• Business

    Οικογένεια Safra: Αίσιο τέλος στην πολύκροτη διαμάχη των κληρονόμων του πλουσιότερου τραπεζίτη του κόσμου

    • Bloomberg
    Η Vicky Safra με τον σύζυγο της Joseph Safra, που πέθανε το 2020.

    Η Vicky Safra με τον σύζυγο της Joseph Safra, που πέθανε το 2020.


    Ο Alberto Safra, ένας εκ των κληρονόμων της τραπεζικής αυτοκρατορίας αξίας πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων που ίδρυσε ο Joseph Safra, θέλει να πουλήσει το μερίδιό του στα αδέρφια του, τερματίζοντας ουσιαστικά τη διαμάχη μίας από τις μεγαλύτερες μεταβιβάσεις περιουσιακών στοιχείων στην ιστορία, αναφέρει το bloomberg.

    Η απόφαση αυτή εντάσσεται στο φιλόδοξο σχέδιο του Alberto, ενός εκ των τεσσάρων παιδιών του αείμνηστου δισεκατομμυριούχου τραπεζίτη, να μετατρέψει το προσωπικό του family office σε ένα από τα μεγαλύτερα της Λατινικής Αμερικής. Όπως είπε ο ίδιος σε πηγές που επικαλείται το Bloomberg, η πώληση του μεριδίου του από την οικογενειακή επιχείρηση θα μπορούσε να αποφέρει έως και 5 δισ. δολάρια στην επενδυτική του εταιρείας κατά τη διάρκεια μίας δεκαετίας, καθώς οι πληρωμές θα είναι κλιμακωτές.

    Οι συζητήσεις βρίσκονται σε εξέλιξη και περιλαμβάνουν πολλές χώρες, επομένως δεν είναι σαφές πότε και αν θα επιτευχθεί τελική συμφωνία, αναφέρουν πηγές.

    Εξαιρουμένης της μητέρας τους, Vicky, τα τέσσερα παιδιά του Safra έχουν μετοχές αξίας περίπου 3,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων έκαστο, σύμφωνα με τον Bloomberg Billionaires Index. Οι πιο πολύτιμες επιχειρήσεις τους -τρεις τράπεζες με περιουσιακά στοιχεία περίπου 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων- αναπτύσσονται σταθερά τα τελευταία χρόνια.

    Η περιουσία της οικογένειας Safra είναι τεράστια και εκτείνεται σε όλο τον κόσμο, ενώ άρχισε να αναπτύσσεται τουλάχιστον 180 χρόνια πριν. Στα περιουσιακά της στοιχεία περιλαμβάνονται η Banco Safra SA στη Βραζιλία, η Safra National Bank της Νέας Υόρκης στις ΗΠΑ και η J Safra Sarasin στην Ελβετία. Διαθέτει επίσης ακίνητα, συμπεριλαμβανομένου του κτιρίου Gherkin στο Λονδίνο και της 660 Madison Avenue στη Νέα Υόρκη, καθώς και μερίδιο στην εταιρεία με τις μπανάνες Chiquita Brands International.

    Η έντονη διαμάχη

    Μετά τον θάνατο του Joseph Safra τον Δεκέμβριο του 2020 και παρά το γεγονός ότι ο ίδιος είχε επί σειρά ετών σχεδιάσει την διαδοχή του, τα προβλήματα και οι διαμάχες εντός της οικογένειας βγήκαν στην επιφάνεια.

    Ο ισχυρός τραπεζίτης είχε προετοιμάσει τους γιους του για την διοίκηση της αυτοκρατορίας, είχε συντάξει πολλαπλές διαθήκες και είχε μεταφέρει αρκετά από τα περιουσιακά του στοιχεία. Ωστόσο, ο Alberto ​​ισχυρίστηκε με μια αίτηση δικαστηρίου τον περασμένο Αύγουστο, ότι όταν ο ίδιος αποχώρησε από την οικογενειακή τράπεζα το 2019, ο πατέρας του, ο οποίος πέθανε σε ηλικία 82 ετών, «άλλαξε βιαστικά τις διαθήκες του» για να τον αποκόψει από την κληρονομιά του και να αυξήσει το μερίδιο των αδελφών του στην περιουσία.

    Στη συνέχεια, ζήτησε από τον δικαστή να του επιτρέψει να αναζητήσει αποδεικτικά στοιχεία στις ΗΠΑ για να τα χρησιμοποιήσει στην αγωγή αμφισβήτησης της διαθήκης του πατέρα του, που σκόπευε να καταθέσει στην Ελβετία. Εκείνη την εποχή, ένας εκπρόσωπος της οικογένειας Safra είπε ότι δεν υπήρχε καμία βάση για την αμφισβήτηση της διαθήκης.

    Η συμφωνία

    Ενώ η δικαστική διαμάχη των μελών της οικογένειας Safra βρίσκεται σε εξέλιξη εν αναμονή της διαδικασίας ανακάλυψης αποδεικτικών στοιχείων, οι ίδιοι προσπαθούν να καταλήξουν σε εξωδικαστική συμφωνία, αναφέρουν πληροφορίες. Εκτός από τον Alberto και τη μητέρα του, Vicky, στα υπόλοιπα βασικά μέλη της οικογένειας περιλαμβάνονται ο μεγαλύτερος αδελφός Jacob, ο μικρότερος αδελφός, David, και η αδελφή τους, Esther.

    Σύμφωνα με τους όρους που συζητούνται επί του παρόντος, ο Alberto ​​δεν θα έχει το δικαίωμα να ιδρύσει νέα τράπεζα για να ανταγωνιστεί τα αδέρφια του μετά την πώληση του μερίδιού του. Ο ίδιος σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει τα κεφάλαια για να ενισχύσει την ASA Investments, μια επιχείρηση που δημιούργησε αφότου έφυγε από την Banco Safra, η οποία είναι εν μέρει το οικογενειακό του γραφείο, αλλά παράλληλα λειτουργεί ως διαχειρίστρια περιουσιακών στοιχείων που πουλά προϊόντα σε επενδυτές.

    Είναι απίθανο οποιαδήποτε συμφωνία να επιφέρει αλλαγές στις καθημερινές λειτουργίες της αυτοκρατορίας Safra. Επί δεκαετίες, ο Jacob επιβλέπει τις οικογενειακές επιχειρήσεις εκτός Βραζιλίας. Όταν ο Alberto απομακρύνθηκε από το διοικητικό συμβούλιο της ναυαρχίδας της οικογένειας στο Σάο Πάολο, Banco Safra, ο David ανέλαβε τον πλήρη έλεγχο των εργασιών της. Η Esther είναι εκπαιδευτικός χωρίς δεσμούς με την τράπεζα.

    Ο Alberto έχει προχωρήσει ήδη στην ισχυροποίηση της επιχείρησης του, πριν ακόμη εξασφαλίσει κάποιο κέρδος από την οικογενειακή τράπεζα. Η ASA έχει κάνει πολλές νέες προσλήψεις φέτος, μεταξύ των οποίων ο Fabio Kanczuk, πρώην διευθυντής οικονομικής πολιτικής στην κεντρική τράπεζα της Βραζιλίας, και ο Angelo Polydoro, οικονομολόγος από ανταγωνιστή διαχειριστή κεφαλαίων στη Βραζιλία. Αγόρασε επίσης την CORE Real Estate Gestao de Investimentos για να επεκτείνει την παρουσία του στην αγορά ακινήτων.

    Η λήξη της διαμάχης των αδελφών Safra θυμίζει σε μεγάλο βαθμό τον τρόπο με τον οποίο ο πατέρας τους τερμάτισε μία άλλη οικογενειακή διαμάχη στο παρελθόν.

    Ο Joseph Safra και ο αδελφός του Moise χώρισαν επαγγελματικά τη δεκαετία του 2000, όταν μια διαμάχη οδήγησε τον Joseph να ιδρύσει μία ανταγωνίστρια τράπεζα. Για να βάλεις τέλος στο πρόβλημα, ο Moise πούλησε το μερίδιό του από την οικογενειακή επιχείρηση στον Joseph το 2006 για 2,5 δισεκατομμύρια δολάρια.

    Ο Moise πέθανε το 2014 καθώς έπασχε επίσης από τη νόσο του Πάρκινσον και τον καρκίνο.

    Διαβάστε ακόμη:

    Βίκυ Σάφρα (Σαρφατή): Ποια είναι η πλουσιότερη Ελληνίδα που θεωρείται ο «θηλυκός Ωνάσης» του 21ου αιώνα;



    ΣΧΟΛΙΑ