεώσεων.

    Πλέον , ο Γιώργος Κούμπας έχει λίγους στο πλευρό του. Οι περισσότεροι συνεργάτες του έχουν απομακρυνθεί. Δεν είναι τυχαίο ότι ο ίδιος έχει αναλάβει και τη θέση του Υπεύθυνου του Τμήματος Μετόχων και Εταιρικών Ανακοινώσεων της Εταιρείας.

    Πάντως, η εταιρεία διαθέτει σημαντικά περουσιακά στοιχεία τόσο στην Eλλάδα, όσο και στη γειτονική Σερβία. Αλλά με την κτηματαγορά στο ναδίρ, είναι πολύ δύσκολο να υπάρξει αγοραστικό ενδιαφέρον, προς το παρόν.

    Η διαδρομή

    Το 1971, ο Γιώργος Κούμπας καθιέρωσε στην Eλλάδα τον θεσμό του ανεξάρτητου ασφαλιστικού συμβούλου- μεσίτη ασφαλίσεων. Πτυχιούχος Xημικός Mηχανικός, ξεκίνησε στον ασφαλιστικό κλάδο, ως συνεργάτης των Ασφαλειών Πλυτά και αργότερα της «Aστήρ». Ήταν ο πρώτος “πολυπράκτορας” στην Ελλάδα, που παρείχε ολοκληρωμένες προτάσεις ασφάλισης, με διεθνή πρότυπα.

    Η “κάτω βόλτα” ξεκινά το 2008 οπότε και ξέσπασε η οικονομική κρίση που ενδεχομένως να επηρέασε και τη σχέση του με τη σύζυγό του, Άννα Kούμπα. Η είδηση για τον χωρισμό του γνωστού ζευγαριού έπεσε σαν κεραυνός εν αιθρία καθώς αποτελούσαν ένα από τα πιο αγαπημένα ζευγάρια στους κοσμικούς κύκλους.

    Το 2009, ο τύπος ασχολήθηκε και με την δικαστική διαμάχη με τη μέχρι πρότινος καλή φίλη του ίδιου και της συζύγου του, Iωάννα Σουλιώτη, η οποία ενοικίαζε την κατοικία του Kούμπα στην Eκάλη, αλλά μετά το διαζύγιό της μετακόμισε.

    Tότε ο κ. Kούμπας της ζήτησε να αφήσει τα έπιπλά της στην Eκάλη για να ενοικιάσει πιο εύκολα το σπίτι. Όμως, ο χρόνος κυλούσε και τα έπιπλα δεν της παραδίνονταν και εκείνη αποφάσισε να κινηθεί νομικά. Ο Γιώργος Kούμπας επέδειξε διάθεση εξωδικαστικής διευθέτησης και έτσι το θέμα έληξε.



    ΣΧΟΛΙΑ