• Οικονομία

    Η ώρα της Εφορίας: Πότε ανοίγει το TAXIS για τις φορολογικές δηλώσεις

    • NewsRoom
    taxis


    Στα μέσα Μαρτίου αναμένεται να ενεργοποιηθεί το σύστημα Taxisnet, για την υποβολή των φετινών φορολογικών δηλώσεων, σύμφωνα με τον προγραμματισμό της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ). Συγκεκριμένα, η εκτιμώμενη ημερομηνία είναι η 18η Μαρτίου.

    Όσοι φορολογούμενοι τακτοποιήσουν τη δήλωσή τους μέχρι τα τέλη Μαρτίου και παρουσιάσουν πιστωτικό αποτέλεσμα, θα ωφεληθούν άμεσα, αφού η επιστροφή φόρου δεν αποκλείεται να πραγματοποιηθεί εντός του Απριλίου.

    Η αλλαγή στις φορολογικές δηλώσεις των συζύγων

    Σε ότι αφορά τους παντρεμένους, αυτό που ίσχυε μέχρι τώρα είναι ότι η εκκαθάριση γινόταν ξεχωριστά και ο φόρος συμψηφιζόταν. Αυτό πρακτικά σήμαινε ότι αν ο ένας σύζυγος καλούνταν να πληρώσει 3 χιλιάδες ευρώ φόρο, ενώ ο άλλος δικαιούνταν να λάβει επιστροφή χιλίων ευρώ, τότε στο κοινό εκκαθαριστικό εμφανιζόταν η πληρωμή των 2 χιλιάδων ευρώ.

    Το νέο σύστημα διαχωρίζει τα εκκαθαριστικά των συζύγων, επομένως ο ένας θα λάβει κανονικά χρεωστικό εκκαθαριστικό 3.000 ευρώ και ο άλλος πιστωτικό 1.000 ευρώ. Πρακτικά, επομένως, δεν αλλάζει κάτι στη τελική διαμόρφωση της επιβάρυνσης σε φορολογία, ενός νοικοκυριού, θα αλλάξουν απλά οι διαδικασίες, οδηγώντας, ωστόσο, στο ίδιο αποτέλεσμα.

    Πιο συγκεκριμένα, περίπου 2,6 εκατομμύρια παντρεμένες γυναίκες εκτιμάται ότι θα λάβουν φέτος ξεχωριστό εκκαθαριστικό σημείωμα από αυτό του συζύγου τους. Με τους προσωπικούς κωδικούς που διαθέτουν στο Taxisnet, μόνο οι ίδιες θα μπορούν να έχουν πρόσβαση σε αυτό το εκκαθαριστικό σημείωμα.

    Τα ξεχωριστά εκκαθαριστικά για τους συζύγους υπολογίζεται ότι θα εκτοξεύσουν τον αριθμό έκδοσης εκκαθαριστικών στα 8,9 εκατομμύρια, από 6,2 που ήταν την προηγούμενη χρονιά.

    Πιστωτικό εκκαθαριστικό εκτιμάται ότι έλαβαν την περασμένη φορολογική χρονιά 785 χιλιάδες φορολογούμενοι. Με τη νέα ρύθμιση διαχωρισμού των εκκαθαριστικών των συζευγμένων, υπολογίζεται ότι στην ίδια κατηγορία θα ενταχθούν περισσότεροι από 1 εκατομμύριο φορολογούμενοι.

    Υποχρεωτική η κατάθεση αριθμού τραπεζικού λογαριασμού

    Σε όλες τις φορολογικές δηλώσεις θα πρέπει να συμπεριληφθεί αριθμός τραπεζικού λογαριασμού, με σκοπό να μπορεί το σύστημα να τους επιστρέψει ποσό φόρου, αν συμπεριληφθούν στη λίστα με τα πιστωτικά εκκαθαριστικά.

    Ακόμη και στις περιπτώσεις κοινής φορολογικής δήλωσης, αριθμοί τραπεζικού λογαριασμού θα πρέπει να κατατεθούν και από τους δύο συζύγους, ενώ στην περίπτωση που έχουν κοινό τραπεζικό λογαριασμό, θα πρέπει αυτός να δηλωθεί και στις δύο φορολογικές δηλώσεις.

    Ο φόρος εισοδήματος έχει προγραμματιστεί να εξοφληθεί φέτος σε τρεις διμηνιαίες δόσεις, στα τέλη Ιουλίου, Σεπτεμβρίου και Νοεμβρίου αντίστοιχα.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Στα βιβλία των τραπεζών 5.000 ακίνητα μέσω πλειστηριασμών το 2018

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ανοιχτός ο δρόμος για εκλογές με το βλέμμα στον επόμενο Πρόεδρο της Δημοκρατίας

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Νέο πρόγραμμα για 5.000 χρεοκοπημένους επιχειρηματίες



    ΣΧΟΛΙΑ