• Business

    Οι χρησμοί Βακάκη (Jumbo) για την πανδημία: «Μπήκαμε στην τέλεια καταιγίδα – Πρέπει να προετοιμαστούμε για τα χειρότερα…»

    • Contributor
    Jumbo

    Απόστολος Βακάκης


    «Μόλις μπήκαμε στην τέλεια καταιγίδα… βαδίζουμε σε αχαρτογράφητα νερά» ανέφερε πριν από λίγο ο ισχυρός άνδρας των Jumbo, Απόστολος Βακάκης ανοίγοντας τη συζήτηση με τους αναλυτές, στο πλαίσιο τηλεδιάσκεψης για την παρουσίαση των οικονομικών αποτελεσμάτων της εισηγμένης στην Ένωση Θεσμικών Επενδυτών. Πρόσθεσε μάλιστα πως «είμαστε στην αρχή του προβλήματος και όχι στο τέλος του» για να συμπληρώσει πως είναι νωρίς για να δοθούν απαντήσεις σχετικά με τις επιπτώσεις της πανδημίας στην επιχειρηματική δραστηριότητα της εταιρείας του.

    Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τα κυβερνητικά μέτρα στήριξης για την ανακούφιση των επιχειρήσεων που επλήγησαν στη διάρκεια του lockdown, ο κ. Βακάκη ανέφερε πως η εταιρεία αξιοποίησε ότι μέτρα ήταν διαθέσιμα για να περιορίσει τις απώλειες, ωστόσο τόνισε ότι «αυτά δεν επαρκούν (συγκεκριμένα τα χαρακτήρισε «peanuts» – «φιστίκια» κυριολεκτικά, «ψίχουλα» κατ’ ουσίαν, ελληνιστί) καθώς καλύπτουν μόνο ένα μικρό μέρος των συνολικών εξόδων.

    Όσον αφορά στα χρήματα που αναγκάστηκε να ξοδέψει στην περίοδο του lockdown, σημείωσε πως η εταιρεία δεν «έκαψε πολλά μετρητά» και επεσήμανε πως το βασικό ζήτημα είναι πως θα κινηθεί η εμπορική κίνηση μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων. Δήλωσε εξαιρετικά ανήσυχος σχετικά με τις εκτιμήσεις για τη μείωση του ελληνικού ΑΕΠ σε διψήφιο ποσοστό, τονίζοντας πως μια τέτοια εξέλιξη θα είχε καταστροφικές επιπτώσεις στις επιδόσεις του ομίλου για την τρέχουσα χρήση. Μάλιστα είπε ότι ακόμη και μετά την άρση του lockdown, θα εξακολουθούν να υπάρχουν περιοριστικά μέτρα, τα οποία δεν ξέρουμε πως θα επιδράσουν στην καταναλωτική συμπεριφορά. Και έφερε ως παράδειγμα τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία, όπου μετά την άρση των μέτρων ο τζίρος των καταστημάτων υποχώρησε κατά 55%.

    «Αν και όλα αυτά μένει να αποδειχθούν στην πράξη, πιστεύω ότι θα έχουμε τεράστιο αρνητικό αντίκτυπο στις εργασίες μας από την τέλεια καταιγίδα», ανέφερε χαρακτηριστικά. Έσπευσε πάντως να ξεκαθαρίσει πως σε κάθε περίπτωση o όμιλος του θα επιβιώσει καθώς όπως είπε η Jumbo είναι η πιο έτοιμη εταιρεία να ανταπεξέλθει στις παρούσες δύσκολες καταστάσεις, όμως ξεκαθάρισε πως δεν θα πάρει αχρείαστα ρίσκα. Στο σημείο αυτό, ο κ. Βακάκης εξέφρασε την άποψη πως «βρισκόμαστε στην αρχή της κρίσης, και όχι στο τέλος της». Για αυτό και όπως χαρακτηριστικά είπε «πρέπει να προετοιμαζόμαστε για πολύ χειρότερα, προτού τα πράγματα βελτιωθούν».

    Το ισχυρό brand name της Jumbo αποτελεί εχέγγυο, σύμφωνα με τον κ. Βακάκη, για να συνεχίσει η εταιρεία να απολαμβάνει την ίδια επιτυχία και την επόμενη μέρα, ωστόσο επανέλαβε πως κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει πως θα εξελιχθεί η πανδημία. Σε κάθε περίπτωση, είπε, η εταιρεία εύχεται για το καλύτερο αλλά προετοιμάζεται για τα χειρότερο λόγω της έντονης αβεβαιότητας που υπάρχει.

    Προτεραιότητα, επανέλαβε, είναι η επιβίωση και αυτό καθοδηγεί τις αποφάσεις της διοίκησης. Δεν απλωνόμαστε και δεν παίρνουμε αχρείαστα ρίσκα. Καλύτερα μια χαμένη χρονιά, από μια χαμένη εταιρεία», ανέφερε χαρακτηριστικά στη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης, για να προσθέσει πως θέλει να είναι απόλυτος έτοιμος σε περίπτωση που η πανδημία επανακάμψει.

    «Θεωρούμε το 2020 μια χαμένη χρονιά. Το πιο σημαντικά είναι να περάσουμε αυτή την χρονιά άθικτοι, με ρευστότητα και θεωρητικά με τα λιγότερα δυνατά αποθέματα», υπογράμμισε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε πως εκτιμά ότι το απόθεμα που «καταστράφηκε στην πανδημία ανέρχεται σε περίπου 3-4%». Έσπευσε πάντως να τονίσει πως η στρατηγική είναι να φθάσουν το λιγότερο σε break even, υπό την προϋπόθεση ότι η πανδημία θα υποχωρήσει και θα επανακάμψει δριμύτερη. Εκτίμησε ότι τα αποθέματα

    Σχετικά με τα μισθώματα που καταβάλλει και εάν έχει ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με τους ιδιοκτήτες για τη μείωσή τους, ο κ. Βακάκης σημείωσε ότι για τα σημεία του δικτύου που καταβάλλει ενοίκιο έγινε αυτόματη αναπροσαρμογή μετά την απόφαση για lockdown, καθώς η καταβολή του είναι συνδεδεμένη με την πορεία των πωλήσεων. Η Jumbo, είπε, ήταν πάντα προσεκτική για μην έρθει αντιμέτωπη με  δυσάρεστες εκπλήξεις ενώ διευκρίνισε ότι αυτή τη στιγμή «δεν πληρώνουμε τώρα που είναι κλειστά τα καταστήματα».

    Για τις επενδύσεις είπε ότι η όρεξη και η πρόθεση των διοικούντων για ανάπτυξη είναι άθικτη ενώ τόνισε πως δεν σχεδιάζει κλείσιμο καταστημάτων καθώς όπως είπε στη διάρκεια του πολέμου έχει όλες τις δυνάμεις σου διαθέσιμες (συγκεκριμένα είπε ότι στον πόλεμο έχεις όλα τα αεροπλάνα στον αέρα).

    Για το ηλεκτρονικό κατάστημα της εταιρείας και εάν σχεδιάζει επενδύσεις για την αναβάθμισή του, ο κ. Βακάκης δήλωσε ικανοποιημένος με τις επιδόσεις που πέτυχε στη διάρκεια του «lockdown» καθώς διπλασίασε στο 5% το ποσοστό του επί των συνολικών πωλήσεων του ομίλου, ωστόσο τόνισε πως δεν ξέρει πως θα εξελιχθούν τα πράγματα και πως θα κινηθεί η ζήτηση μετά την πλήρη επαναλειτουργία των καταστημάτων ενώ διευκρίνισε πως στρατηγική του ομίλου είναι να στέλνει τους καταναλωτές στα φυσικά καταστήματα. Όσον αφορά στην καταβολή μερίσματος για τη φετινή χρήση ξεκαθάρισε πως είναι πολύ νωρίς καθώς κανείς δεν γνωρίζει πως θα εξελιχθεί η «καταιγίδα» που βιώνουμε.



    ΣΧΟΛΙΑ