• Business

    Η αγορά σε θέση… μάχης για την αντικατάσταση 380.000 ηλεκτρικών συσκευών

    • Άννα Διανά
    Ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος, Κώστας Σκρέκας - Ηλεκτρικές συσκευές - Η αγορά σε θέση… μάχης για την αντικατάσταση 380.000 ηλεκτρικών συσκευών

    Ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος, Κώστας Σκρέκας – Ηλεκτρικές συσκευές


    Σημαντική ώθηση στην αγορά ηλεκτρικών ειδών θα δώσει η επιδότηση για την αντικατάσταση ενεργοβόρων παλιών ηλεκτρικών συσκευών.

    Με την ακρίβεια να έχει ψαλιδίσει σημαντικά τις καταναλωτικές δαπάνες το πρόγραμμα επιδότησης για την αντικατάσταση κλιματιστικών, ψυγείων και καταψυκτών αναμένεται να ανατροφοδοτήσει το αγοραστικό ενδιαφέρον και να… γεμίσει τα ταμεία εμπόρων, διανομέων αλλά και παραγωγών.

    Εκτιμάται ότι θα αντικατασταθούν περισσότερες από 380.000 συσκευές επηρεάζοντας καθοριστικά τα έσοδα των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον κλάδο.

    Με ειδικές προωθητικές ενέργειες και παροχές όπως δωρεάν μεταφορά και εγκατάσταση αλλά και προγράμματα δόσεων, οι επιχειρήσεις διεκδικούν μερίδια από την πίτα των 150 εκατ. ευρώ.

    Οι μεγάλες αλυσίδες έχουν ήδη ετοιμάσει ειδικές σελίδες για το πρόγραμμα «Ανακυκλώνω- Αλλάζω συσκευή».

    Ενημερώνουν τους καταναλωτές για το πρόγραμμα και για τα οφέλη της αντικατάστασης των ενεργορβόρων συσκευών. Παραθέτουν πληροφορίες για τις συσκευές που θα αντικατασταθούν, καθώς και τις ετικέτες ενεργειακής απόδοσης.

    Επιπλέον δίνουν τη δυνατότητα στον καταναλωτή που ενδιαφέρεται να συμπληρώσει μία φόρμα ώστε να ενημερωθεί με την έναρξη του προγράμματος.

    Παρά το γεγονός ότι οι καταναλωτές είναι συγκρατημένοι, η αγορά των ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών δεν εμφανίζει έντονα σημάδια κάμψης.

    Όπως επισημαίνουν στελέχη της αγοράς υπάρχει μείωση ως προς τον όγκο των πωλήσεων ωστόσο σε επίπεδο τζίρου η εικόνα της φετινής χρονιάς παραμένει περίπου στα ίδια επίπεδα με πέρυσι γεγονός που οφείλεται στις ανατιμήσεις.

    Εξάλλου, στην περίπτωση των μεγάλων λευκών ηλεκτρικών συσκευών όπως τα ψυγεία και οι καταψύκτες  λειτουργούν βάσει αναγκών. Για αυτό και η αγορά δεν «πάγωσε» εν αναμονή της έναρξης του προγράμματος.

    Αντίθετα, στην αγορά των ψυγείων εκτιμήσεις στελεχών κάνουν λόγο για μικρή αύξηση των πωλήσεων. Θετικά κινήθηκε και η αγορά των κλιματιστικών από την αρχή της χρονιάς λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών.

    Η πλατφόρμα και η διαδικασία

    Στόχος είναι η πλατφόρμα να ανοίξει έως τη Δευτέρα 20 Ιουνίου και να παραμείνει ανοιχτή για 15 ημέρες.

    Οι δικαιούχοι του προγράμματος θα μπορούν να επιλέξουν οποιαδήποτε συσκευή θελήσουν, αρκεί να πληροί συγκεκριμένες προδιαγραφές ενεργειακής απόδοσης και ποιότητας.

    Ειδικότερα:

    • Τα ωφελούμενα νοικοκυριά θα έχουν τη δυνατότητα να αντικαταστήσουν έως και τρεις ηλεκτρικές συσκευές.
    • Τα ποσοστά επιδότησης θα κυμανθούν από 30% έως 50% ανά νοικοκυριό, ανάλογα με το ετήσιο εισόδημα.
    • Προτεραιότητα θα δοθεί σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, όπως ΑμεΑ, μονογονεϊκές οικογένειες και πολύτεκνοι.
    • Προϋπόθεση για την επιδότηση είναι η απόσυρση των παλαιών ηλεκτρικών συσκευών που βρίσκονται σε λειτουργία.
    • Με την υποβολή της αίτησης ο καταναλωτής χρειάζεται να συμπληρώσει μόνο το ΑΦΜ, το ΑΜΚΑ και τον αριθμό της παροχής ηλεκτρικού ρεύματος. Τα υπόλοιπα θα συμπληρώνονται αυτόματα. Θα εκδίδεται ένας ηλεκτρονικός αριθμός και στη συνέχεια θα μπορούν να προχωρήσουν στην αγορά και αντικατάσταση της συσκευής τους.

    Βασική προϋπόθεση για να εξασφαλίσει κάποιος την επιδότηση είναι να δώσει για ανακύκλωση παλιά συσκευή.

    Η συσκευή θα πρέπει να λειτουργεί ενώ στην περίπτωση των κλιματιστικών δεν θα πρέπει να έχει αφαιρεθεί το ψυκτικό υγρό.

    Όταν θα πηγαίνει ο εγκαταστάτης για να ξηλώσει την προηγούμενη συσκευή συμπληρώνεται μια υπεύθυνη δήλωση, ότι η συσκευή είναι παλιά και ολοκληρώνεται η διαδικασία.

    Με βάση τα στοιχεία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Eνέργειας εκτιμάται ότι θα αντικατασταθούν περισσότερες από 380.000 ενεργοβόρες συσκευές, θα υπάρξει σημαντική  εξοικονόμηση ενέργειας και ότι οι καταναλωτές θα δουν μείωση στους λογαριασμούς του  ρεύματος από 150 έως 300 ευρώ τον χρόνο.

    Επιπλέον με την εφαρμογή του προγράμματος η Ελλάδα θα πετύχει σημαντική μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα κατά 126.000 τόνους ανά έτος ενώ το όφελος της ελληνικής οικονομίας από τη μείωση των εισαγωγών φυσικού αερίου και πετρελαίου υπολογίζεται ότι θα ανέλθει στα 15 έως 27 εκατ. ευρώ το χρόνο.

     Διαβάστε επίσης:

    Power Pass: Ανοίγει την Πέμπτη η πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων – Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουν οι δικαιούχοι

    Τριπλασιάζεται το ποσό της επιδότησης για το «Πρώτο Ένσημο» – Στα 3.600 ευρώ η επιδότηση για 6 μήνες από 1.200 ευρώ



    ΣΧΟΛΙΑ