• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Γιατί η Glencore «υποβαθμίζει» τον Τέλη Μυστακίδη;

    • Bloomberg
    Τέλης Μυστακίδης

    Τέλης Μυστακίδης, επιχειρηματίας, μέτοχος Glencore


    Η Glencore Plc, η µεγαλύτερη εταιρία διακίνησης εµπορευµάτων (µεταλλευµάτων και άλλων πρώτων υλών) παγκοσμίως, αποφάσισε να “περιορίσει” το ρόλο του επί σειρά ετών επικεφαλής της στον τομέα του χαλκού, δισεκατομμυριούχου Αριστοτέλη Μυστακίδη, μετά από τα ερωτήματα που ανέκυψαν σε λογιστικό και διαχειριστικό επίπεδο, στο Κονγκό.

    Ο Μυστακίδης, ένας από τους μεγαλύτερους μετόχους της Glencore και σύμβουλος του Διευθύνοντος Συμβούλου της εταιρίας Ivan Glasenberg και δέκα και πλέον χρόνια, θα χάσει τον έλεγχο του τμήματος παραγωγής χαλκού, συμπεριλαμβανομένων των ορυχείων, και θα επικεντρωθεί στο εμπορικό τμήμα της επιχείρησης, υποστηρίζουν στελέχη που γνωρίζουν την κατάσταση.

    Oι αρμοδιότητες του Μυστακίδη θα μεταφερθούν στον Mike Ciricillo, ο οποίος μέχρι πρότινος επέβλεπε τα χυτήρια και τη διύλιση του χαλκού, δηλώνει πηγή που δεν θέλει να αποκαλύψει την ταυτότητα της, καθώς η επίσημη ανακοίνωση από την εταιρία δεν έχει γίνει.

    Η αναδιάρθρωση αυτή μειώνει ουσιαστικά τις ευθύνες του Μυστακίδη μετά και την παραίτηση που δήλωσε ο ίδιος και δύο ακόμη στελέχη, από το ΔΣ της εταιρίας Katanga Mining Ltd. της Glencore, στο Κονγκό το περασμένο Νοέμβριο. Ένα έλεγχος που πραγματοποιήθηκε από την Katanga οδήγησε στη δέσμευση της Glencore για αναδιάρθρωση της διαχειριστικής ομάδας.

    Τέλης Μυστακίδης, επιχειρηματίας, μέτοχος Glen Core

    Η στενή σχέση Μυστακίδη-Glencore

    Ο Μυστακίδης, του οποίου η συμμετοχή στην εταιρία αποτιμάται σε περίπου 2,5 δισ. δολάρια, αποτελεί σημαντικό στέλεχος της Glencore. Είναι ο τρίτος μεγαλύτερος μέτοχος της διοίκησης και ο ρόλος του στην αναπτυξη της εταιρίας και στην μετεξέλιξη της σ’ έναν κολοσσό διακίνησης πρώτων υλών και βασικών μετάλλων ήταν καθοριστικός.

    Για πολλά χρόνια, ο Μυστακίδης, γνωστός ως “Tέλης”, ήταν επικεφαλής τόσο στο εμπορικό όσο και στο παραγωγικό τμήμα του τομέα χαλκού, διατηρώντας στενή σχέση με τον  Glasenberg, CEO του ομίλου.

    Ο Ciricillo, ο οποίος υπήρξε επικεφαλής των επιχειρήσεων χαλκού της Freeport-McMoRan Inc. στο Κονγκό πριν ενταχθεί στο δυναμικό της Glencore το 2014, αναλαμβάνει τον νέο ρόλο σε κρίσιμη στιγμή για τον ελβετικό “γίγαντα” των βασικών προϊόντων. Η Glencore σχεδιάζει να αυξήσει την παγκόσμια παραγωγή χαλκού κατά περίπου 25% σε 1,64 εκατ. μετρικούς τόνους μέχρι το 2020, κυρίως μέσω της επανέναρξης των δραστηριοτήτων στην Katanga.

    Επίσης, ο Ciricillo θα έχει την συνολική ευθύνη για την κερδοφόρα παραγωγή κοβαλτίου της Glencore. Οι τιμές  του κοβαλτίου τριπλασιάστηκαν τα τελευταία δύο χρόνια και η Glencore, που είναι ήδη ο μεγαλύτερος παραγωγός στον κόσμο, θέλει να διπλασιάσει την παραγωγή μέχρι το 2019.

    Η αναδιάρθρωση που πραγματοποιεί η εταιρία, φέρνει το τμήμα του χαλκού σε ευθυγράμμιση με τις άλλες δραστηριότητες των προϊόντων της Glencore – συμπεριλαμβανομένων των ψευδαργύρου, νικελίου, άνθρακα – που έχουν ξεχωριστούς επικεφαλής για το μάρκετινγκ και το βιομηχανικό τομέα.

    Ο Peter Grauer, πρόεδρος του Bloomberg LP,  στο οποίο υπάγεται και το Bloomberg News, είναι ανεξάρτητος μη εκτελεστικός διευθυντής της Glencore.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Μυστακίδης: Ένας Αριστοτέλης, σαν Λάτσης και σα Νιάρχος, μυθικά πλούσιος!

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τέλης Μυστακίδης: Οι διακοπές στην Χαλκιδική και το χιούμορ που σκοτώνει



    ΣΧΟΛΙΑ