• Business

    Για «αναταράξεις» στις επενδυτικές τράπεζες προειδοποιεί ο επικεφαλής της RBS

    • NewsRoom


    «Αναταράξεις» στις επενδυτικές τράπεζες αναμένεται να φέρει η εφαρμογή από το ερχόμενο έτος του νέου ευρωπαϊκού ρυθμιστικού πλαισίου Mifid II.

    Σύμφωνα με τον πρόεδρο της RBS Χάουαρντ Ντέιβις, οι νέοι κανονισμοί που θα τεθούν σε εφαρμογή στις 3 Ιανουαρίου «θα έχουν αντίκτυπο στα έσοδα των επενδυτικών τραπεζών».

    Και αυτό γιατί «αν κάνεις τον κόσμο να πληρώνει χωριστά τις αναλύσεις, για παράδειγμα, θα αναρωτιέται αν τις θέλει πραγματικά», ανέφερε ο Ντέιβις.

    Οι κανονισμοί Mifid II έχουν ως στόχο να φέρουν μεγαλύτερη διαφάνεια στις χρηματοοικονομικές αγορές, από τις μετοχές μέχρι τα ομόλογα και ένας από τους βασικούς άξονές της είναι ο διαχωρισμός του τομέα της έρευνας από τον τομέα των συναλλαγών (trading).

    Αυτήν τη στιγμή, οι fund managers λαμβάνουν τις έρευνες στο email τους χωρίς να πληρώνουν γι’ αυτές. Αν, για παράδειγμα, ένας fund manager λάβει ένα ενημερωτικό σημείωμα για μια μετοχή με σύσταση αγοράς, μπορεί να αποφασίσει να αγοράσει μετοχές και θα το κάνει μέσω της εταιρείας που του έστειλε αρχικά το ενημερωτικό σημείωμα. Όμως, για τις ρυθμιστικές αρχές, αυτό σήμαινε ότι θα μπορούσε να τεθεί θέμα σύγκρουσης συμφερόντων. Έτσι, από τον Ιανουάριο και μετά, οι διαχειριστές κεφαλαίων θα πληρώνουν χωριστά για τις αναλύσεις και τις συναλλαγές.
    «Νομίζω ότι αυτό, εν καιρώ, θα φέρει κάπως τα πάνω-κάτω στον κλάδο της ανάλυσης», τονίζει ο Ντέιβις, επειδή θα πρέπει να ερωτείται αν θέλει πραγματικά να πληρώσει κάτι παραπάνω γι’ αυτές», υποστηρίζει ο επικεφαλής της RBS.

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Πρόβλεψη-έκπληξη: Οι επενδυτές είναι έτοιμοι να ρίξουν πολλά δισ. στην Ελλάδα

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Πώς επιχειρηματίας-μπαταχτσής πλήρωσε τις δόσεις του πριν την καταγγελία του δανείου



    ΣΧΟΛΙΑ