• Business

    Γεωργαντζής (Quest): Θετικός ρυθμός ανάπτυξης το 2024 παρά το αδύναμο α’ τρίμηνο

    Ο CEO της Quest Holdings, Απόστολος Γεωργαντζής


    Θετικό αλλά μονοψήφιο ρυθμό ανάπτυξης βλέπει για το 2024 ο CEO της Quest Απόστολος Γεωργαντζής παρά το αδύναμο α’ τρίμηνο, καθώς όπως είπε παραδοσιακά το δεύτερο εξάμηνο είναι η δυνατή περίοδος του ομίλου, καθώς έχει μεγαλύτερη ανάπτυξη η εμπορική δραστηριότητα.

    Σύμφωνα με τα αποτελέσματα τριμήνου που δημοσίευσε την Τετάρτη η Quest, τα κέρδη προ φόρων στην εμπορική δραστηριότητα του ομίλου ήταν μειωμένα κατά 46,6%, με τον κ. Γεωργαντζή κατά τη διάρκεια χθεσινού call με αναλυτές να λέει ότι η Apple δεν πήγε τόσο καλά όσο το προηγούμενο αντίστοιχο έτος, εν αντιθέσει με τα προϊόντα Xiaomi που οι πωλήσεις του πήγαν αρκετά καλύτερα.

    Ο κ. Γεωργαντζής αναφέρθηκε φυσικά και στο θέμα που «καίει» την αγορά και αυτό είναι το ενδεχόμενο πώλησης της ACS. Όπως είπε ο CEO της Quest, δεν υπάρχει κάποιο νεότερο, στο τραπέζι υπάρχουν προσφορές, ωστόσο όλα ακόμα είναι υπό εξέταση και δεν έχει παρθεί οποιαδήποτε απόφαση.

    «Επιδιώκουμε να πετύχουμε μια συμφωνία που θα είναι αμοιβαία επωφελής για τους μετόχους αλλά και τους εργαζόμενους. Αν υπάρξει κάτι ενδιαφέρον στο μέλλον θα ενημερώσουμε την αγορά και τους μετόχους μας» τόνισε ο ίδιος.

    Εξαγορές και επενδύσεις

    Η Quest εξακολουθεί να κοιτάει οποιαδήποτε ευκαιρία για επενδύσεις και εξαγορές μπορεί να έχει σημασία, με τον κ. Γεωργαντζή να λέει ότι έχει δύναμη πυρός 40 εκατ. ευρώ για το 2024, τα οποία αναμένεται να διατεθούν προς αυτή τη κατεύθυνση.

    Όπως είπε ο ίδιος κατά τη διάρκεια ενημέρωσης σε αναλυτές, το CAPEX είναι πάνω από 40 εκατ. ευρώ. Από αυτά το 70% θα κατευθυνθεί στις θυγατρικές και το υπόλοιπο 30% στη μητρική εταιρεία Quest Holdings. Μάλιστα αυτό το 30% της Quest Holdings, το οποίο αντιστοιχεί σε περίπου 15 εκατ. ευρώ θα διατεθεί για νέες εξαγορές διερεύνηση νέων εξαγορών από την εταιρεία.

    Για τις θυγατρικές εταιρείες το υπολειπόμενο capex που είναι περίπου 30-33 εκατ. ευρώ, αφορά τις Infoquest και IStorm, οι οποίες έχουν τρέχον CAPEX που φτάνει τα 2,5 εκατ. ευρώ συνολικά και η ACS που αντιστοιχεί περίπου 15 εκατ. ευρώ για την συνέχιση της ενδυνάμωσης στο last mile.

    H ρευστότητα του ομίλου παραμένει ισχυρή, με συνολικά διαθέσιμα και γραμμές χρηματοδότησης άνω των 300 εκατ. ευρώ. Ενώ για το για το σύνολο του 2024, εκτιμάται ηπία ανάπτυξη στα ενοποιημένα έσοδα, στη λειτουργική κερδοφορία (EBITDA) και στην προ φόρων κερδοφορία. Παράλληλα σημειώνεται ότι η ισχυρή εμπορική και χρηματοοικονομική θέση του Ομίλου, του επιτρέπει να ανταπεξέλθει με επιτυχία στις όποιες προκλήσεις παρουσιασθούν.

    Τα μερίδια στη Ρουμανία

    Ο κ. Γεωργαντζής εμφανίστηκε ιδιαίτερα αισιόδοξος για τους ρυθμούς ανάπτυξης του ομίλου στην Ρουμανία, ενώ αναμένει ότι το 2024 θα είναι μια ακόμα καλύτερη χρονιά, δεδομένου ότι το 2023 ήταν το πρώτο έτος δραστηριοποίησης της Quest στην αγορά.

    Το 2023 ξεκίνησε η νέα δραστηριότητα στην αγορά της Ρουμανίας, μέσω της θυγατρικής Info Quest Technologies Romania, με αντικείμενο τη διανομή των προϊόντων Xiaomi, ως επίσημος συνεργάτης του κορυφαίου κατασκευαστή. Στον πρώτο χρόνο λειτουργίας κατάφερε να ξεπεράσει τις αρχικές προβλέψεις τόσο σε επίπεδο εσόδων, πετυχαίνοντας πωλήσεις €32εκατ., όσο και σε επίπεδο κερδών προ φόρων.

    Διαβάστε επίσης:

    Quest: Στα 303 εκατ. ευρώ οι ενοποιημένες πωλήσεις στο πρώτο τρίμηνο

    Σε πλήρη λειτουργία το Μητρώο Ηλεκτρονικού Τύπου

    Πορτογαλία: Μεγάλες φοροελαφρύνσεις σε πολίτες 18-35 ετών για την ανάσχεση της μετανάστευσης των νέων



    ΣΧΟΛΙΑ