• Business

    Η Τουρκία απειλεί την Κύπρο: Μην ξεκίνησετε έρευνες στο Οικόπεδο 7

    • NewsRoom


    Κλιμακώνει και πάλι την ένταση η Τουρκία εξαπολύοντας νέες απειλές κατά της Κύπρου. Το μήνυμα της Άγκυρας είναι ότι δεν θα επιτρέψει να ξεκινήσουν έρευνες για υδρογονάνθρακες στο οικόπεδο 7 της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης.

    Η Τουρκία ανεβάζει εκ νέου τους τόνους στην ανατολική Μεσόγειο μετά την πρόσκληση που απηύθυνε η Κύπρος σε επιχειρήσεις να διεκδικήσουν άδειες για εξερεύνηση. Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών αντέδρασε έντονα εκδίδοντας ανακοίνωση, στην οποία ισχυρίστηκε πως τα ύδατα του οικοπέδου 7 βρίσκονται στα εξώτερα όρια της τουρκικής υφαλοκρηπίδας.

    «Δεν θα επιτρέψουμε σε οποιαδήποτε ξένη χώρα, εταιρεία ή πλοίο να εκτελέσει έρευνες για υδρογονάνθρακες σε ύδατα ευθύνης μας δίχως άδεια» αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΥΠΕΞ της Άγκυρας.

    Η τουρκική πλευρά προειδοποιεί ότι θα λάβει «τα απαραίτητα μέτρα» ώστε να προστατεύσει τα δικαιώματα και τα συμφέροντά της στην «υφαλοκρηπίδα» της, και μάλιστα προαναγγέλλει ότι σύντομα θα προβεί σε υποθαλάσσιες γεωτρήσεις στην περιοχή.

    Η Άγκυρα κατηγορεί επίσης την Λευκωσία πως με την στάση της αποδεικνύει πως δεν σέβεται τα δικαιώματα των τουρκοκύπριων, κι ότι δεν τους αντιλαμβάνεται ως ίσους. Υποστηρίζει μάλιστα πως η στρατηγική δύο μέτρων και δύο σταθμών που -όπως καταγγέλλει- ακολουθεί η Κύπρος κατέληξε στην κατάρρευση των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό στο Κραν Μοντανά το 2017.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: ExxonMobil: Έπεσαν οι υπογραφές για γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ με βρετανικό γεωτρύπανο

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Αυστηρό μήνυμα ΗΠΑ: «Δεν θα ανεχθούμε τουρκικές προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ»



    ΣΧΟΛΙΑ