• Business

    Οικογένεια Βουλγαράκη: Πωλήθηκε η Γιούλα για 170 εκατ.

    γιουλα

    Τάσος Βουλγαράκης, διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Γιούλα


    Η μεγαλύτερη ελληνική υαλουργική βιομηχανία, ο όμιλος Γιούλα, περνάει σε πορτογαλικά χέρια και συγκεκριμένα στην εταιρεία BA Vidro, μετά από σχετική συμφωνία που υπεγράφη το Σάββατο 8 Οκτωβρίου. Το ποσό της πώλησης της ιστορικής ελληνικής υαλουργίας ξεπέρασε τα 170 εκατ. ευρώ και αντιστοιχεί σε 8,7 φορές το EBITDA που εμφάνισε ο ελληνικός όμιλος το έτος 2015.

    Η Γιούλα και η BA Vidro έφτασαν τελικώς σε συμφωνία μετά από μια σειρά πολύμηνων και εξαντλητικών διαπραγματεύσεων μεταξύ των δύο πλευρών και η μεταβίβαση στον πορτογαλικό όμιλο αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη του 2016. Σε πρώτη φάση, η BA Vidro θα αποκτήσει το σύνολο των κεφαλαίων της Γιούλα και κατόπιν θα προχωρήσει στη μεταπώληση ενός μέρους αυτών στο βασικό της μέτοχο – συγκεκριμένα τη δραστηριότητα στην Ουκρανία και εκείνη στη Βουλγαρία που έχει να κάνει με την κατασκευή επιτραπέζιων ειδών γυαλιού.

    γιουλα

    Ο πορτογαλικός όμιλος θα παραμείνει κάτοχος του 85% των δραστηριοτήτων της Γιούλα που αφορά, πέρα από την παρουσία της στην Ελλάδα, τις θυγατρικές της “Stirom Bucuresti” στη Ρουμανία και “Drujba Glassworks” στη Βουλγαρία. Αξίζει να αναφερθεί ότι η πώληση της ελληνικής βιομηχανίας έγινε μέσω ενός διαγωνισμού που διήρκεσε ένα έτος και προτού κριθεί η πορτογαλική προσφορά ως η πιο κατάλληλη (μέσα από εκτενείς διαδικασίες οικονομικών και νομικών ελέγχων που κράτησαν αρκετούς μήνες), είχε υπάρξει και άλλος ένας ενδιαφερόμενος που είχε καταθέσει προσφορά.

    Λίγα λόγια για τη Γιούλα

    Όπως αναφέρεται και στην επίσημη ιστοσελίδα της ελληνικής βιομηχανίας, η ιστορία της Γιούλα αρχίζει το έτος 1947, όταν ο Κυριάκος Βουλγαράκης, και ο αδελφός του Ιωάννης αποφάσισαν να ιδρύσουν την εταιρεία, έχοντας ως κύρια δραστηριότητά τους την παραγωγή γυάλινων χειροποίητων επιτραπέζιων ειδών. Κυρίαρχα συστατικά της δομής της Γιούλα ήταν η παραδοσιακή “μαστοριά” (εφόσον ο Κυριάκος Βουλγαράκης ήταν τεχνίτης υαλουργός) κι ένας μικρός φούρνος. Το 1947 η εταιρεία αποτελούσε μία από τις 50 συνολικά επιχειρήσεις που ασχολούνταν με την παραγωγή χειροποίητου φυσητού γυαλιού στην Ελλάδα.

    γιουλα

    Μέχρι το 1985, η Γιούλα έφτασε να κατέχει ηγετική θέση στην ελληνική αγορά, με τζίρο που ξεπερνούσε κατά πολύ εκείνο των ανταγωνιστών της ενώ, ως το 2005, η εταιρεία είχε επεκτείνει τις δραστηριότητές της σε Ρουμανία, Βουλγαρία αλλά και Ουκρανία μέσω των θυγατρικών της εταιρειών στις χώρες αυτές.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Γιατί δεν μπορεί να πωληθεί ένα κόκκινο δάνειο. Όλη η αλήθεια με παραδείγματα

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Γιώργος Περιστέρης: Όλες οι δουλειές στην Τέρνα. Όλο το παρασκήνιο

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ:

    http://www.mononews.gr/megalos-diagonismos-tou-mononewsgr-5-doroepitages-apo-attica-sinolikis-axias-1000-evro/80036

    mononews_contest 1 year



    ΣΧΟΛΙΑ