• Business

    Γ. Βουγιούκας στο mononews: Τα διαγνωστικά κέντρα συσσωρεύουν χρέη – Έπονται “λουκέτα”


    Προς οικονομική ασφυξία οδεύουν τα διαγνωστικά κέντρα και εργαστήρια της χώρας, λόγω των περιοριστικών μέτρων που τους έχουν επιβληθεί, εξαιτίας της οικονομικής κρίσης και των μνημονιακών υποχρεώσεων.  Όπως αναφέρει στο mononews.gr ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Ιατρικών Διαγνωστικών Κέντρων (ΠΑΣΙΔΙΚ), Γεώργιος Βουγιούκας, με τα μέτρα που ήδη εφαρμόζονται το τρέχον έτος (2018), οι επιχειρήσεις συσσωρεύουν χρέη χιλιάδων ευρώ, τα οποία θα τις οδηγήσουν στη χρεοκοπία μέσα στα επόμενα 1-2 χρόνια.

    Ο ΠΑΣΙΔΙΚ έχει εδώ και καιρό κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου, τονίζοντας ότι οι πρακτικές αυτές θα έχουν ως αποτέλεσμα να περικοπούν σημαντικά τα έσοδα που προσδοκούν να έχουν τα διαγνωστικά κέντρα και εργαστήρια από τις εκτελεσθείσες εξετάσεις και πράξεις, καθιστώντας πρακτικά αδύνατη τη συνέχιση της λειτουργίας τους.

    Μία από τις βασικές απειλές για τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων, όπως άλλωστε και για ολόκληρο τον κλάδο της υγείας, είναι η εφαρμογή αυτόματης περικοπής υπέρβασης της δαπάνης (claw back), όταν η αξία των διενεργούμενων διαγνωστικών εξετάσεων και πράξεων ξεπεράσει το όριο του προϋπολογισμού. Σύμφωνα με τον ΠΑΣΙΔΙΚ η περικοπή αυτή, στα 5 χρόνια εφαρμογής της (2013-2017) κυμαίνεται μεταξύ 15% και 25%, μεσοσταθμικά, κατ’ έτος.

    «Είμαστε υποχρεωμένοι να εκτελούμε εξετάσεις σε οποιονδήποτε ασφαλισμένο του ΕΟΠΥΥ προσέλθει με παραπεμπτικό στις εγκαταστάσεις μας. Όμως, η υπέρβαση του προϋπολογισμού για τις εξετάσεις αυτές στο τέλος του χρόνου περικόπτεται αυτόματα από τις απαιτήσεις μας. Αυτό σημαίνει ότι εμείς δεν εισπράττουμε χρήματα για εξετάσεις και πράξεις που έχουμε ήδη εκτελέσει, οι οποίες, σημειωτέον, έχουν ένα κόστος που καλούμαστε να το πληρώσουμε από την τσέπη μας», αναφέρει ο κος Βουγιούκας.

    Παράλληλα γίνονται συνεχείς μειώσεις επί των ονομαστικών τιμών σχεδόν όλων των διαγνωστικών εξετάσεων και πράξεων που αποζημιώνονται από τον Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ). Οι τιμές αυτές έχουν προσδιοριστεί με απόφαση του Κ.Ε.Σ.Υ. από το 1991, ενώ επιπλέον μειώθηκαν ακόμα περισσότερο το 2013 και το 2015.

    “Αγκάθι” για τη βιώσιμη λειτουργία των επιχειρήσεων αποτελεί και η επιβολή τμηματικών εκπτώσεων (rebate), οι οποίες, σύμφωνα με τον ΠΑΣΙΔΙΚ, στην τελευταία κλίμακά τους φτάνουν το 50%, επί των ήδη μειωμένων τιμών, ενώ μεσοσταθμικά κυμαίνονται περίπου στο 25%.

    «Οι τμηματικές εκπτώσεις είναι ένα άδικο και αντιπαραγωγικό μέτρο, καθώς η έκπτωση είναι ανάλογη με την αξία των εξετάσεων που διενεργούνται στο εκάστοτε κέντρο και φτάνει στο 50%. Αυτό σημαίνει ότι από ένα ποσό εισπράξεων και πάνω το κέντρο παίρνει τα μισά χρήματα, κάτι που κατ’ επέκταση αποτελεί πλήγμα και για τον υγιή ανταγωνισμό και για την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών», σημειώνει ο κος Βουγιούκας.

    Στα παραπάνω μέτρα προστίθεται η απαίτηση επιστροφής μεγάλων χρηματικών ποσών από τους συμψηφισμούς μεταξύ οφειλών του ΕΟΠΥΥ προς τους παρόχους των ετών 2012-2015, με τις οφειλές των διαγνωστικών κέντρων και εργαστηρίων προς τον ΕΟΠΥΥ από την επιβολή των μέτρων rebate και claw back των ετών 2013-2015, ποσά που πρέπει να επιστρέψουν οι πάροχοι στον Οργανισμό.

    «Με τον νυν πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ, Σωτήρη Μπερσίμη, συμφωνήσαμε οι οφειλές αυτές να καταβάλλονται σε βάθος χρόνου, από 26, 36 έως και 60, σε κάποιες περιπτώσεις, μηνιαίες δόσεις, έτσι ώστε τουλάχιστον το ποσό της παρακράτησης να μην ξεπερνάει το 15% των σημερινών μηνιαίων απαιτήσεών μας από τον Οργανισμό», αναφέρει ο πρόεδρος του ΠΑΣΙΔΙΚ.

    Στην Ελλάδα λειτουργούν 260 διαγνωστικά κέντρα και περίπου 3500 εργαστήρια ακτινολογικά, μικροβιολογικά και Πυρηνικής Ιατρικής. Οι μονάδες αυτές στο σύνολό τους απασχολούν περί τα 20000 άτομα. Τα τελευταία χρόνια, ωστόσο, αρκετές έχουν βάλει λουκέτο, ενώ σε πολλές έχουν γίνει απολύσεις και μισθολογικές μειώσεις, προκειμένου να επιβιώσουν.

    «Κάθε μήνα που περνάει οι επιχειρήσεις μας χρεώνονται», τονίζει ο πρόεδρος του ΠΑΣΙΔΙΚ και εξηγεί «Το ποσοστό κέρδους στις επιχειρήσεις αυτές είναι 30%, στην καλύτερη περίπτωση και το υπόλοιπο 70% είναι τα έξοδά τους -μισθοδοσία, ασφαλιστικές εισφορές, αναλώσιμα υλικά, λειτουργικά έξοδα, φόροι. Αν υπολογίσει κανείς τις περικοπές -20%  rebate, 15%  claw back και 15%  οφειλές των ετών 2013-2015- καταλήγουμε στο 50%. Ακόμη και 40% να είναι -σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του ΕΟΠΥΥ- αν προστεθούν στα έξοδα (70%),  φτάνουμε στο 110%. Κατά συνέπεια, αντί να έχουμε κάποιο κέρδος για να επιβιώνουμε, βάζουμε και ένα 10% από την τσέπη μας. Αυτό σημαίνει ότι εάν μία επιχείρηση διενεργεί εξετάσεις αξίας 100000 ευρώ το μήνα, “μπαίνει μέσα” κατά 10000 ευρώ μηνιαίως».

    Ο κος Βουγιούκας εκτιμά ότι εάν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, σε έναν χρόνο από τώρα θα αρχίσουν οι επιχειρήσεις να χρεοκοπούν η μία μετά την άλλη.

    Ο ΠΑΣΙΔΙΚ, ζητάει να αυξηθεί ο προϋπολογισμός, σύμφωνα με τις πραγματικές ανάγκες του πληθυσμού. Εναλλακτικά, προτείνει είτε να αυξηθεί η συμμετοχή των ασφαλισμένων (σήμερα είναι 15%) είτε να παραπέμπονται τα περιστατικά μόνο σε δημόσια κέντρα όταν συμπληρώνεται το μηνιαίο πλαφόν κόστους εξετάσεων, ανάλογα με τον προϋπολογισμό.

    “Ο Σύνδεσμος έχει προσφύγει στη Δικαιοσύνη, ωστόσο, οι διαδικασίες εκτιμάται ότι θα τελεσφορήσουν σε βάθος χρόνου που μπορεί να φτάσει και τη δεκαετία”, καταλήγει ο κος Βουγιούκας.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Προς κατάρρευση τα διαγνωστικά κέντρα και εργαστήρια

     

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Φαρμακοβιομηχανία: Πλησιάζει η 3η κρίση του ΣτΕ για το Claw-Back – Τι εκτιμούν οι νομικοί

     

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Στο «δόκανο» φαρμακεία, διαγνωστικά κέντρα και φυσικοθεραπευτήρια για παραπεμπτικά χιλιάδων ευρώ



    ΣΧΟΛΙΑ