ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Την μεγαλύτερη ενδοσυνεδριακή βουτιά από το 2016 κατέγραψαν οι μετοχές της Ferrari την Πέμπτη, καθώς οι προβλέψεις της εταιρείας για τα κέρδη και τα έσοδα του 2025 ήταν κατώτερα των προσδοκιών.
Η μετοχή βούλιαξε κατά 16% στο χρηματιστήριο του Μιλάνου, λίγο αφότου η εταιρεία προέβλεψε ότι τα καθαρά έσοδα θα φτάσουν ή θα ξεπεράσουν ελαφρώς τα 7,1 δισ. ευρώ, ελαφρώς αυξημένα από την προηγούμενη πρόβλεψη για 7 δισ. ευρώ.
Οι συντηρητικές προβλέψεις απογοήτευσαν τους επενδυτές
Σε μία μεσοπρόθεσμη πρόβλεψη, η εταιρεία βλέπει το 2030 τα έσοδα να φτάσουν τα 9 δισ. ευρώ με προσαρμοσμένο EBITDA 3,6 δισ. ευρώ.
Η πρόβλεψη για το EBITDA του 2030 συνεπάγεται ετήσιο σύνθετο ρυθμό ανάπτυξης 6%, πολύ κάτω από το 10% που είχε εκτιμηθεί την ημέρα των κεφαλαιαγορών της εταιρείας για το 2022, ανέφερε ο Tom Narayan, αναλυτής μετοχών στην RBC Capital Markets, σε σημείωμα την Πέμπτη.
Οι επενδυτές απογοητεύτηκαν από τις προβλέψεις, παρά το γεγονός ότι η εταιρεία παραμένει πιστή σε ένα συντηρητικό πλάνο εκτιμήσεων, με στόχους που πολλές φορές υπερβαίνει.
Το στοίχημα των ηλεκτρικών οχημάτων
Στο πλαίσιο των εκτιμήσεων, η Ferrari περιόρισε τις προσδοκίες και για την κατασκευή ηλεκτρικών οχημάτων, παρά το γεγονός ότι την ίδια μέρα παρουσίασε τα στοιχεία για το πρώτο ηλεκτρικό όχημά της, το Elettrica, που θα κάνει ντεμπούτο το επόμενο έτος.
Μέχρι το 2030, τα αμιγώς ηλεκτρικά μοντέλα αναμένεται να καλύπτουν το 20% της παραγωγής τους, πολύ χαμηλότερα από τις εκτιμήσεις που είχε κάνει το 2022.
Η Ferrari δεν είναι η μόνη που αντιμετωπίζει προκλήσεις στο κεφάλαιο των ηλεκτρικών οχημάτων. Κι άλλες ευρωπαϊκές αυτοκινητοβιομηχανίες, όπως η BMW και η Mercedes, δεν βρήκαν την ανταπόκριση που υπολόγιζαν από τους πλούσιους πελάτες τους, οι οποίοι διστάζουν να πάρουν το ρίσκο ενός plug-in αυτοκινήτου.
Σε αυτό το δύσκολο περιβάλλον, η Ferrari παλεύει να ανακτήσει το χαμένο μερίδιο αγοράς στην Κίνα.
Διαβάστε επίσης:
F1 Ferrari: Πόσες αποδείξεις θες;
F1 Ferrari: O Χάμιλτον θα ανακάμψει
Οικογένεια Agnelli: Σε κοινωνική εργασία καταδικάσθηκε ο πρόεδρος της Ferrari μετά από συμβιβασμό
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Μουντιάλ 2026: Χωρίς πάρκινγκ το «MetLife Stadium» – Το πείραμα μετακίνησης που αλλάζει τα δεδομένα
- METLEN: Ποντάρει σε EBITDA 140–150 εκατ. ευρώ το 2026 από κατασκευές και παραχωρήσεις
- Ο Keith Haring επιστρέφει στον δρόμο που τον γέννησε
- Ασφαλιστικές εταιρείες: Υψηλή παραγωγή το 2025 και…εκπλήξεις στο Top5
Μοιραστείτε την άποψή σας
ΣχόλιαΓια να σχολιάσετε χρησιμοποιήστε ένα ψευδώνυμο. Παρακαλούμε σχολιάζετε με σεβασμό. Χρησιμοποιείτε κατανοητή γλώσσα και αποφύγετε διατυπώσεις που θα μπορούσαν να παρερμηνευτούν ή να θεωρηθούν προσβλητικές. Με την ανάρτηση σχολίου, συμφωνείτε να τηρείτε τους Όρους του ιστότοπου contact Δημιουργήστε το account σας εδώ, για να κάνετε like, dislike ή report ακατάλληλα/προσβλητικά σχόλια.