• Business

    H κρίση της Audi δοκιμάζει τις εύθραυστες ισορροπίες στην VW

    O CEO της Audi AG, Rupert Stadler


    Η σύλληψη του διευθύνοντος συμβούλου της Audi, o οποίος και οδηγήθηκε στη φυλακή, αναγκάζει τους μετόχους του ομίλου Volkswagen να επαναδιαπραγματευτούν τις εύθραυστες ισορροπίες στις μεταξύ τους σχέσεις και στη διαχείριση της θυγατρικής πολυτελών αυτοκινήτων.

    Σύμφωνα με πληροφορίες του Reuters έχουν ήδη αρχίσει συζητήσεις για την επόμενη ημέρα στην Audi, την πλέον κερδοφόρα μονάδα της εταιρείας, οι οποίες και πυροδοτούν εντάσεις ανάμεσα στις οικογένειες Πιχ και Πόρσε, όπως και μεταξύ της διοίκησης και των εργατικών συνδικάτων.

    H VW επέμενε ότι η ανάπτυξη παράνομου λογισμικού με το οποίο παραποιούνταν οι μετρήσεις για τις εκπομπές ρύπων, ήταν έργο χαμηλόβαθμων υπαλλήλων, στο οποίο δεν είχαν εμπλακεί στελέχη του διοικητικού συμβουλίου. Οι αμερικανικές αρχές αμφισβήτησαν ευθέως τη θέση αυτή και άσκησαν δίωξη κατά του πρώην διευθύνοντος συμβούλου, Μάρτιν Βίντερκορν. Η σύλληψη του Στάντλερ από τις γερμανικές αρχές έρχεται να εγείρει νέα ερωτηματικά.

    H Audi και η VW δήλωσαν τη Δευτέρα πως ο Stadler θεωρείται αθώος μέχρι αποδείξεως του εναντίου.

    Υπενθυμίζεται ότι η Volkswagen, που ταλανίζεται από το σκάνδαλο του dieselgate από το 2015, στον διακανονισμό ύψους 4,3 δισ. δολαρίων με τις αμερικανικές αρχές παραδεχόταν ότι οι μηχανικοί της VW στο σχεδιασμό του παράτυπου λογισμικού δανείστηκαν την αρχική ιδέα από την Audi. Οι μηχανικοί της Audi ανάπτυξαν τους τρίλιτρους κινητήρες diesel, οι οποίοι στη συνέχεια χρησιμοποιήθηκαν σε μοντέλα VW και Porsche, που πωλήθηκαν στην αγορά των ΗΠΑ από το 2009 έως το 2016.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Προφυλακίστηκε ο CEO της Audi

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Dieselgate: Το παρασκήνιο της σύλληψης του ισχυρού άνδρα της Audi. Δεν κατάφεραν να τον σώσουν ούτε οι μεγαλομέτοχοι της εταιρείας

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Εξέλιξη-σοκ στην Audi: Συνελήφθη ο CEO της εταιρείας για το dieselgate



    ΣΧΟΛΙΑ