• Business

    Google Cloud: Δημιουργεί «τράπεζα ψηφιακών σχέσεων» με πρώην θυγατρική της Τράπεζας Κύπρου

    Thomas Kurian Chief executive officer of Google Cloud


    Το Google Cloud συνεργάζεται με μια μικρή βρετανική τράπεζα για να αναπτύξει έναν νέο τύπο πλατφόρμας που συνδυάζει τις προσωπικές σχέσεις της παραδοσιακής τραπεζικής με την τεχνολογία και την υποδομή των νέων ψηφιακών τραπεζών.

    Η Cynergy Bank, πρώην θυγατρική της Τράπεζας Κύπρου, αναφέρει ότι η συνεργασία της με το Google Cloud και τον πάροχο υπηρεσιών τεχνολογίας πληροφοριών Wipro θα της επιτρέψει να γίνει «τράπεζα ψηφιακών σχέσεων».

    Η Google Cloud είναι ξεχωριστή εταιρεία από την Google Search, αλλά και οι δύο ανήκουν στη μητρική εταιρεία Alphabet.

    Η τραπεζική πλατφόρμα που σύμφωνα με την Cynergy θα είναι «μια μίξη της σχέσης πρόσωπο με πρόσωπο όπως διαμορφώνεται από την ψηφιακή τεχνολογία» πρόκειται να ξεκινήσει τον Φεβρουάριο ή τον Μάρτιο του 2021 και στοχεύει σε ταχέως αναπτυσσόμενες μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις.

    Αν και η τράπεζα δεν αποκαλύπτει την αξία της συμφωνίας της με την Google Cloud, ο διευθύνων σύμβουλος της Cynergy, Nick Fahy, δήλωσε στο MarketWatch ότι «η επένδυσή μας είναι δεκάδες εκατομμύρια λίρες».

    Η Cynergy θα βασιστεί στην πλατφόρμα του Google Cloud για να επιτρέπει στους πελάτες να κάνουν μεγάλο μέρος των τραπεζικών τους συναλλαγών στο διαδίκτυο, συμπεριλαμβανομένης της συνομιλίας με εκπροσώπους τραπεζών, διατηρώντας παράλληλα την επιλογή για προσωπικές και τηλεφωνικές συναντήσεις με συμβούλους.

    Ο Fahy είπε ότι οι διαχειριστές τραπεζικών σχέσεων ξοδεύουν αυτήν την περίοδο περίπου το 30% του χρόνου τους με τους πελάτες και το 70% στις εσωτερικές διαδικασίες και το νέο μοντέλο ελπίζει να ανατρέψει αυτή την αναλογία, επιτρέποντας στους τραπεζίτες να περνούν το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου τους με τους πελάτες.

    Άλλοι στόχοι της νέας πλατφόρμας περιλαμβάνουν την παροχή γρήγορων αποφάσεων για παροχή δανείων και την ανάπτυξη μιας νέας σειράς προϊόντων ψηφιακού δανεισμού και ταμιευτηρίου.

    Ο Fahy είπε ότι η τράπεζα ελπίζει ότι η νέα πλατφόρμα και οι υπηρεσίες θα ενισχύσουν την πελατειακή της βάση από 80.000 σε 300.000 έως 500.000 μέσα στα επόμενα τρία χρόνια.

    Η Cynergy Bank ήταν θυγατρική της Τράπεζας Κύπρου στο Ηνωμένο Βασίλειο και πωλήθηκε το 2018 σε μια ομάδα ιδιωτικών επενδυτών για 138 εκατ. δολάρια. Στα πλαίσια της συναλλαγής, η BOC UK μετονομάστηκε σε «Cynergy Bank».

    Το Google Cloud είπε ότι «το συναρπαστικό μέρος» της συμφωνίας είναι ότι το νέο τραπεζικό μοντέλο θα συνδυάζει στοιχεία της παραδοσιακής τραπεζικής με την υποδομή μιας ψηφιακής τράπεζας.

    “Αυτό είναι ιδανικό για μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις που χρειάζονται την ικανότητα και την ικανότητα να αναπτυχθούν γρήγορα”, δήλωσε ο Adrian Poole, επικεφαλής χρηματοοικονομικών υπηρεσιών στο Google Cloud Platform για το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ιρλανδία.

    Η συνεργασία μεταξύ Google Cloud και Cynergy Bank έρχεται καθώς οι υπηρεσίες cloud, που κυριαρχούνται από τεχνολογικούς γίγαντες, γίνονται όλο και πιο κρίσιμες για τις εταιρείες χρηματοοικονομικών υπηρεσιών.

    Η τεχνολογία του Google Cloud χρησιμοποιείται ήδη από τραπεζικούς γίγαντες, συμπεριλαμβανομένων των Goldman Sachs και HSBC, καθώς και ψηφιακά προσανατολισμένων χρηματοοικονομικών υπηρεσιών όπως το PayPal και η βρετανική fintech Monzo.

    Την περασμένη εβδομάδα, η Alphabet είπε ότι θα επιτρέψει στους πελάτες να υποβάλουν αίτηση για λογαριασμούς ψηφιακών τραπεζών μέσω του Google Pay.

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση



    ΣΧΟΛΙΑ