• Business

    Οι αραβικές επενδύσεις στον ελληνικό τουρισμό – Ποιες απέδωσαν καρπούς, ποιες πάγωσαν

    Khaled Juffali (AGC Equity Partners), Khalifa bin Hamad Al Thani (πρώην Εμίρης του Κατάρ), Lubna Olayan


    Κλάδο προτεραιότητα φέρεται να αποτελεί ο ελληνικός τουρισμός για τα σαουδαραβικά συμφέροντα, με τα κεφάλαια που κατευθύνονται σε τουριστικές επενδύσεις να αυξάνονται, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις έχουν… βασιλικό άρωμα.

    Παράδειγμα είναι η αξιοποίηση του εγκαταλελειμμένου Ermioni Club στο Πόρτο Χέλι από τη βασιλική οικογένεια του Άμπου Ντάμπι. Ο Σεΐχης Al Nahyan επενδύει 200 εκατομμύρια ευρώ για τη δημιουργία ενός θερέτρου που θα λειτουργήσει υπό διεθνή επωνυμία και θα περιλαμβάνει σύνθετη τουριστική υποδομή, που θα συνδυάζει πολυτελές ξενοδοχείο προδιαγραφών κατηγορίας πεντάστερου και επιπλωμένες κατοικίες, συνολικής δυναμικότητας 388 κλινών.

    Το έργο στην Πετροθάλασσα Αργολίδας θα είναι από τα πρώτα πράσινα τουριστικά projects της περιοχής, καθώς θα πιστοποιηθεί με LEED for New Construction, ενώ προβλέπεται η δημιουργία τουριστικής λιμενικής εγκατάστασης που θα φιλοξενεί έως 20 σκάφη. Το έργο λαμβάνει τα κίνητρα στρατηγικής επένδυσης και αδειοδοτείται με fast track διαδικασίες. Αποτελεί την πρώτη τουριστική επένδυση του Τahnoon bin Zayed Al Nahyan στην Ελλάδα, που έχει αγοράσει κι άλλα ακίνητα στην Ελλάδα, όπως το κτίριο των 2.900 τ.μ. στη συμβολή των Διονυσίου Αρεοπαγίτου και Μακρυγιάννη, το οποίο ανήκε στο Γιάννη Τζιβέλη.

    Είσοδο στο τουριστικό real estate έχει πραγματοποιήσει η Monterock International, που εκτός των άλλων, έχει αποκτήσει το πεντάστερο Kensho Psarou στη Μύκονο έναντι 19 εκατ. ευρώ. Η Monterock International, η οποία συνδέεται με κεφάλαια από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, εκπροσωπείται από τον Πέτρο Στάθη και στο ελληνικό χαρτοφυλάκιό της ανήκουν το Coya και το Hotel Mykonos στο νησί των Ανέμων και το Danae Suites στη Σαντορίνη.

    Το αποτύπωμά τους έχουν σκοπό να μεγαλώσουν οι Άραβες της AGC Equity Partners, οι οποίοι έχουν ήδη κάνει απόσβεση στο τίμημα για την απόκτηση του Αστέρα Βουλιαγμένης. Το fund που εκπροσωπεί επενδυτικά κεφάλαια, από το Αμπού Ντάμπι, το Ντουμπάι, το Κουβέιτ και άλλα εμιράτα έχει κάνει «ταμείο» 515 εκατομμυρίων ευρώ από μερίσματα κι επιστροφές κεφαλαίου, από το 2021 έως το πρώτο πεντάμηνο του 2023. Θυμίζουμε πως το τίμημα για την εξαγορά του Αστέρα από την Εθνική Τράπεζα και το ΤΑΙΠΕΔ είχε φτάσει τα 444 εκατ. ευρώ. Το 2017 οι Άραβες ξεκίνησαν την ανακαίνιση του ξενοδοχειακού συγκροτήματος και του περιβάλλοντος χώρου του Αρίωνα, σε δεύτερη φάση ακολούθησε η ανάπλαση της μαρίνας Βουλιαγμένης και πωλήθηκαν 13 οικόπεδα σε επενδυτές (τη Μαριάννα Λάτση και το Διαμαντή Διαμαντίδη) για την ανέγερση βιλών στη θέση των εγκαταστάσεων του ξενοδοχείου Αφροδίτη.

    Σε εκκρεμότητα παρέμενε έως τα τέλη του 2023 η αδειοδότηση της επένδυσης της AGC στη Μύκονο, αφού ο δήμος είχε προσφύγει τρις στο ΣτΕ για την ακύρωση του έργου. Το ανώτατο διοικητικό δικαστήριο ενέκρινε την επένδυση, αλλά ακύρωσε τη χωροθέτηση μαρίνας σκαφών. Το Mykonos Project περιλαμβάνει ένα «μυκονιάτικο χωριό», με ξενοδοχειακή μονάδα 192 κλινών, ενώ στις εγκαταστάσεις θα δημιουργηθεί υπαίθριο θέατρο 250 θέσεων, κατοικίες ενός ή δύο ορόφων, εστιατόριο, spa, χώρο εκδηλώσεων και συνεδρίων.

    Στενές σχέσεις με την Ελλάδα έχει η σαουδαραβική οικογένεια Olayan, που συμμετέχει κατά 25% στην ΤΕΜΕΣ, βασικός μέτοχος της οποίας είναι η οικογένεια Κωνσταντακόπουλου. Η ΤΕΜΕΣ έχει αναπτύξει και ελέγχει το Costa Navarino και επίσης είναι ιδιοκτήτρια του Χίλτον στη Βασιλίσσης Σοφίας, το οποίο μετατρέπεται σε Conrad μέσω επένδυσης 280 εκατομμυρίων ευρώ. Μαζί με την οικογένεια Κωνσταντακόπουλου, οι Olayan είχαν διεκδικήσει τον Αστέρα Βουλιαγμένης.

    Tα σχέδια που έμειναν στα χαρτιά

    Υπήρχαν ωστόσο και σχέδια που δεν ευδοκίμησαν, όπως το ηχηρό ναυάγιο του πρώην εμίρη του Κατάρ Αλ Θάνι. Πριν από περίπου μία δεκαετία αγόρασε τη νήσο Οξυά των Εχινάδων αντί 5,6 εκατ. ευρώ. Ισχυριζόμενος ότι είχε λάβει διαβεβαιώσεις από κυβερνητικά στελέχη ότι θα αλλάξει το καθεστώς προκειμένου να αξιοποιηθεί, καθώς περιλαμβανόταν στο δίκτυο προστατευόμενων περιοχών Natura, οδηγήθηκε σε δικαστική διαμάχη με το αρχιτεκτονικό γραφείο Αγιοστρατίτη, που είχε αναλάβει το master plan.

    Την ίδια περίοδο, ο Εμίρης σκάναρε μία έκταση 15.000 στρεμμάτων στη βόρεια Ζάκυνθο, πάνω από το Ναυάγιο. Την έκταση πούλησε ένας ντόπιος στον Αλ Θάνι, το σχέδιο του οποίου φημολογούταν ότι θα είχε προϋπολογισμό 2 δισ.. Ταφόπλακα στην επένδυση έβαλε το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Αθηνών, που αποφάνθηκε ότι η έκταση δεν άνηκε στον πωλητή, αφού οι πρόγονοί του ήταν απλοί διαχειριστές. Μάλιστα, σύμφωνα με την απόφαση, 3.000 στρέμματα ανήκουν στη Μονή του Αγίου Γεωργίου των Κρημνών και 6.000 στρέμματα στη Μονή της Αναφωνήτριας.

    Στον πάγο έμεινε και η επένδυση των 500 εκατομμυρίων στο Πλατυγιάλι Αστακού, που ανήκει σε Alpha Bank και Τράπεζα Πειραιώς. Οι φήμες θέλουν τη Mubadala Investment να επανέρχεται για την εξαγορά της Αστακός Τέρμιναλ, που προσφέρεται για σημαντικές επενδύσεις στο real estate και τον τουρισμό.



    ΣΧΟΛΙΑ