• Business

    Γλύτωσε στο παρά πέντε την επιβολή δασμών 9,6% η ελληνική φέτα στις ΗΠΑ

    • NewsRoom
    φέτα


    Την εξαίρεση της ελληνικής φέτας από την επιβολή δασμών 9,6% από τις ΗΠΑ, στο πλαίσιο της νέας δασμολογικής πολιτικής που ετοιμάζει ο Λευκό Οίκος, κατάφερε η παρέμβαση των Ελληνικών Αρχών.

    Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, η αμερικανική πλευρά σχεδίαζε την ανακατάταξη της Φέτας σε δασμολογική κλάση, στην οποία οι δασμοί θα ανέρχονταν στο 9,6%, από το 0% που βρίσκονται σήμερα.

    Το υπουργείο απέστειλε σχετικό αίτημα για την εξαίρεση της φέτας στην Ουάσινγκτον, με την πλευρά της Αμερικανικής Υπηρεσία Προστασίας Τελωνείων και Συνόρων (CBP) να απαντά σήμερα στην ελληνική πρεσβεία στις ΗΠΑ ότι αποφασίστηκε «η ανάκληση της πρόθεσης δασμολογικής ανακατάταξης εισαγόμενων πρόβειων τυριών στις ΗΠΑ, λόγω κριθείσης επαρκούς της υφιστάμενης κατάταξης».

    Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σταύρος Αραχωβίτης εξέφρασε ικανοποίηση για την έκβαση των συζητήσεων, κάνοντας λόγο για «ευχάριστο γεγονός».

    «Η προστασία της Φέτας, και κατ’ επέκταση της ελληνικής κτηνοτροφίας και της ελληνικής παραγωγής εν γένει, είναι στον πυρήνα της πολιτικής μας για έναν εξωστρεφή αγροδιατροφικό τομέα, που θα παράγει προστιθέμενη αξία για τους παραγωγούς και τον τόπο», πρόσθεσε.



    ΣΧΟΛΙΑ