• Business

    Γιατί η πανδημία λειτουργεί αρνητικά για τις γυναίκες CEOs

    • NewsRoom


    Aρνητική επίδραση στην ανάδειξη γυναικών CEOs σε μεγάλες εταιρείες έχει η πανδημία, καθώς σε καιρούς covid-19 oι ηγεσίες τείνουν να επιλέγουν άνδρες σε νευραλγικά πόστα θεωρώντας -ενδεχομένως- ότι μπορούν να ανταπεξέλθουν ευκολότερα.

    Ενδεικτικό είναι, σύμφωνα με το Βloomberg πως από το ξέσπασμα της πανδημίας, τον Μάρτιο του 2020 μόλις το 3% των διευθυντικών στελεχών που επελέγησαν από τις μεγαλύτερες εταιρείες του κόσμου ήταν γυναίκες, όπως αποτυπώνεταισε έκθεση της Heidrick & Struggles που ειδικεύεται στην ανεύρεση ανώτατων στελεχών.

    Αντιθέτως, έξι μήνες προτού η covid-19 κηρυχθεί ως πανδημία, οι γυναίκες καταλάμβαναν τέσσερις φορές περισσότερες θέσεις εργασίας ως ανώτατα στελέχη στις 965 μεγαλύτερες εταιρείες σε όλο τον κόσμο.

    Αυτό συμβαίνει, βάσει της ανάλυσης, διότι οι γυναίκες απασχολούνται ως στελέχη σε θέσεις που πλήττονται περισσότερο από τα lockdowns και τα γενικότερα περιοριστικά μέτρα. Οι γυναίκες έχουν επίσης περισσότερες πιθανότητες να εγκαταλείψουν τη δουλειά τους για τη φροντίδα των παιδιών λόγω της μη λειτουργίας των σχολείων.

    Ορισμένοι οικονομολόγοι χαρακτηρίζουν την παρούσα οικονομική ύφεση ως την  «πρώτη γυναικεία ύφεση».

    Ένας ακόμη λόγος που εν καιρώ πανδημίας επιλέγονται περισσότερο άντρες είναι ότι οι εταιρείες τείνουν σε μεγαλύτερα ποσοστά να επιλέξουν για πόστα στελεχών και CEOs κάποιον που έχει ήδη εμπειρία σε αντίστοχη θέση, -εκ των πραγμάτων οι άνδρες έχουν προβάδισμα σε αυτό.

    Σημειώνεται ότι μόλις 6% των θέσεων CEO είναι πλέον γυναίκες.

    Διαβάστε επίσης:

    KPMG: Ο κορονοϊός άλλαξε τις προτεραιότητες των CEOs παγκοσμίως

    H CEO που ήταν κάποτε άντρας δίνει μία μοναδική προοπτική για την ισότητα των δύο φύλων



    ΣΧΟΛΙΑ