• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Γάλλος μεγιστάνας παραδίδει τα ηνία του ομίλου του στον γιο του. Το παρασκήνιο

    • Bloomberg

    Vincent και Cyrille Bollore


    Ο Γάλλος επιχειρηματίας Vincent Bollore αποφάσισε να ορίσει αντικαταστάτη του στην ηγεσία του αξίας 13 δισ. δολαρίων ομίλου Bollore Group τον γιο του Cyrille. Ωστόσο, ο 66χρονος ισχυρός άνδρας δεν έχει σκοπό αποσυρθεί εντελώς από τις επιχειρήσεις του.

    Ο Cyrille Bollore, 33 ετών, θα γίνει διευθύνων σύμβουλος και πρόεδρος του ομίλου, ο οποίος περιλαμβάνει τα πάντα, από συμμετοχές στην εταιρεία μέσων ενημέρωσης Vivendi SA μέχρι ποσοστά σε λιμάνια της Αφρικής.

    Ο Bollore, με περιουσία ύψους 5 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με τον δείκτη Bloomberg Billionaires, έχει φροντίσει τα τέσσερα παιδιά του να αναλάβουν τη διοίκηση της αυτοκρατορίας του. Ο επιχειρηματίας δήλωνε συχνά ότι θα παραιτηθεί το 2022, όταν φτάσει στα 70 και ο όμιλος Bollore στα 200.

    Ωστόσο, τον περασμένο μήνα, η Vivendi – στην οποία ο όμιλος Bollore κατέχει ποσοστό 24% – δήλωσε ότι ο Cyrille θα αντικαταστήσει τον πατέρα του ως επικεφαλής του διοικητικού συμβουλίου, ενώ τη σχετική απόφαση θα ψηφίσουν οι μέτοχοι της εταιρείας στις 15 Απριλίου. Ο CEO της Vivendi, Arnaud de Puyfontaine, δήλωσε ότι ήρθε η ώρα να αναλάβει η “νέα γενιά”.

    Η απόφαση ήρθε μετά το διορισμό του άλλου γιου, Yannick Bollore, ως προέδρου της Vivendi τον περασμένο Απρίλιο. Ο διορισμός του Yannick πραγματοποιήθηκε αρκετές ημέρες πριν ο πατέρας του κατηγορηθεί από τη γαλλική αστυνομία για υπόθεση δωροδοκίας σχετικά με επιχειρήσεις στην Αφρική. Η οικογενειακή εταιρεία χαρτοφυλακίου αρνήθηκε ότι οι επιχειρήσεις της έκαναν κάτι παράνομο.

    Ο Vincent Bollore θα παραμείνει επικεφαλής της Financiere de l’Odet, μίας οικογενειακής επιχείρησης συμμετοχών, η οποία κατέχει το 63% του ομίλου Bollore. O Vincent διορίστηκε CEO της holding την Πέμπτη 14 Μαρτίου.

    Οι αλλαγές έρχονται καθώς η Vivendi προετοιμάζεται να πουλήσει ποσοστό στη μεγαλύτερη επιχείρηση της, Universal Music Group. Η ροή των εσόδων στη  Universal έχει ενισχύσει τα κέρδη της μητρικής εταιρείας, αντισταθμίζοντας τις αδύναμες επιδόσεις από τις διαφημιστικές εταιρείες και τη συνδρομητική τελεόραση. Η Vivendi βρίσκεται ακόμη σε διαμάχη με έναν επενδυτή ακτιβιστή στις ΗΠΑ, για τον έλεγχο της Telecom Italia SpA.

    Vincent Bollore



    ΣΧΟΛΙΑ