• Business

    Γιατί ο Μυτιληναίος τα βάζει με την ΔΕΗ. Οι κόντρες και τα συμφέροντα

    Ευάγγελος Μυτιληναίος ΜΕΤΚΑ Όμιλος Μυτιληναίου

    Ευάγγελος Μυτιληναίος. Επικεφαλής Μυτιληναίος


    Η κόντρα τους έχει φτάσει μέχρι και το Ευρωδικαστήριο. Η τιμή του ρεύματος, οι “κατηγορίες” για παράνομες κρατικές ενισχύσεις, οι “απειλές” για διακοπή της ηλεκτροδότησης είναι μερικές από τις αιτίες διένεξης του Ομίλου Μυτιληναίου με την ΔΕΗ στο παρελθόν. Στην παρούσα φάση “λάδι στη φωτιά” βάζουν οι ανεξόφλητοι λογαριασμοί των καταναλωτών.Σε αυτή την μάχη ο Ευάγγελος Μυτιληναίος δεν είναι μόνος.

    Συντάσσεται μαζί με όλους τους ανεξάρτητους προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας. H θυγατρική των ΕΛΠΕ και της Ιταλικής Edison, Elpedison, η HΡΩΝ του ομίλου ΤΕΡΝΑ και η Protergia του ομίλου Μυτιληναίου θεωρούν ότι δεν πρέπει να εμποδίζεται η επιλογή του καταναλωτή να αλλάξει πάροχο στην περίπτωση που έχει ληξιπρόθεσμες οφειλές στον προηγούμενο. Η ΔΕΗ, από το δικό της μετερίζι, επιθυμεί την απαγόρευση αλλαγής προμηθευτή, χωρίς πρώτα να έχει εξοφληθεί ο προηγούμενος πάροχος ηλεκτρικής ενέργειας και προειδοποιεί για φαινόμενα Energa και Hellas Power.

    Διαβάστε περισσότερα για το θέμα στο mononews.gr

    Protergia: Νέα ενεργειακή εποχή

    Μέχρι και την δυνατότητα να παρακολουθούν και να αναλύουν την ενεργειακή τους κατανάλωση και το κόστος τους με ένα απλό “κλικ” δίνει η Protergia στους καταναλωτές που θα την επιλέξουν. Φιλοσοφία της εταιρείας είναι ότι η νέα ενεργειακή εποχή απαιτεί τον μετασχηματισμό των εταιριών ενέργειας σε παρόχους προσωποποιημένων ψηφιακών υπηρεσιών, με οδηγό την έξυπνη διαχείριση δεδομένων και την εξοικονόμηση ενέργειας.

    Στις αρχές του 2014 ανακοινώθηκε η είσοδός του ομίλου Μυτιληναίου στην αγορά λιανικής με ανταγωνιστικές χρεώσεις, επιβράβευση πελατών και ξεκάθαρη τιμολόγηση.

    Η Protergia είναι ο μεγαλύτερος ιδιώτης παραγωγός ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα. Διαθέτει ένα ενεργειακό χαρτοφυλάκιο δυναμικότητας άνω των 1.200 MW, με μονάδες παραγωγής με καύσιμο φυσικό αέριο στον Αγιο Νικόλαο Βοιωτίας και στους Αγίους Θεοδώρους Κορινθίας και μονάδες Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (αιολικά πάρκα, φωτοβολταϊκοί σταθμοί και μικρά υδροηλεκτρικά έργα).

    Who is who

    Αυτοδημιούργητος, διορατικός, μεθοδικός και όπως κάθε gentleman αναγνωρίζει τα λάθη του και πληρώνει για τα πάθη του. Από τους μεγαλύτερους βιομηχάνους της χώρας και δυνατός παίκτης σε μια από τις πιο “hot” αγορές, αυτή της ενέργειας, ο Ευάγγελος Μυτιληναίος, δεν γεννήθηκε μεγιστάνας. Κληρονόμησε από τον παππού του μια μικρή εμπορική εταιρία και κατάφερε να στήσει έναν όμιλο με τζίρο που ξεπερνά το 1 δις ευρώ με 5000 θέσεις εργασίας.

    Εχθροί και φίλοι του παραδέχονται το επιχειρηματικό του δαιμόνιο. Βλέπει ευκαιρίες και εξαπλώνεται. Στα 62 του χρόνια παίζει δυνατά και ανταγωνιστικά στην παγκόσμια αγορά. Η κατασκευαστική ΜΕΤΚΑ ανταγωνίζεται ισάξια απέναντι σε εταιρείες-κολοσσούς, εκτελώντας έργα σε Ευρώπη, Τουρκία, Μέση Ανατολή, Ασία και Βόρεια Αφρική.

    Ο κ. Ευάγγελος Μυτιληναίος είχε γίνει λαϊκός μύθος την εποχή του Χρηματιστηρίου. ¨Είναι νέος, είναι ωραίος, είναι ο Ευάγγελος Μυτιληναίος¨ έλεγαν οι χρηματιστές.
    Ο κ. Ευάγγελος Μυτιληναίος είχε γίνει
    λαϊκός μύθος την εποχή του Χρηματιστηρίου. ¨Είναι νέος, είναι ωραίος, είναι ο Ευάγγελος
    Μυτιληναίος¨ έλεγαν οι χρηματιστές.

    Το όνομά του βρέθηκε πίσω από τα περισσότερα μεγάλα deal των τελευταίων ετών στον κλάδο της μεταλλουργίας και της ενέργειας. Η εξαγορά της «ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ», στις αρχές του 2005, ενίσχυσε την παρουσία του Ομίλου στο κλάδο της Μεταλλουργίας και η εδραίωση στον κλάδο της Ενέργειας ήρθε το 2010, με την PROTERGIA, έχοντας αποκομίσει πολύτιμη εμπειρία από την συνεργασία με την ισπανική Endesa.

    Ευάγγελος Μυτιληναίος

    Δεν είναι τυχαίο ότι κορυφαία ΜΜΕ ανά τον κόσμο (BBC, Bloomberg, Financial Times κ.α.) προτιμούν να συνομιλήσουν μαζί του παρά με Έλληνα πολιτικό. Έχοντας το προνόμιο καλών σπουδών στη Νομική Αθηνών και στο London School of Economics, ανταποκρίνεται σε υψηλού επιπέδου οικονομικές και πολιτικές συζητήσεις.

    Όμως δεν ισχύει το ίδιο για τα εγχώρια media όπου οι εμφανίσεις του είναι απειροελάχιστες.

    Πληθώρα δημοσιευμάτων κυκλοφόρησαν στον τύπο για προνομιακή τιμή ρεύματος της Αλουμίνιον από τη ΔΕΗ και για τις πολιτικές του διασυνδέσεις. Την περίοδο που η εκροή των καταθέσεων είχε κλιμακωθεί επικίνδυνα, λιγοστά ήταν τα ρεπορτάζ για την στήριξη που προσέφερε ο όμιλος στις ελληνικές τράπεζες με την ισχυρή ρευστότητα που διαθέτει.

    Τα λάθη, τα πάθη και τα γούστα

    Το 2000 ο τραγουδιστής Αντώνης Ρέμος τον πείθει να εμπλακεί με τη διοίκηση της ΠΑΕ Ηρακλής. Η ομάδα δεν πάει καλά, αντιμετωπίζει το κυνήγι της λεγόμενης παράγκας και παρά τις μεταγραφές δεν μπορεί να ορθοποδήσει. Φίλαθλοι και παράγοντες του Ηρακλή από την μία τον έβριζαν και τον χλεύαζαν και από την άλλη του ζητούσαν να βάλει λεφτά. Τρία χρόνια πέρασαν μέχρι να διαπιστώσει ότι οι μπίζνες του ποδοσφαίρου μπορεί να πλήξουν το image ενός σοβαρού επιχειρηματία.

    Στις αδυναμίες του περιλαμβάνονται τα έργα τέχνης και η κλασσική μουσική ενώ δεν ξεχνά να επισκέπτεται την γενέτειρά του, Κορώνη.

    Σύμφωνα με το wikipedia.org η περιουσία του Ευάγγελου Μυτιληναίου υπολογίζεται στα 650-700 εκατομμύρια ευρώ.



    ΣΧΟΛΙΑ