• Business

    Γιατί παραιτήθηκε ο CEO του Mega Νίκος Πεφάνης – Τι θα κάνουν Φιλιππόπουλος-Μάρης και τράπεζες

    Θεοχάρης Φιλιππόπουλος. Ετών 52. Εκδότης


    Τις πιο κρίσιμες ώρες της 27χρονης ιστορίας του διανύει το Mega, μετά την άκαρπη χθεσινή συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του καναλιού, στη διάρκεια της οποίας όχι μόνο δεν υπήρξε συμφωνία για την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, αλλά είχαμε και την παραίτηση του διευθύνοντος συμβούλου Νίκου Πεφάνη.

    Νίκος Πεφάνης. Τέως CEO Τηλετυπος
    Νίκος Πεφάνης. Τέως CEO Τηλετυπος

    Δεν επρόκειτο βέβαια ακριβώς για… κεραυνό εν αιθρία, καθώς οι φήμες για επικείμενη παραίτηση του Νίκου Πεφάνη είχαν κυκλοφορήσει ήδη μετά την αποτυχία της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου την προηγούμενη εβδομάδα και το αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει το κανάλι, από τη στιγμή που οι βασικοί μέτοχοι του Mega απέχουν από την αύξηση και εδώ και σχεδόν δύο εβδομάδες έχει λήξει η περίοδος χάριτος που είχαν χορηγήσει οι τράπεζες για μην καταγγείλουν το ομολογιακό δάνειο υπολειπόμενου ποσού 88 εκατ. ευρώ λόγω μη τήρησης συμπεφωνημένων χρηματοοικονομικών δεικτών.

    Σταύρος Ψυχάρης. CEO ΔΟΛ
    Σταύρος Ψυχάρης. CEO ΔΟΛ

    Ο Νίκος Πεφάνης, που ανέλαβε καθήκοντα διευθύνοντος συμβούλου τον περασμένο Ιούλιο, προερχόμενος από τον ΔΟΛ και έχοντας την απόλυτη εμπιστοσύνη όχι μόνο του Σταύρου Ψυχάρη, αλλά και των έτερων μεγαλομετόχων Μπόμπολα και Βαρδινογιάννη, κατάφερε μέσα σε λίγους μήνες να μειώσει σημαντικά το κόστος λειτουργίας του καναλιού και προχώρησε τη διαδικασία αναδιάρθρωσης των δανείων του Mega, όμως η αποτυχία της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου δεν του άφηνε περιθώρια να μείνει στη θέση αυτή.

    vardinogiannis
    Βαρδής Βαρδινογιάννης

    Για να καταστεί σαφές το πόσο δύσκολα είναι τα πράγματα στο Mega, αξίζει να σημειωθεί ότι στο εννιάμηνο, με βάση τις αναμορφωμένες οικονομικές καταστάσεις, η καθαρή θέση της εταιρείας ήταν αρνητική κατά το ποσό των 6 εκατ. ευρώ και οι υποχρεώσεις έφτασαν τα 180 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων οι 116 εκατ. ευρώ ήταν τραπεζικές.

    Θεοχάρης Φιλιππόπουλος. Ετών 52. Εκδότης
    Θεοχάρης Φιλιππόπουλος. Ετών 52. Εκδότης

    Μέσα σε αυτό το ασφυκτικό πλαίσιο, είναι εξαιρετικά αμφίβολο αν θα μπουν τελικά στο Mega οι δύο νέοι «παίκτες» που ακούγονται έντονα το τελευταίο διάστημα, ο Θεοχάρης Φιλιππόπουλος των Αττικών Εκδόσεων (με τον οποίο έχει καλές σχέσεις η πλευρά Βαρδινογιάννη, αλλά και η πλευρά Μπόμπολα) και ο Δημήτρης Μάρης, με έντονη δραστηριότητα σε ενημερωτικές ιστοσελίδες, τον οποίο θέλει να φέρει στο Mega η πλευρά Μπόμπολα.  Πρόκειται για δύο πρόσωπα που φέρονταν έτοιμα να μπουν ως μέτοχοι στο Μεγάλο Κανάλι, επενδύοντας συνολικά 5 εκατομμύρια ευρώ, όμως οι τελευταίες εξελίξεις θέτουν εν αμφιβόλω τη συμμετοχή τους.

    Τι θα κάνουν οι τράπεζες 

    Το ερώτημα είναι τι θα κάνουν οι τράπεζες καθώς ήδη εδώ και σχεδόν δύο 20 ημέρες  έχει λήξει η περίοδος χάριτος που είχαν χορηγήσει οι τράπεζες για μην καταγγείλουν το ομολογιακό δάνειο υπολειπόμενου ποσού 88 εκατ. ευρώ λόγω μη τήρησης συμπεφωνημένων χρηματοοικονομικών δεικτών. Θα καταγγείλουν το ομολογιακό δάνειο η θα αναμένουν την ολοκλήρωση του διαγωνισμού για τις άδειες την προσωρινή απόφαση του ΣτΕ που έχει προσφύγει η ένωση των ιδιοκτητων ; Εάν συμβεί αυτό τότε διαδικασία είναι η εξής: Το δάνειο εφόσον καθίσταται ληξιπρόθεσμο τότε εκδίδονται διαταγές πληρωμής και γίνεται συντηρητική κατάσχεση επί των περιουσιακών στοιχείων προκειμένου να εξασφαλίσουν  την απαίτηση τους. Επιπρόσθετα τα χρέη μπορούν να μετοχοποιηθούν και οι τράπεζες να αποκτήσουν τμήμα του μετοχικού κεφαλαίου. Άλλωστε υπάρχει νομικό προηγούμενο καθώς παλαιότερα η τράπεζα Eurobank πήρε τον έλεγχο του ραδιοφωνικού σταθμού Nitro ) πήρε υπό τον της τον ραδιοφωνικό σταθμό Nitro. Ακόμα και αυτή η διαδικασία όμως είναι χρονοβόρα καθώς χρειάζονται γενικές συνέλευσης κοκ

    Δημήτρης Μάρης. Επιχειρηματίας
    Δημήτρης Μάρης. Επιχειρηματίας

     



    ΣΧΟΛΙΑ