• Business

    Γιατί η νίκη του Τραμπ είναι κακό νέο για την παγκόσμια ναυτιλία


    Βαρύ πλήγμα δέχθηκαν (και) οι ναυτιλιακές μετοχές που διαπραγματεύονται στα χρηματιστήρια της Ασίας από τα νέα της διαφαινόμενης επικράτησης του Ντόναλντ Τραμπ στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ.

    Με τις ασιατικές αγορές να κατρακυλούν στη σκέψη και μόνο μίας προεδρίας Τραμπ στις ΗΠΑ, οι ναυτιλιακές μετοχές δε γλίτωσαν τις ισχυρές απώλειες, με τη μετοχή της ναυτιλιακής Pacific Basin στο Χονγκ Κονγκ να καταγράφει ζημίες της τάξεως του 6%, ενώ αυτήν της China Qinfa να κατρακυλά σε ποσοστό άνω του 5%.

    Αντίστοιχη η εικόνα και στη Νότια Κορέα, με τις απώλειες για την Hanjin Shipping να αγγίζουν το 6%, ενώ αυτές της Hyundai Merchant Marine και της Hyundai Glovis να πλησιάζουν ή και να ξεπερνούν το 5%. Απώλειες άνω του 4% και για τη Samsung Heavy Industries.

    Στη Σιγκαπούρη τις μεγαλύτερες απώλειες, άνω του 5%, καταγράφει η μετοχή της Ezion Holdings, ενώ πάνω από 4% είναι οι απώλειες για τις Vard Holdings, Pacific Radiance και Sembcorp Marine.

    Και μπορεί το φαινόμενο να είναι γενικευμένο, καθώς οι επενδυτές αντέδρασαν σπασμωδικά στη διαφαινόμενη νίκη του Τραμπ, όμως ειδικά για τον ναυτιλιακό κλάδο ο εκκεντρικός δισεκατομμυριούχος αποτελεί πραγματικό… φόβητρο, αφού όχι μόνο έχει εκφράσει την αντίθεσή του στη σημαντική συμφωνία εμπορίου TPP (γεγονός το οποίο αποτιμάται αρνητικά ειδικά για τις ναυτιλιακές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στα containerships), αλλά έχει εξαγγείλει αύξηση των δασμών σε Κίνα και Μεξικό, που αποτελούν τις κύριες εξαγωγικές αγορές για το αμερικανικό καλαμπόκι και τη σόγια, και σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο επίσης οι θαλάσσιες μεταφορές θα δέχονταν ισχυρό πλήγμα.

    ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ: Τρομοκρατεί τις αγορές ο Τραμπ: Βυθίζεται το δολάριο, στα ύψη ο χρυσός

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: “Βουλιάζει” ο δείκτης στο χρηματιστήριο του Τόκιο – Υπ’ ατμόν άπαντες για παρέμβαση στήριξης του γιεν

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Άρθρο παρέμβαση του mononews. Το μεγάλο παρασκήνιο στην Εθνική Τράπεζα: Ποιοι πιέζουν έναν CEO για χάρη ενός προέδρου χωρίς αρμοδιότητες;



    ΣΧΟΛΙΑ