• Business

    H Microsoft επενδύει στο ΑΠΘ – Ενδιαφέρον για κέντρο καινοτομίας

    • NewsRoom

    Bill Gates


    To Microsoft Innovation Center της Ελλάδας έχει προτείνει να δημιουργηθεί στο ΑΠΘ ένα κέντρο καινοτομίας.

    Έχοντας ήδη συμπληρώσει πέντε χρόνια λειτουργίας, το Γραφείο Μεταφοράς Τεχνολογίας (ΓΜΤ) του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου, συνεχίζει την πορεία του. Φιλοδοξεί να εξελιχθεί πλήρως σε ένα hub, που θα βρίσκεται ακόμη πιο κοντά στην αγορά, ώστε σε αυτό να καταφεύγουν ολοένα και περισσότερες επιχειρήσεις, αλλά και ερευνητές του ιδρύματος, που θέλουν να διοχετεύσουν την έρευνά τους στην αγορά με οικονομικό όφελος.

    Στην πενταετή -και πλέον-λειτουργία του, το γραφείο έχει διαμεσολαβήσει σε συνεργασίες ερευνητών-επιχειρήσεων, που κατέληξαν σε κύκλο εργασιών 29,3 εκατ. ευρώ(2014-2017).

    Κατέληξαν επίσης σε 74 διπλώματα ευρεσιτεχνίας, πέντε εταιρείες τεχνοβλαστούς (spin-off), οι τρεις από τις οποίες συνεργάζονται με διεθνείς βιομηχανίες.

    Έγιναν 66 διαπιστεύσεις-πιστοποιήσεις εργαστηρίων, εννέα κύκλοι εργαστηρίων προς μέλη του πανεπιστημίου για την ανάπτυξη και ωρίμανση των ερευνών τους.

    Επιτεύχθηκαν καίριες συνεργασίες με το οικοσύστημα καινοτομίας (Ok!Thess, NBG Business Seeds της ΕΤΕ, iGrowLabs, “Unifund ΑΚΕΣ”), με δίκτυα και συνδέσμους.

    «Δεν είναι καθόλου εύκολο να δημιουργηθεί ένας τεχνοβλαστός, καθώς πρόκειται για ένα νέο νομικό πρόσωπο με δραστηριότητα. Ακόμη και οι τρεις εθνικές πατέντες που κατάφεραν να αξιοποιηθούν είναι ένας μεγάλος αριθμός. Στα ερευνητικά ιδρύματα και πανεπιστήμια στις 100 πατέντες είναι ζήτημα εάν αξιοποιείται μία» δήλωσε στο ΑΠΕ- ΜΠΕ, η υπεύθυνη του ΓΜΤ ΑΠΘ, Σοφία Τσακίρη.

    Ο αναπληρωτής πρύτανης Οικονομικών Νίκος Βαρσακέλης, υπογράμμισε ότι η πορεία ενός τέτοιου γραφείου πρέπει να είναι μακροχρόνια. Ενώ το ΑΠΘ επέλεξε να βαδίσει περισσότερο εκθετικά παρά γραμμικά.

    «Οι στόχοι που έχουμε βάλει είναι να αυξάνονται εκθετικά οι τεχνοβλαστοί, αλλά για να γίνει αυτό θα πρέπει να δημιουργήσεις το γόνιμο έδαφος και την κατάλληλη κουλτούρα. Για να πούμε ότι θα δημιουργήσουμε την επόμενη πενταετία 10 νέες spin-off θα πρέπει να υπάρξει ενδιαφέρον από 1.000 ερευνητές. Και από αυτούς θα προκύψουν οι δέκα νέοι τεχνοβλαστοί. Αυτό κάνουμε τώρα και με τα Εργαστήρια Αξιοποίησης Έρευνας και Καινοτομίας και με τα οικοσυστήματα καινοτομίας» είπε.

    Συμπλήρωσε:

    «Στην ουσία το ΑΠΘ είναι το μόνο πανεπιστήμιο που έχει πραγματικό Γραφείο Μεταφοράς Τεχνολογίας με ενεργητική πολιτική, αν και λειτουργεί μόλις με δύο άτομα» όταν σε ξένα διακεκριμένα ιδρύματα ο αριθμός τους φτάνει και τα 60.

    Η Microsoft θέλει να συνεργαστεί με το ΑΠΘ

    Στην παρούσα φάση, το ΑΠΘ διαθέτει πέντε spin-off εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην ανάπτυξη λογισμικού προσομοίωσης για την αυτοκινητοβιομηχανία, στην καταγραφή και μοντελοποίηση οδικών ατμοσφαιρικών εκπομπών αερίων, στην κατασκευή και τον χαρακτηρισμό εξελιγμένων νανοσωματιδίων, στην ανάπτυξη λύσεων για τη συμπαραγωγή ενέργειας από οργανικά κατάλοιπα επιχειρήσεων του αγροδιατροφικού κλάδου και στην ολιστική αξιολόγηση της ποιότητας λογισμικού με βάση το πρότυπο ISO/IEC 25010.

    «Οι τεχνοβλαστοί έχουν στενή σχέση με τις ερευνητικές ομάδες του πανεπιστημίου και αποτελούν και οχήματα για μεταφορά ερευνητικών έργων εκεί. Για παράδειγμα, η “Exothermia” και η “Emisia” από το Εργαστήριο Εφαρμοσμένης Θερμοδυναμικής του τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών είναι δύο τεχνοβλαστοί που συνεργάζονται με μεγάλες αυτοκινητοβιομηχανίες, όπως η Mercedes και η BMW, οι οποίες αναθέτουν στη συνέχεια ως υπεργολαβία στο ΑΠΘ, στο αντίστοιχο εργαστήριο, κάποιες εργασίες που δεν μπορούν να κάνουν in situ» ανέφερε ο αναπληρωτής πρύτανης.

    Σε ό,τι αφορά στη βιομηχανική έρευνα (για το διάστημα 2014-17) πραγματοποιήθηκαν 2.358 έργα βιομηχανικής συνεργασίας. Αυτά χρηματοδοτήθηκαν αποκλειστικά από ιδιωτικές επιχειρήσεις, με κύκλο εργασιών 29,3 εκατομμύρια ευρώ.

    Το ποσό αντιπροσωπεύει το 16,39% του συνολικού κύκλου εργασιών του Ειδικού Λογαριασμού Κονδυλίων Έρευνας (ΕΛΚΕ) του ΑΠΘ.

    Ενδεικτικές συνεργασίες με ελληνικές εταιρείες είναι με τις: Συνεταιριστική Ένωση Καπνοπαραγωγών, Ελλάδας, Agris AE, ΒΙΟΖΩΚΑΤ, ΑΛΟΥΜΥΛ, Γενική Χημικών Προϊόντων, Κρέτα Φαρμ, Κομποστοποίηση ΕΕ, Σουρωτή, Ντόπλερ κ.ά. Και συνεργασίες με επιχειρήσεις του εξωτερικού: Hyundai Motor, Astrazaneca, Man Truck & Bus, Novartis, CHR, Hansen A/S Toyota, Abbott, Wyeth κ.ά.

    Σύμφωνα με τον αναπληρωτή πρύτανη, υπάρχει πρόταση από το Microsoft Innovation Center της Ελλάδας να δημιουργηθεί στο ΑΠΘ ένα κέντρο καινοτομίας, με την αρωγή της εταιρείας, που θα υποστηρίζει τους νέους ερευνητές να εξελίξουν το έργο τους και στη συνέχεια να έρχονται σε επαφή είτε με venture capitals, είτε με επενδυτές ή με εταιρείες που θα ήθελαν να ασχοληθούν. «Βρίσκονται σε εξέλιξη οι συζητήσεις για να διερευνήσουμε τους τρόπους που μπορεί να υλοποιηθεί κάτι τέτοιο, που βέβαια θα είναι στενά συνδεδεμένο με το ΓΜΤ, αλλά προς το παρόν δεν υπάρχει κάτι που μπορούμε να ανακοινώσουμε, είναι μία πρόταση από την εταιρεία προς το ΑΠΘ» δήλωσε ο κ. Βαρσακέλης.



    ΣΧΟΛΙΑ