• Business

    Οι μεγαλύτερες τράπεζες της Ιταλίας εμπλέκονται σε σκάνδαλο διαμαντιών

    • NewsRoom


    Μια μακροχρόνια ποινική έρευνα για τις πωλήσεις διαμαντιών από ιταλικές τράπεζες αποκάλυψε περαιτέρω στοιχεία για διαφθορά από υπαλλήλους της UniCredit, της μεγαλύτερης τράπεζας της Ιταλίας, και της μικρότερης ανταγωνίστριάς της Banco BPM.

    Οι ισχυρισμοί, σύμφωνα με το Reuters, παρατίθενται σε έγγραφα που χρησιμοποίησαν οι εισαγγελείς όταν ζήτησαν εντολή του δικαστή να κατασχέσει περιουσιακά στοιχεία από τις τράπεζες και δύο μεσάζουσες εταιρείες διαμαντιών.

    Οι ισχυρισμοί σχετίζονται με υποπτευόμενα εγκλήματα και δεν σημαίνει απαραίτητα ότι οι εισαγγελείς θα ασκήσουν δίωξη στις τράπεζες και τους υπαλλήλους της όταν ολοκληρωθεί η έρευνα που διεξάγεται από το 2016.

    Ο αριθμός των υπόπτων τραπεζικών στελεχών και οι κατηγορίες που ενδέχεται να αντιμετωπίσουν αν βρεθούν ένοχοι, ωστόσο, διευρύνονται.

    Σε μια νέα εξέλιξη, οι υπάλληλοι της UniCredit και της Banco BPM είναι βρέθηκαν ύποπτοι για διαφθορά επειδή η μεσάζουσα εταιρεία Intermarket Diamond Business (IDB) επένδυσε μερικά από τα κέρδη της από τις πωλήσεις διαμαντιών στις μετοχές των τραπεζών, σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκέντρωσαν οι εισαγγελείς.

    Εκτός από τις UniCredit και Banco BPM, η Intesa Sanpaolo και η Banca Monte dei Paschi di Siene βρίσκονται επίσης υπό έρευνα.

    Τον Φεβρουάριο, οι δικαστές διέταξαν την κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων άνω των 700 εκατομμυρίων ευρώ από τις δύο μεσάζουσες και πέντε τράπεζες.

    Η UniCredit δήλωσε στο Reuters ότι συνεργάζεται στενά με τις αρχές και ότι δεν μπορεί να σχολιάσει μια έρευνα που βρίσκεται σε εξέλιξη.

    Σε ένα μακροχρόνιο σκάνδαλο σε έναν τομέα που έχει ήδη καταστραφεί από διαμάχες, οι μεγαλύτερες τράπεζες της Ιταλίας είναι ύποπτες για συνωμοσία με μεσάζοντες διαμαντιών για να εξαπατήσουν τους πελάτες τους – φέρονται να τους πωλούν διαμάντια σε υπερβολικά διογκωμένες τιμές, ενώ τα εμπορεύονται ως υγιείς οικονομικές επενδύσεις.

    Όλες οι τράπεζες, μαζί με μια θυγατρική της Banco BPM, την Banca Aletti, είναι ύποπτες για απάτη και νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.

    Οι εισαγγελείς ισχυρίζονται επίσης ότι η UniCredit και η Banco BPM συνήψαν συμφωνία με την IDB, όπου, σε αντάλλαγμα για την πώληση των διαμαντιών της, η μεσάζουσα εταιρεία θα διοχέτευε χρήματα στις μετοχές τους, ενισχύοντας το μετοχικό τους κεφάλαιο σε μια εποχή που ήταν υπό πίεση από τον υψηλό αριθμό «κόκκινων» δανείων.

    Περισσότεροι από 100.000 άνθρωποι εκτιμούν ότι έχουν αγοράσει διαμάντια σε ιταλικές τράπεζες τα τελευταία 20 χρόνια, σύμφωνα με δικαστικές πηγές.



    ΣΧΟΛΙΑ