• Business

    Γιατί και σε ποιες χώρες μεταναστεύουν οι εκατομμυριούχοι του πλανήτη


    Οι πλούσιοι του πλανήτη μεταναστεύουν με ολοένα και μεγαλύτερους ρυθμούς.

    Περίπου 108.000 εκατομμυριούχοι μετανάστευσαν διασυνοριακά πέρυσι, ποσοστό 14% υψηλότερο από το προηγούμενο έτος και περισσότερο από το διπλάσιο του επιπέδου του 2013, σύμφωνα με το New World Wealth που εδρεύει στο Γιοχάνεσμπουργκ. Η Αυστραλία, οι ΗΠΑ και ο Καναδάς είναι οι κορυφαίοι προορισμοί, σύμφωνα με την εταιρεία ερευνών, ενώ η Κίνα και η Ρωσία είναι οι μεγαλύτεροι χαμένοι. Το Ηνωμένο Βασίλειο είδε περίπου 3.000 εκατομμυριούχους να αναχωρούν πέρυσι, με το Brexit και τη φορολογία να θεωρούνται ως πιθανές αιτίες.

    Τα ποσοστά μετανάστευσης των πλουσίων δείχνουν τις τρέχουσες συνθήκες – όπως το έγκλημα, η έλλειψη επιχειρηματικών ευκαιριών ή οι θρησκευτικές εντάσεις – αλλά μπορεί επίσης να αποτελέσει βασικό μελλοντικό δείκτη, δήλωσε ο Andrew Amoils, επικεφαλής της έρευνας στο New World Wealth.

    “Μπορεί να είναι ένα σημάδι των άσχημων καταστάσεων που έρχονται, καθώς οι εύποροι είναι συχνά οι πρώτοι που αποχωρούν – έχουν τα μέσα να φύγουν σε αντίθεση με τους πολίτες της μεσαίας τάξης”, δήλωσε.

    Κορυφαίοι προορισμοί

    Η Αυστραλία βρίσκεται στις πρώτες θέσεις των προτιμήσεων των μεταναστών λόγω της ασφάλειας που υπάρχει στη χώρα, τη μη ύπαρξη φόρου κληρονομιάς και τους ισχυρούς επιχειρηματικούς δεσμούς με την Κίνα, την Ιαπωνία και τη Νότια Κορέα. Επίσης, ξεχωρίζει για τη συνεχή ανάπτυξή της, έχοντας ξεφύγει από τη χρηματοοικονομική κρίση χωρίς ζημιές, αποφεύγοντας τις υφέσεις τα τελευταία 27 χρόνια.

    Οι ΗΠΑ αποτελούν το δεύτερο πιο δημοφιλής προορισμό το 2018, με τις πόλεις Νέα Υόρκη, Λος Άντζελες, Μαϊάμι και την περιοχή του Σαν Φρανσίσκο να ξεχωρίζουν στις επιλογές.

    Κίνα, Ινδία

    Η αυστηρή πολιτική που ακολουθεί η Κίνα για τις εκροές κεφαλαίων τα τελευταία χρόνια, έχει τοποθετήσει πολλούς από τους πλουσιότερους πολίτες της χώρας στο στόχαστρο της εφορίας, γεγονός που έχει ως αποτέλεσμα τη μετατόπιση περιουσιακών στοιχείων και ανθρώπων. Ορισμένοι πλούσιοι Ασιάτες μετακινούνται επίσης σε ανεπτυγμένες χώρες, αναζητώντας περισσότερη άνεση ή καλύτερη εκπαίδευση για τα παιδιά τους.

    Η εκροή ατόμων από την Κίνα και την Ινδία δεν προκαλεί ανησυχία από οικονομικής πλευράς, δεδομένου ότι δημιουργούνται εκεί περισσότεροι νέοι εκατομμυριούχοι από αυτούς που φεύγουν, αναφέρει το New World Wealth.

    “Μόλις βελτιωθεί το βιοτικό επίπεδο στις χώρες αυτές, αναμένουμε από πολλούς πλούσιους να επιστρέψουν”, ανέφερε ο Amoils.

    Στις αναδυόμενες αγορές συνεχίζουν να σημειώνονται οι περισσότερες υποχωρήσεις, με την Τουρκία να χάνει 4.000 εκατομμυριούχους πέρυσι. Περίπου 7.000 εκατομμυριούχοι έφυγαν από τη Ρωσία την ίδια χρονιά, καθώς η χώρα επιβαρύνθηκε από τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν για την προσάρτηση της Κριμαίας.

    Η επιθυμία για προστασία της ιδιωτικής ζωής αποτελεί έναν ακόμη λόγο για τον οποίο οι πλούσιοι επανεξετάζουν τον τόπο διαμονής τους.

    “Πολλοί πλούσιοι αναζητούν ευκαιρίες για να περιορίσουν τους κινδύνους  που σχετίζονται με τη διάδοση πληροφοριών σχετικά με τους λογαριασμούς τους”, δήλωσε η Polina Kuleshova της Henley & Partners, η οποία παρέχει συμβουλές για την υπηκοότητα.

    Ένα ρεκόρ 26% των εκατομμυριούχων παγκοσμίως αρχίζει να σχεδιάζει τη μετανάστευση του φέτος, σύμφωνα με την έκθεση του Knight Frank για το πλούτο του 2019.

     



    ΣΧΟΛΙΑ