• Business

    Γιατί ο μεγαλομέτοχος της Eurobank, W. Ross, σνομπάρει την Ελλάδα και ευνοεί την Κύπρο

    • NewsRoom
    Wilbur Ross, ετών 78 , CEO Capital

    Wilbur Ross


    Με μία ομιλία που εξέπληξε ο Αμερικανός (μεγαλομέτοχος της Eurobank) διαχειριστής κεφαλαίων Wilbur Ross καλεί τις εταιρείες που έχουν τη βάση τους στο Λονδίνο να «μετακομίσουν» στην Κύπρο. Πρόκειται για μία κίνηση από την πλευρά του μεγαλομετόχου της Τράπεζας Κύπρου και της Eurobank που ευνοεί τη μεγαλόνησο καθώς η απήχηση των λεγομένων του μεγαλοεπενδυτή σε παγκόσμιο επίπεδο είναι τεράστια. Εντύπωση πάντως προκαλεί ότι ο Ross παρά το γεγονός έχει επενδύσει και στην Ελλάδα, δεν αναφέρεται καθόλου στη χώρα μας- κάτι που αποδεικνύει ακόμα και ότι το επενδυτικό ενδιαφέρον του ίδιου για την Ελλάδα είναι χαμηλό.
    Μία πιο φιλελεύθερη πολιτική, προκειμένου να προσελκυστούν εταιρείες που επεξεργάζονται το ενδεχόμενο μεταφοράς τους από το Λονδίνο, θα πρέπει να αρχίσουν να υιοθετούν οι κυπριακές αρχές, σύμφωνα με τον Wilbur Ross. Ειδικά, έχοντας το Brexit θα επηρεάσει αρνητικά τον τουριστικό κλάδο της Κύπρου την επόμενη τουριστική περίοδο.
    Η ανάγκη για μια πιο φιλελεύθερη πολιτική είναι επιτακτική καθώς -σύμφωνα πάντα με τον Wilbur Ross- μετά την απόφαση των Βρετανών για έξοδο της Βρετανίας από την Ε.Ε έχει δημιουργηθεί μία κρίση από την οποία προκύπτουν ευκαιρίες. Έτσι αυτό που προτάθηκε πιο συγκεκριμένα είναι οι κυπριακές Αρχές να υιοθετήσουν ακόμη πιο ανοικτές πολιτικές προκειμένου να προσελκύσουν εταιρείες χρηματοοικονομικών υπηρεσιών που σκέφτονται να μεταφέρουν εργασίες ή τις έδρες από το Λονδίνο σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
    «Προτείνω η Κύπρος να υιοθετήσει και να ανακοινώσει άμεσα ακόμη πιο φιλελεύθερες πολιτικές, έτσι ώστε να εκμεταλλευτεί τις αναπόφευκτες μετακομίσεις (εταιρειών) που θα συμβούν σε αυτή την περίοδο σύγχυσης», είπε ο κ. Ross, ο οποίος ήταν κύριος ομιλητής σε εκδήλωση που διοργάνωσαν η Τράπεζα Κύπρου ΚΥΠΡ 0,00% και το Harvard Club of Cyprus, όπως μεταδίδει το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων.
    Επιπλέον, ο κ. Ross ανέφερε ότι υπάρχουν ανάλογες ευκαιρίες και στον τομέα της ναυτιλίας, τονίζοντας βέβαια ότι η Κύπρος θα πρέπει να δράσει γρήγορα, διότι οι βασικοί ανταγωνιστές, δηλαδή η Φρανκφούρτη και το Δουβλίνο έχουν ήδη το προβάδισμα..
    «Πιστεύω ότι πρόκειται για μια θεόσταλτη ευκαιρία, αλλά πολύ μικρής διάρκειας διότι (οι εταιρείες) δεν θα περιμένουν για πολύ».
    Για τον κ. Ross, το μεγαλύτερο πρόβλημα για τις επιχειρήσεις είναι η αβεβαιότητα μέχρι να οριστικοποιηθεί το «διαζύγιο» Ε.Ε-Βρετανίας, κάτι που αναμένεται να χρειαστεί τουλάχιστον δυο χρόνια. «Αυτή η περίοδος των δυο ετών θα τείνει να παραλύσει τη λήψη επιχειρηματικών αποφάσεων, διότι οι επιχειρήσεις μπορούν να αντιμετωπίσουν την ευημερία, μπορούν να αντιμετωπίσουν την δυσκολία, όμως είναι πολύ δύσκολο να αντιμετωπίσουν την αβεβαιότητα», είπε.
    Πάντως όπως σημείωσε ο τουριστικός κλάδος της Κύπρου θα επηρεαστεί αρνητικά στην περίπτωση που η Βρετανία διολισθήσει στην ύφεση, παρόλο που όπως διευκρινίστηκε θα επηρεάσει την επόμενη τουριστική περίοδο, καθώς οι tour operators έχουν ήδη κλείσει τις πτήσεις charter για το 2016.

    Wilbur_Ross

    Ο Wilbur Ross είναι ένας Αμερικανός επενδυτής και μεγαλομέτοχος της Τράπεζας Κύπρου, γνωστός για την αναδιάρθρωση εταιρειών που έχουν αποτύχει στο χάλυβα, τον άνθρακα, τις τηλεπικοινωνίες, τις ξένες επενδύσεις και τα κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα. Ειδικεύεται σε μοχλευμένες εξαγορές. Από τον Αύγουστο του 2014 το περιοδικό Forbes αναφέρει Ross ως ένας από τους δισεκατομμυριούχους του κόσμου με μια καθαρή αξία των $ 2.900 δισεκατομμύρια.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:

    http://www.mononews.gr/thriler-ton-marinopoulo-ti-tha-gini-den-epikirothi-schedio-gia-arthro-99/57047

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:

    http://www.mononews.gr/sto-plevro-ton-ellinon-taxidioton-geniko-proxenio-konstantinoupolis-kanis-ellinas-metaxi-ton-thimaton/57118



    ΣΧΟΛΙΑ